Varför knäpper det i mina leder?

Knäppande, knakande ljud i kroppen är vanligt förekommande och förknippas ofta med något dåligt, därför vill vi dela med oss lite information om vad det kan bero på och varför det inte är så farligt som man ofta tror!

Vad är det som orsakar knäppande ljudet i leden?

Runt leder har vi en ledkapsel som innehåller ledvätska. När vi tänjer mycket ut på en led dras ledkapseln ut, vilket skapar ett undertryck i leden och när undertrycket är tillräckligt kraftigt frigörs gaser ut från ledvätskan. När gaserna sedan sugs in leder det till ett knäppande ljud då kapseln fylls. Knäppande ljuder kan även uppstå när muskelsenor glider i samband med att man rör på en led.

Är det farligt?

Det är viktigt att förstå att ljud från leder vanligtvis inte är förknippade med ett sjukdomstillstånd utan att det tvärtom kan vara ett tecken på en hälsosam och ‘‘välsmörjad’’ led. Knäppande ljud kan förekomma i alla kroppens leder, vare sig om det är knäna eller bröstryggen som knäpper och du inte har ont när det låter ska du inte vara orolig, det är förmodligen tryckförändringarna som orsakar det, lite som när du öppnar en champagneflaska!

Nästan varje dag på kliniken träffar jag på någon som oroar sig för att kroppen gör olika ljud, knän och axlar är det som nämns oftast
— Anton Karasti, Naprapat på Joylife