Stukad handled
En stukad handled är en smärtsam skada som kan inträffa oväntat, ofta i samband med ett fall eller en plötslig, kraftig rörelse. När handleden böjs eller vrids på ett onaturligt sätt kan det leda till att ligament och mjukvävnad runt handleden sträcks ut eller till och med skadas. Detta kan orsaka en skarp smärta, svullnad och begränsad rörlighet i handleden.
Om du har en stukad handled är det viktigt att söka behandling för att undvika ytterligare skada och påskynda läkningsprocessen. Vi har legitimerade naprapater och kiropraktorer som är experter på att behandla stukningar och andra skador i rörelseapparaten.
Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.
Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.
Behandling av stukad handled hos Joylife
Om smärtan är intensiv, om du har svårt att röra handleden, eller om besvären inte förbättras efter några dagars egenvård, bör du söka professionell hjälp. Hos Joylife, eller en annan fysioterapeut/sjukgymnast, kan du få hjälp med:
Bedömning: En fysioterapeut kan undersöka din handled noggrant för att fastställa hur allvarlig stukningen är och utesluta andra skador, som till exempel en fraktur.
Individuell behandlingsplan: Baserat på bedömningen får du en skräddarsydd behandlingsplan.
Smärtlindring: Fysioterapeuten kan använda olika tekniker för att lindra smärta, som till exempel manuell terapi eller akupunktur.
Rörelseträning: Du får specifika övningar för att återfå rörlighet, styrka och stabilitet i handleden. Övningarna anpassas efter din skada och dina framsteg.
Styrketräning: När smärtan tillåter, introduceras successivt styrketräning för att stärka musklerna runt handleden och förebygga framtida skador.
Funktionell träning: Övningar som efterliknar de rörelser du behöver utföra i vardagen eller i din idrott, för att du ska kunna återgå till dina normala aktiviteter så snart som möjligt.
Tejpning eller handledsstöd: I vissa fall kan tejpning eller ett handledsstöd ge extra stöd och stabilitet under läkningsprocessen.
Rådgivning och förebyggande: Du får råd om hur du kan undvika att stuka handleden igen i framtiden, till exempel genom att använda skyddsutrustning vid vissa idrotter eller genom att träna upp styrka och balans.
Egenvård vid stukad handled
Vila: Undvik att belasta handleden så mycket som möjligt, särskilt under de första 48-72 timmarna.
Kyla: Kyl ner det skadade området med is i 15-20 minuter varannan till var tredje timme. Lägg isen i en påse eller linda in den i en handduk – lägg den aldrig direkt på huden. Kylan minskar svullnad, smärta och inflammation.
Kompression: Linda handleden med en elastisk binda för att ge stöd och minska svullnad. Lindan ska vara fast, men inte så hårt att den stryper blodtillförseln.
Högläge: Håll handleden högre än hjärtat så ofta som möjligt, särskilt under de första dygnen. Detta minskar svullnaden.
Vila och linda din stukade handled
Att behandla en stukad handled handlar initialt mycket om vila och avlastning. Man ska försöka låta skadan läka och genom att exempelvis hålla handen i högläge när man sitter och vilar kan svullnaden minska och läktiden förkortas. Kyla rekommenderas också de första dygnen, dels för att minska svullnaden och dels för att lindra smärtan. Ett råd är att vara försiktig med direktkontakt med is för att undvika frostskador: lagom är bäst.
I vissa fall kan det vara svårt att använda handen överhuvudtaget de första dagarna på grund av smärta och svullnad.
Ska man röra på en stukad handled? Ja, i den mån det är möjligt och inte provocerar stark smärta. Försiktiga rörelseövningar, ofta guidade av en terapeut, är viktiga för att bibehålla rörlighet och påskynda läkningen. Börja lugnt och avbryt om det gör alltför ont. Om det har gått över en vecka och du fortfarande har betydande smärta och svårt att använda handen, är det dags att få en professionell undersökning utförd.
Stukning eller spricka i foten?
Det är viktigt att utreda om det handlar om en stukad handled eller om det rör sig om en fraktur (ett brott). En stukad handled kan nämligen ha symtom som liknar de vid en spricka i något av handens eller handledens ben. Svullnaden kan försvåra en omedelbar bedömning, och röntgen kan behövas för att säkerställa diagnosen.
Att besöka en fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor kan ge viktiga indikationer. Vid en undersökning kommer terapeuten att utföra specifika tester. Om det finns misstanke om en fraktur kommer du att remitteras till sjukvården för röntgen. Där kan man fastställa om det handlar om en spricka eller ett mer omfattande benbrott i handleden eller handen.
Vanliga frågor om stukad handled
Hur länge är en stukad handled svullen?
Här får man räkna med att det kan ta några dagar till ett par veckor innan svullnaden har lagt sig helt, beroende på skadans omfattning. De första dygnen är oftast värst. Du kan aktivt försöka minska svullnaden genom att applicera kyla, använda en kompressionslinda och hålla handen i högläge. Hur snabbt svullnaden minskar beror på skadans allvarlighetsgrad och din individuella läkningsförmåga.
Är stukad handled och vrickad handled samma sak?
Ja, i vardagligt tal används stukad handled och vrickad handled ofta för att beskriva samma typ av skada. Båda termerna syftar på en skada där ledbanden (ligamenten) runt handleden har sträckts ut eller skadats, helt eller delvis.
Hur ont gör en stukad handled?
Detta är högst individuellt. Smärtan kan variera från en molande ömhet som försvårar vardagssysslor till en intensiv och skarp smärta som gör det svårt att använda handen överhuvudtaget. För att lindra smärtan kan man ta vanliga receptfria värktabletter.
Författare:
P-O Fagerström, Verksamhetschef