Har du ont i benet / benen? Symtom, orsak och behandling
Har du ont i benet? Att ha ont i benet - eller i båda benen - påverkar vardagen negativt och smärtan kan göra det svårt att ta sig framåt. Dessutom så kan man heller inte exempelvis motionera i den mån man helst skulle vilja. Smärta i benet kan komma av en rad olika anledningar.
Ett trauma är inte ovanligt där man exempelvis får en smäll i samband med ett idrottande eller där man helt enkelt slår in benet i något hårt föremål. Den typen av smärta är ofta intensiv för att sedan mattas av med tiden och övergå till en ömhet.
Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.
Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.
Ytterligare information för dig som har ont i benet / benen
Vid ett trauma - och om smärtan är långvarig och gör ondare än vanligt - så bör man söka sig till sjukvården för en professionell bedömning och/eller röntgen av benet. Detta för att utesluta att det handlar om något typ av brott eller skelettskada.
Om du har ont i benet och där det inte finns någon logisk förklaring i form av ett trauma så kan det vara så att du drabbats av en benhinneinflammation. En benhinneinflammation har några vanliga symptom som du kan identifiera. Dels så handlar det ofta om en värk i smalbenen. Värken i fråga kan kännas både på insidan och/eller på framsidan av benen.
En annan sak att hålla koll på gäller stillasittande. Har du suttit och arbetat en hel dag, reser dig upp och känner en värk i dina ben - under de första stegen - så kan det tyda på en benhinneinflammation. Samma sak gäller om du under kvällen upplever en molande värk i benen efter att ha gått hela dagen.
Behandla och förebygga benhinneinflammation
Vid en behandling av en benhinneinflammation så handlar det mesta om att vila och att den vilan gäller från den aktivitet som ligger bakom smärtan. Vi ska tillägga här att det heter benhinneinflammation - men att det egentligen inte alls handlar om en inflammation.
Istället så handlar det om en ren överansträngning. Det kan för övrigt visa sig i ett annat symptom: i samband med att du exempelvis springer - många löpare drabbas av benhinneinflammationer - så kan du känna en smärta i smalbenen. I takt med tiden och om du väljer att ignorera denna signal så kommer smärtan inte att avta under ditt löppass - den kommer att öka.
Därför är vikten av vila också väldigt väsentlig om man lider av en benhinneinflammation. Här handlar det dock inte om att vila från allt: du ska vila från den aktivitet som gör ont. Får du ont av att exempelvis springa så kan du istället välja att simma eller cykla för att underhålla fysiken. Det är bra att hålla igång benen även om man har en benhinneinflammation. Det går att behandla benhinnor, men det man får vara beredd på är att det tar tid.
Se över dina skor och förebygg benvärk
I många fall så handlar en benhinneinflammation om en kombination av för ensidig träning och där man har för dålig utrustning. Att löpa mycket och i längre sträckor sliter på benen och på den övriga kroppen. På det stora hela är fördelarna större än nackdelarna, men man bör alltid väga in dessa i beräkningen också. Att träna för ensidigt skapar ett slitage som i sin tur kan leda till att man tvingas till en vila.
Därför är det viktigt att hitta en balans och variera träningen. Det kan innebära att du cyklar vissa dagar, springer längre sträckor under andra medan du under vissa träningspass kör sprint och intervaller. Har du ont i benet så är det också viktigt att du lyssnar på kroppen. Det finns absolut ingen anledning att chansa och bita ihop. Vila ett tag från det som gör ont, risken är annars att det förvärras. Se även över materialet.
Dina skor kommer att vara avgörande i frågan om du drabbas av en benhinneinflammation. Springer du mycket så är det en ren investering att köpa bättre löparskor - som också är anpassade för dina fötter och ditt steg. Idag är det enkelt att få hjälp med utprovningen. De flesta större sportaffärer har idag tekniken som möjliggör att se vilket löpsteg en kund har och därigenom också anpassa valet av skor baserat på detta. Det brukar dessutom vara gratis.