Idrottsskador är vanliga - Symtom, orsak och behandling

Att idrottsmän och idrottskvinnor hela tiden ligger på gränsen av vad de klarar av kan bära ett pris. Att man hela tiden pushar sig själv framåt och i syfte att slå ett rekord, vinna ett lopp, göra ett mål eller vinna en närkamp kan göra att den egna kroppen säger ifrån. Det är en av de stora orsakerna till idrottsskador.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.

Massage - Läs mer

Naprapati - Läs mer

Kiropraktik - Läs mer

fysioterapi - läs mer


 

Idrottsskador är vanliga

Att idrottsmän och idrottskvinnor hela tiden ligger på gränsen av vad de klarar av kan bära ett pris. Att man hela tiden pushar sig själv framåt och i syfte att slå ett rekord, vinna ett lopp, göra ett mål eller vinna en närkamp kan göra att den egna kroppen säger ifrån. Det är en av de stora orsakerna till idrottsskador.

En annan stor orsak till olika idrottsskador handlar om det faktum att många hänger sig åt repetitiv träning. Genom att variera träningen så blir slitaget inte lika påtagligt. Detta är emellertid lättare sagt än gjort inom många idrotter och här har både utövare och ledare en utmaning framför sig. Hur kan man blir starkare, snabbare och mer uthållig utan att per se träna på den idrott som man vill bli bäst inom?



Vanliga motionärer vanligt drabbade av idrottsskador

Idrottsskador drabbar inte enbart elitidrottsmän. Tvärtom, vanligare är att motionärer drabbas av olika typer av skador i samband med utövande.

Här finns några klassiska exempel på hur sådana kan uppstå och det är definitivt inte ovanligt att se män - i synnerhet män - som efter några års uppehåll tror sig kunna klara av att lyfta samma vikter, springa på samma tider eller prestera lika bra i skidspåret som man än gång gjorde. Något som den egna kroppen inte alls är lika förtjust i.

Man överskattar helt enkelt sin egen fysik och den egna förmågan. Här är rådet att man sväljer stoltheten, inser sina begränsningar och börjar på en mer lämplig nivå. Det går att trappa upp träningen också, eller hur?



Idrottsskador - hur ser behandling och rehab ut?

Idrottsskador kan komma i olika skrudar och drabba olika kroppsdelar, muskler eller leder. Att addera till det faktum att de också kan vara mer eller mindre allvarliga. Vi ska strax titta närmare på några vanliga idrottsskador, men innan dess så ska vi säga någonting om behandling och rehab.</p>

Att söka sig till en sjukgymnast - fysioterapeut, som det vedertagna namnet numera är - eller en naprapat är viktigt. Dels som en följd av att det säkerställer att det handlar om en idrottsskada, dels om vilken typ av skada man drabbats av och dels också i syfte att både behandla, rehabilitera och förebygga denna skada. Man ges goda råd om förebyggande detaljer - stretching, uppvärmning, nedjoggning - som kan vara bra att tänka på i framtiden. Utöver detta får man också ett program för rehab och olika övningar att göra exempelvis i hemmet.

Kort sagt: man får alla verktyg som behövs för att både läka snabbare och för att slippa drabbas i framtiden. Det är fakta och inget som vi bara säger.


Vilka är de vanligaste idrottsskadorna?

Det finns några idrottsskador som är vanligare än andra och vi tänkte titta närmare på fem av dessa. Vi ska dock direkt säga att vi valt bort olika trauman som orsak. En smäll i ansiktet med en klubba i ishockey, en snabb vändning och en pajat knä i innebandy eller en sen tackling med en bruten fot som följd i fotboll - idrottsskador, visst; men också svåra att förutse och förhindra.

De skador vi tar upp här nedan har gemensamt i att de går att förebygga genom rätt typ av träning.

  • Muskelbristning. Trots det vi ovan skrev så är en muskelbristning svår att förutse och förebygga. Det handlar om ett snabbt händelseförlopp där få signaler finns innan. Kroppen pressas till max och ett antal fibrer går av som en följd av detta.

  • Nacksmärta. Att drabbas av nacksmärta är vanligt inom flera idrotter, men har ofta samma orsak i form av upprepade, monotona rörelser som slutligen leder till att låsningar eller spända muskler.

  • Frozen Shoulder. Frusen skuldra, som man fritt kan översätta denna idrottsskada till, uppstår när musklerna kring rotatorkuffen försvagas som en följd av upprepade rörelse. Inte ovanligt att se denna skada drabba tennisspelare, golfspelare eller simmare. Idrottare som ofta har axeln ovanför huvudet löper störst risk.

  • Problem med ländryggen. Ländryggen, den del som sitter längst ned på ryggen, är en vanlig kroppsdel att drabbas av skador. Återigen så handlar det om repetitioner och oavsett om det handlar om tyngdlyftning, om golf, om tennis eller olika kampsporter så är ensidig träning ofta boven i dramat.

  • Löparknä. Denna idrottsskada uppkommer ofta när en person går ut lite för hårt och lite för snabbt. Det handlar sällan om att man är för svag i knän och ben - istället så är den vanliga orsaken en svag bål och sätesmuskulatur. Smärtan sitter vid utsidan av knäet och tenderar att stråla både uppåt och nedåt längs benet.


Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se