Hälsenebesvär – orsaker, symtom och behandling

Hälsenan, eller achillessenan, sträcker sig från vaden till hälen. Det är den största och starkaste sena vi har. Det hindrar dock inte att man kan få problem med den. Den kan bli svullen och irriterad, vilket ofta benämns hälseneinflammation. Eller så kan den till och med gå av.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.

Massage - Läs mer

Naprapati - Läs mer

Kiropraktik - Läs mer

fysioterapi - läs mer


Achillestendinos – hur känns inflammation i hälsenan?

Smärta i samband med achillestendinos/achillestendinit börjar vanligtvis som en lätt värk på baksidan av benet eller ovanför hälen efter löpning eller annan sportaktivitet. Efter att man hoppat mycket eller sprungit snabbt eller långvarigt kan symtomen bli svårare.

Man kan också uppleva att man har öm eller stel hälsena och fotled, särskilt på morgonen, vilket vanligtvis förbättras med mild aktivitet. I svårare fall kan fotens rörlighet begränsas och man kan få ont upp i vaden.

Typiskt sett har man inte ont i hälsenan vid vila, utan endast vid belastning – med ökad smärta ju mer man belastar.

Vad orsakar skada i hälsenan?

Oftast handlar det inte om en faktisk inflammation i hälsenan, utan orsaken till smärtan är små skador och bristningar i hälsenan, på grund av överbelastning. Det är vanligt att man får en knöl på hälsenan några centimeter ovanför hälen. Hälsenan kan också bli svullen.

Problemen grundar sig nästan alltid i överbelastning eller felbelastning. Det kan vara att man tränat mer eller på ett annat sätt än man är van vid. Särskilt sporter som fotboll, tennis och padel, där man gör snabba stopp och ändrar riktning, kan ge upphov till hälsenebesvär. Träning utan föregående uppvärmning kan också orsaka skador eftersom hälsenan är känslig för kyla.

Skor med dålig ergonomi, slitna och platta sulor kan också bidra till problemen, liksom övervikt.

Behandling efter akut skada på hälsenan

Om det uppstått en akut skada på hälsenan utan att den gått av:

  • Kyl hälsenan med is så snart som möjligt efter att skadan uppstått.

  • Linda fotleden med bandage eller sporttejp.

  • Undvik att lägga vikt på hälsenan i 1–2 dagar, tills du kan gå utan smärta. Använd eventuellt kryckor.

  • Lägg upp foten på en kudde så att den hålls ovanför bröstet när du ligger eller sitter ned.


Vanliga frågor om hälseneinflammation

Hur lång tid tar det för en hälsena att läka?

Om besvären är i begynnande och kommit efter tillfällig överbelastning av hälsenan så kommer de i regel att gå över inom en vecka om du vilar hälsenan och undviker onödig belastning.

Vid mer långvariga problem kan det ta allt från 3 till 12 månader att bli av med smärtan. Under den tiden gäller det att vara flitig med övningarna och att inte överanstränga hälsenan i onödan. Välj gärna mindre belastande former av motion, såsom simning eller cross-trainer.

Hur blir man av med hälseneinflammation?

Det går att behandla hälsenebesvär på egen hand för att underlätta smärtan:

Först och främst är det vila som gäller, särskilt om problemen uppkommit plötsligt, efter tillfällig överansträngning eller i samband med idrott.

Om besvären håller i sig längre än 1–2 veckor är det dags att börja med försiktiga stretchövningar.

Börja med övning 1 och gå sedan vidare till övning 2 och 3 när smärtan börjat minska. Alla övningar ska upprepas cirka 10 gånger och utföras 2–3 gånger per dag. Tänk på att inte gå ut för hårt. Det är lätt att tycka att övningarna känns för enkla, men det är viktigt att inte utsätta hälsenan för ytterligare överbelastning:

  • Stöd händerna på en vägg, böj båda knäna tills det tar emot. Övningen kan utökas genom att du står på ett ben i taget.

  • Stöd händerna på en vägg, böj ena knäet och sträck ut andra benet bakåt så att det sträcker i vaden. Upprepa med andra benet.

  • Stå med främre delen av foten/fötterna på ett trappsteg, gör tåhävningar upp och ned.

Utöver dessa övningar kan du med fördel massera hälen och hälsenan för att få igång blodcirkulationen i foten. Det kan hjälpa mot stelheten och påskynda läkningen. Massera dock aldrig så kraftigt att det gör ont.

Du kan gå och promenera med hälseneinflammation om du anpassar ansträngningen efter förmåga. Det är också viktigt att du använder bra skor med stötdämpning, helst med inlägg anpassade för din fot.

Vad kan en terapeut göra för att behandla hälsenan?

Först och främst kan en terapeut hjälpa dig med sjukgymnastik – att lägga upp ett träningsschema och lära dig att utföra övningarna på rätt sätt. Denna kan också prova ut hjälpmedel såsom individuellt anpassade skoinlägg, stödbandage och hälkil.

Nästa steg, om det behövs, kan vara en skleroserande behandling. Då ges injektioner med ämnet polidocanol. Ämnet blockerar de nerver som förmedlar smärtan och gör att nya blodkärl stängs av i det påverkade området. Efter injektionen behöver hälsenan vila i två veckor för läkning. Behandlingen kan behöva upprepas 2–3 gånger med 6–8 veckor emellan.

Ytterligare en metod att behandla hälseneinflammation är med så kallad stötvågsbehandling. Behandlingen stimulerar läkningen genom att öka blodcirkulation och aktivitet i cellerna, vilket underlättar uppbyggnaden av den skadade vävnaden. Behandlingen går till så att en apparat som genererar tryckvågor med anpassad kraft och frekvens hålls mot hälsenan.

Är det ökad risk att hälsenan går av om man har en achillestendinos?

Hälsenan kan gå av vid hastig och hård belastning, särskilt i samband med idrott. Det kan låta som en knäpp eller en smäll om hälsenan går av. Direkt efteråt blir det svårt att stödja på foten. Kan man gå om hälsenan går av? Det kan man, men med ganska stor möda, man kan däremot inte stå på tå och man känner ofta som ett glapp i senan.

Det är dock ingen ökad risk för att hälsenan går av på grund av att man redan har en hälseneinflammation. Snarare är man då kanske lite försiktigare med hur man rör sig, vilket minskar risken för en hälseneruptur.

Om du råkat ut för en brusten hälsena ska du uppsöka sjukvård så snart som möjligt.


Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se