Har du ont i knät - symtom och behandling

Att ha ont i knät är inte ovanligt och det kan också finnas väldigt många olika anledningar till smärtan. Knäsmärtor påverkar både i vardagen och exempelvis ett aktivt idrottsutövande. Att ha ont i ett knä är sällan någonting som läker ut av sig självt. Därför är det viktigt att kolla upp orsaken till smärtan och därifrån ta steget vidare till att - via rehab - också bli bättre.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.

iStock_000074152475_Double webb.jpg

Massage - Läs mer

Skärmavbild 2018-08-25 kl. 07.53.42.png

Naprapati - Läs mer

Skärmavbild 2018-08-25 kl. 07.54.14.png

Kiropraktik - Läs mer

FYSIOTERAPI - LÄS MER


 

Ytterligare information för dig som har ont i knät / löparknä

Varför har du ont i knäet? Knäet är kroppens största led och den är byggd för att klara enorma påfrestningar. I samband med att du går, springer eller rör på dig så belastas knäet av din egen kroppsvikt. En knäled består av lårben och skenben som vetter mot varandra; mellan dessa finns det ledbrosk och menisken. Dessa är till för att dämpa stötar och påminner på så sätt om en stötdämpare på ett fordon. Knäskålen vilar mot lårbenets nedre del och fäster även in i skenbenet - detta via en kraftig sena. I skenbenets nedre del fäster sedan vadbenet in. Knäet har en komplex anatomi och just leden mellan skenben och vadben är ofta bortglömd: därifrån härstammar många knäproblem och smärtor.

Har du ont i knät insidan, ont i knäet utsidan eller ont i knät vid böjning? Samtliga dessa smärtor är vanliga, men de kommer också av olika orsaker. Att ha ont på insidan av knät kan tyda på att du drabbats av en inre meniskskada. Om så är fallet så är det viktigt att få en diagnos och undersöka hur pass allvarlig skadan är. En inre meniskskada kan självläka - genom vila och rehab - men om den är allvarligt så kan det faktiskt krävas en operation.

En annan orsak till att du har ont i knät insida kan vara en inre ledbandsskada. Det mesta tyder i så fall på att du också bör komma ihåg när du skadade dig: en inre ledbandsskada kommer ofta i samband med ett idrottande eller vid ett trauma. Kort sagt, du känner när någonting går sönder i de flesta fallen. Det här anses vara en allvarlig skada som bör undersökas och behandlas professionellt.



Undersök dig professionellt

Ont i knät vid böjning då? Här kan det finnas flera orsaker, men en vanlig sådan handlar om löparknä. Vi ska gå igenom lite mer om hur ett löparknä ser ut, vilka symtom som finns samt hur rehabiliteringen ser ut. Innan dess dock så ska vi peka på något viktigt: oavsett om du har ont i knät på insidan, på utsidan eller i samband med att du böjer dig så bör du söka hjälp.

Knäproblem måste diagnostiseras och undersökas för att du ska ges en chans att komma tillbaka till ett normalt liv igen. Om det skulle handla om ett trauma - som vid en ledbands- eller korsbandsskada - så bör du definitivt söka hjälp. En naprapat eller den ordinarie sjukvården kan fastställa orsaken till smärtan. Fördelen med att besöka en naprapat vid knäsmärtor - i synnerhet de som inte kommer av ett direkt trauma - är att denne kommer att ta reda på varför du har ont i knät.

Det skapar en bra plan för både rehabilitering och för att förebygga framtida knäsmärtor: naprapaten ser kroppen som en helt. Din smärta i knäet kanske beror på att du egentligen har problem med höfter eller rygg eller det faktum att du har ett träningsupplägg som blir för repetitivt och överbelastande för ditt knä. En naprapat jobbar alltid förebyggande. Du får en behandling och du får övningar att göra i hemmet och kan därigenom också bli stabil och utan värk igen.



Löparknä - en vanlig orsak till knäsmärta

Löparknä är en vanlig orsak till varför man drabbas av smärtor i knät. Smärtan sitter ofta på utsidan av knäet och den kan komma både smygande och mer direkt. Smärtan beror på att senan - IT-bandet - som löper från lårbenet och fäster i vadbenet kan irriteras av knölen som sitter på lårbenets utsida.

Du får ont i samband med att du löper och efter att att du sprungit. En smärta som också återkommer vid varje träningspass. Att behandla löparknä innebär att man gör övningar i hemmet - exempelvis sittande 90, liggande 90 och bulgariska utfallssteg. Dessa övningar kommer din naprapat att ge instruktioner om.

Att förebygga ett löparknä är också viktigt. Där handlar det om vila, men en aktiv sådan. Istället för att springa - vilket du ska undvika - så ska du välja annan träning. Cykling och simning är två alternativ som är mer skonsamma för ditt knä och som kan fungera som utmärkta substitut medan ditt löparknä läker ut.

Läs mer om löparknä här!


Förebygga ont i knät

Det är viktigt att ta hand om sina knän för att undvika smärta och skador. Genom att följa tipsen neden kan du förebygga ont i knät och träna på ett säkert sätt. Om du ändå upplever smärta i knät eller har andra problem är det viktigt att söka professionell hjälp från exempelvis en naprapat, massör eller kiropraktor. Hos Joylife finns det legitimerade terapeuter som kan hjälpa dig att förebygga och behandla ont i knät.

  • Stärka musklerna runt knäet: En viktig faktor för att förebygga ont i knät är att stärka musklerna runt knäleden. Genom att träna upp musklerna runt knät minskar du risken för skador och överbelastning. En bra träningsform är exempelvis att göra knäböj eller använda en träningsmaskin som fokuserar på musklerna runt knäet.

  • Rätt skor och underlag: Att ha rätt skor och underlag när man tränar eller går är också en viktig faktor för att förebygga ont i knät. Skorna bör ge stöd och dämpning för att minska påfrestningen på knäleden. Underlaget bör vara jämnt och mjukt för att minska belastningen.

  • Undvik överbelastning: Överbelastning av knäleden kan orsaka smärta och skador. Att undvika överbelastning handlar om att inte överdriva träningen och att gradvis öka belastningen på knäleden. Om du upplever smärta i knät är det viktigt att ta det lugnt och vila upp det innan du fortsätter med träningen.

  • Stretching och uppvärmning: Att stretcha och värma upp musklerna före träning är viktigt för att undvika skador och smärta. Genom att stretcha och värma upp ökar du blodflödet och minskar risken för att musklerna drar ihop sig under träningen.

  • Undvik övervikt: Övervikt kan öka belastningen på knäleden och leda till smärta och skador. Att hålla en hälsosam vikt är därför viktigt för att förebygga ont i knät.


Vanliga frågor om ont i knät

Vad kan orsaka ont i knät?

Ont i knät kan ha flera olika orsaker, såsom överbelastning, inflammation, skador, problem med lederna eller musklerna i knät, eller åldersrelaterade förändringar.

När ska jag söka vård för ont i knät?

Om smärtan i knät inte förbättras efter några dagar av vila och smärtlindring, eller om smärtan är svår och hindrar dig från att göra vanliga aktiviteter, såsom att gå eller stå, bör du söka vård.

Hur behandlas ont i knät?

Behandlingen av ont i knät beror på orsaken till smärtan. Det kan innefatta vila, smärtlindring, fysioterapi, styrketräning eller i vissa fall kirurgi.

Kan ont i knät behandlas med hemmabehandling?

Ja, vissa fall av ont i knät kan behandlas med hemmabehandling, såsom att vila, använda ispackningar, ta smärtstillande läkemedel och genomföra lämpliga övningar för att stärka musklerna runt knät.

Vad är skillnaden mellan knäledsartros och knäskada?

Knäledsartros är en åldersrelaterad sjukdom där ledkapseln och brosket i knäleden bryts ner över tid, medan knäskada kan bero på olika faktorer som skada, överbelastning eller inflammation.

Kan ont i knät påverka andra delar av kroppen?

Ja, ont i knät kan orsaka smärta i andra delar av kroppen, såsom höft och rygg, eftersom dessa områden kompenserar för smärtan i knät.


Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se