Muskelinflammation - Symtom, orsak och behandling

Det vanliga, och här talar vi alltså om en så kallad “muskelinflammation” är att man känner en smärta. Du kanske ska ta saker från en hylla och håller armarna ovanför huvudet och upplever en smärta, du kör en övning på gymmet som gör ont eller också så känner du en smärta som hindrar dig i vardagen: samtliga dessa är symtom på den generella muskelinflammationen.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.

Massage - Läs mer

Naprapati - Läs mer

Kiropraktik - Läs mer

fysioterapi - läs mer


 

Vad är en muskelinflammation?

Först och främst så är det läge att reda ut ett och annat kring en muskelinflammation och hur många som egentligen drabbas av en sådan. Detta gäller oavsett om det handlar om arm, lår eller exempelvis rygg. Ta först och främst reda på att du verkligen har en muskelinflammation.

Tyvärr ser man idag att många slänger sig med begreppet och etiketterar olika skador och olika typer av värk med en muskelinflammation. Detta är ofta fel och det kan i sin tur leda till att man också sätter in fel behandling.

Många symptom kan påminna om en muskelinflammation. Har du exempelvis ont i armen och har svårt att lyfta den? I så fall har du redan där bockat av två stycken olika symptom för ett funktionsfel - men samtidigt så har du bara två symptom, av fem möjliga, på att det handlar om en muskelinflammation. Här ska man också säga att det handlar om ett paraplybegrepp gällande smärta.

Det är enkelt att säga att man lider av en muskelinflammation, men det är ytterst sällan denna självdiagnos stämmer överens med verkligheten. Viktigt är därför att man söker vård och får en professionell undersökning utförd - antingen via den vanliga vården eller via en naprapat eller en sjukgymnast - och säkerställer vad smärtan beror på.

Det är de facto ganska ovanligt att se en så kallad äkta muskelinflammation. En sådan behandlas av läkare och med mediciner, antiinflammatoriska sådana. I den här texten ska vi dock ta oss an muskelinflammationer ur ett mer generellt perspektiv.



Hur vet man att man har en muskelinflammation?

Det vanliga, och här talar vi alltså om en så kallad “muskelinflammation” är att man känner en smärta. Du kanske ska ta saker från en hylla och håller armarna ovanför huvudet och upplever en smärta, du kör en övning på gymmet som gör ont eller också så känner du en smärta som hindrar dig i vardagen: samtliga dessa är symtom på den generella muskelinflammationen.

Vi skulle här snarare slå ett slag för att man börjar använda överansträngning eller en överbelastning då det nämligen handlar om just detta i många fall. Du gör någonting du inte är van vid, du tränar för hårt och för enformigt eller också så utsätter du din kropp för något som den inte klarar av.

Detta kan leda till en överansträngning eller en överbelastning och det är också därför man kan både förebygga och bli av med smärta genom att träna mer varierat, röra sig mer på jobbet och undvika att fastna i monotona, enformiga rörelser.

Det hela är logiskt: tvingas en del av kroppen arbeta hårdare och göra jobb som egentligen fler - exempelvis muskler - skulle hjälpa till med så blir det överansträngt och den muskelinflammation som man vill undvika.



Behandling av muskelinflammation

Så vad kan man göra åt muskelinflammation? Många frågar kan ipren ta bort muskelinflammation? Ipren är antiinflammatorisk och kan definitivt hjälpa. Men, som sagt, handlar det om en äkta muskelinflammation så bör man uppsöka en läkare som gör en bedömning av vilken medicin som ordineras för just dig.

Kan man då träna bort en muskelinflammation? Ja, sett till det vi skrev ovan. Först och främst så ska man vila det område som man har ont i. Vila är viktigt - skadan måste läka ut och här krävs det disciplin då ett bakslag kommer att innebära ännu längre vila. Träning ska istället ske av övriga kroppen och då lugnt och utan stress.


Kan man massera en inflammerad muskel?

Vid lindrigare symptom kan det gå bra att massera själv. Massage sätter fart på blodcirkulationen och kan på så sätt avlasta smärtande muskler och muskelfästen. Vi rekommenderar dock att rådfråga en naprapat innan du utför egen massage på inflammerat område.


Förebygg framtida smärtor

Vad ska man göra åt muskelinflammation? Utöver att vila så finns det ett värde i att besöka en sjukgymnast eller en naprapat. Detta för att dels fastställa - och eventuellt utesluta - vad skadan och smärtan beror på. Dels även för att behandla smärtan - något som kan ske genom massage, akupunktur, mobilisering och justering av de stela lederna. Utöver detta så får man även en individuell plan för rehabilitering - övningar att exempelvis göra i hemmet.

En annan viktig detalj är att skadan också förebyggs. Exempelvis en naprapat utreder - baserat på vad du berättar om exempelvis arbete, arbetsuppgifter och träning - vad som kan ligga bakom. Genom detta kan du också i framtiden justera detaljer och genom det slippa besvären i framtiden.


Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se