Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunneln är ett utrymme i handleden. Den finns mellan benen som är där och ett kraftigt ledband som löper på tvären över handledens insida. Genom karpaltunneln går en nerv som sträcker sig från nacken och ut i alla fingrar utom lillfingret.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.

Massage - Läs mer

Naprapati - Läs mer

Kiropraktik - Läs mer

fysioterapi - läs mer


 Vad är karpaltunnelsyndrom?

Om utrymmet för medianusnerven av någon anledning blir mindre i karpaltunneln så kommer medianusnerven i kläm – karpaltunnelsyndrom har uppkommit.

Det första tecknet på karpaltunnelsyndrom är ofta nattliga domningar av handen. Händerna kan naturligtvis domna av andra anledningar, till exempel att du legat konstigt. Ett tydligt tecken på att det är just karpaltunnelsyndrom är att lillfingret inte är påverkat av domningarna, eftersom medianusnerven inte går ut i detta finger.

Du kan också få ont i tummen eller i handleden, ibland ända upp i armbåge och nacke. Du kan få stickningar i tummen eller i alla fingrarna, känseln i fingrarna kan försämras och du kan bli fumlig och tappa styrka, speciellt i tumgreppet.

Varför får man karpaltunnelsyndrom?

Man brukar räkna med en av fyra olika anledningar som orsak till att man får karpaltunnelsyndrom:

  • Skada. En skada i handleden kan ge förändringar i ben och mjukvävnad som gör att nerven kommer i kläm. Även inflammation eller blödningar kan vara orsak.

  • Sjukdom. Reumatism, diabetes eller sköldkörtelproblem.

  • Arbete. Arbete med vibrerande maskiner eller arbete som är belastande för handlederna.

  • Vätskeansamling. Oftast hos gravida eller medelålders kvinnor.


Hur behandlas karpaltunnelsyndrom?

Läkaren kan försöka med kortisonsprutor. Efter en sådan spruta får du inte belasta handleden tungt under cirka en vecka. Utgången är osäker – ibland gör sprutan nytta och ibland inte.

Om besvären är omfattande och långvariga så kan man operera för att skapa mer utrymme i karpaltunneln. Det är en enkel operation som utförs på 15 minuter under lokalbedövning. Efteråt får du ha handen i bandage ett antal veckor och inte belasta den. Det finns tyvärr ingen garanti för att problemen inte kommer tillbaka.

Ifall du själv tar tag i situationen i tid så finns det lyckligtvis egenvård som du kan utföra. Här är tre bra övningar:

  • Skaka händerna. Det kan låta simpel, men ger ofta bra effekt. Skaka händerna som om du vill skaka av vatten.

  • Stretcha med fingertopparna emot varandra. Sätt vänster och höger hands fingertoppar mot varandra, med fingrarna riktade nedåt. Tryck ihop handflatorna mot varandra och sedan från varandra, hela tiden med fingertopparna i kontakt med varandra.

  • Stretcha handleden. Sträck ut armen med undersidan av underarmen uppåt. Böj handleden bakåt så mycket du kan och håll kvar i 15–30 sekunder. Ta hjälp av andra handen eller en vägg för att hålla positionen. Upprepa 2–4 gånger per hand.

För att minska problemen med nattliga domningar är det bra att sova med en skena eller ett handledsstöd som håller handleden rak under natten. Vid behov och möjlighet kan du även använda ett sådant stöd under dagtid.

Om du brukar hålla på med träning på gym så försök att hålla dig till övningar som inte belastar handleden. Har du ett tungt arbete så gäller samma sak – be din chef om andra arbetsuppgifter.


Andra Vanliga frågor om karpaltunnelsyndrom

Hur diagnostiseras karpaltunnelsyndrom?

Hur testar man karpaltunnelsyndrom i sjukvården? Jo, läkaren kan till exempel be dig att böja handleden bakåt så mycket du kan i någon minut för att se om domningar uppkommer.

Läkaren kan också knacka med sina fingrar på handledens insida. Stickningar eller smärta i handleden och handen kan tyda på karpaltunnelsyndrom.

En bedömning av känsligheten för beröring i dina fingrar kan också göras. Om du haft problemet ett tag kan muskelmassan ha minskat i handflatan, särskilt i tumgreppets muskel.

Elektroneurografi (ENG) är ett neurologiskt test där man kan mäta nervimpulser från handen. Dåliga nervimpulser är inget helt säkert tecken på karpaltunnelsyndrom men kan visa att det finns en skada.

Du kan dessutom få lämna blodprov för att se om det är sjukdom som är grunden till problemen.

När försvinner karpaltunnelsyndrom?

Besvären försvinner när orsaken bakom dem har försvunnit och medianusnerven inte längre är i kläm.

Den som är gravid kommer att bli kvitt problemen efter förlossningen. Ifall det konstateras att sjukdom är en bakomliggande orsak så kommer syndromet att minska eller försvinna genom behandling av sjukdomen.

För andra gäller att om besvären är måttliga och du startar med egenvård i tid så brukar problemen försvinna inom någon vecka.

Efter en operation försvinner problemen direkt. Om inklämningen av nerven i handleden gett besvär upp i armbåge och nacke så kommer även detta att försvinna efter operation.


Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se