Hopparknä
Hur vet man om man har Hopparknä? Det är en relativt vanlig idrottsskada med symptom som smärta på framsidan av knät men också ibland runt omkring på sidorna. Mest känner man av hopparknä då man hoppar och tränar. I början när skadan är lindrig känner man av den precis efter träning, men i takt med att den förvärras gör det ont även när man tränar och hoppar.
När skadan är fullt utvecklad kan man även till vardags känna av den och uppleva en stelhet i knät som är värst på morgonen eller då man suttit still länge. Hopparknä kan även göra att man får svårt att sitta på huk eller gå nerför trappor.
Sysslar man med friidrott som höjdhopp eller längdhopp och får ont i knät när man tränar kan det mycket väl vara hopparknä man drabbats av. Hopparknä är även vanligt i andra sporter med stor belastning på knän som exempelvis basket och volleyboll.
Har man problem med smärta i ett knä som inte går över vid vila ska man söka hjälp. Diagnos kan ställas av såväl läkare som sjukgymnast, naprapat och kiropraktor. För att ta reda på om det finns vätska i knät kan man behöva göra ett ultraljud.
Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.
Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.
Hur är knät uppbyggt?
Knäleden är till för att man ska kunna böja benet och gör det möjligt att bland annat gå, springa och hoppa. Knät är därmed också den led som utsätts för mest belastning då det måste bära upp merparten av kroppsvikten, och hoppar vi ökar denna belastning ytterligare. Knäleden binder ihop lårbenet och skenbenet med varandra. I knäleden finns det ledbrosk och menisker som fungerar som stötdämpare.
Knäskålen i sin tur ligger och glider på lårbenets nedre del men är samtidigt förankrad i skenbenet med hjälp av en kraftig sena. I skenbenets yttre del fäster också vadbenet. Ibland uppstår det en låsning mellan dessa ben vilka även de kan ge upphov till knäproblem.
Rehab hopparknä
Att stärka knäna är egentligen bra för alla och inte bara dem med hopparknä. Det finns en mängd olika övningar som man kan göra för att stärka såväl knä som ländrygg, höfter, lår, vader och vrister.
Typiska hopparknäövningar är annars enbens knäböj vilket stärker både lårets framsida och den stora sätesmuskeln. En annan övning är tåhäv som bidrar till starkare vadmuskler vilket är viktigt för att man ska fördela och absorbera krafter som uppkommer när man landar efter ett hopp. Fotcirklar är en rehabövning där man tränar vad, vrist och fot och stärker dessa. Övningen liggande 90 är bra för både höfter och axlar och gör att spänningar och låsningar utjämnas vilket leder till att man bättre fördelar kraften och inte överbelastar knäna.
För att veta hur mycket man ska belasta knät och hur man bäst tränar upp muskulaturen med olika övningar kan man behöva ta hjälp av en sjukgymnast eller naprapat. En naprapat kan även utföra en stötvågsbehandling vilket brukar ha bra effekt på hopparknä.
Vanliga frågor om Hopparknä
Vart sitter hopparknä?
Hopparknä är en typisk idrottsskada som uppkommer när man hoppar och överbelastar knät. Det är senan som sitter strax under knäskålen, den så kallade patellarsenan, som blir överansträngd vid hopparknä. Det gör att senan börjar dra åt sig vätska, vilket gör att blodkärlen påverkas och börjar reagerar och man känner smärta. Hopparknä känns verkligen och kan leda till kraftig smärta. Ofta är smärtan som värst precis där senan fäster under knät.
Hur blir man av med hopparknä?
Vissa tror att det räcker med att vila för att man ska bli av med hopparknä. Det fungerar visserligen ett tag, men så fort man börjar träna igen kommer problemen och smärtan i knät tillbaka. Men att träna bort hopparknä går inte heller. I stället måste den som har diagnostiserats med hopparknä genomgå en behandling i flera steg. Den består av att först och främst minska belastningen på knät med exempelvis knäskydd, tejpning och eventuellt också bättre skor.
Men viktigt är också att stärka knät, och även ryggen och övrig benmuskulatur, med hjälp av fysioterapi och rehab. Genom att även träna upp ländrygg, höfter, lår, vader och vrister avlastar man knät och fördelar kraften vid hopp mellan all muskulatur. Tyvärr händer det i sällsynta fall att behandlingen inte fungerar eller är tillräcklig. Då kan man vara tvungen att genomgå en så kallad titthålsoperation.
Hur tejpar man hopparknä?
Att tejpa knät för att avlasta det kan vara bra när man drabbats av hopparknä. Det är viktigt att man tejpar under knät precis där senan fäster i knät och där det oftast gör som mest ont. Bara då kommer senan få den avlastning som den behöver. Vet man inte hur man ska tejpa kan man be en naprapat eller sjukgymnast om hjälp.
Det finns också en hel del instruktionsfilmer på internet som visar hur man ska göra. Sök exempelvis på “hopparknä tejpning” och det kommer upp flera bra instruktionsvideor.