Löparknä

Knäet är en av de största lederna i kroppen och får ta emot kraftiga stötar när man går eller springer. Knäet är byggt för den belastningen med kraftiga senor och en menisk som fungerar som en stötdämpare mellan lårbenet och skenbenet.

Men trots sin robusta konstruktion får de flesta människor problem med knäna någon gång under sin livstid. Det finns många olika knäproblem, som hopparknä, schlatter, korsbandsskada, ledskador, slemsäcksinflammation och många fler. Ett vanligt problem som vi tittar närmare på här är det så kallade löparknäet.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.

Massage - Läs mer

Naprapati - Läs mer

Kiropraktik - Läs mer

fysioterapi - läs mer


 

Klinisk beskrivning av löparknä

Löparknä beror på en irritation av den stora sena som går mellan höftmuskulaturen och skenbenet, det så kallade iliotibial-bandet – itb. I nedre delen av denna stora sena, vid knäet i området vid tractus iliotibialis, går senan över en förhöjning i benet. Om senan är för spänd nöts den mot benet och det skapar en irritation i vävnaden, smärta och eventuellt ett knäppande ljud.


Hur känns löparknä?

Symptomen vid löparknä är en smärta på knäets utsida. Smärtan kan stråla nedåt eller uppåt och förvärras normalt när man belastar knäet. Det är vanligt att löparknä uppkommer efter löpning men det händer att man får problemen även vid cykling eller andra sporter. Symptomen kan vara helt bundna till fysisk aktivitet så att man inte märker av problemet när man vilar men att smärtorna återkommer när man återupptar träningen. Ytterligare ett symptom är att det knäpper i knäet.


Vad orsakar löparknä?

Det finns en mängd möjliga orsaker till att man drabbas av löparknä, men alla går egentligen ut på att den sena som löper på lårets och knäets utsida blir irriterad. Ett vanligt problem är att man ökar sin träningsbelastning för snabbt.

  • Överträning: En vanlig orsak till löparknä är en alltför ensidig träning och att man alldeles för snabbt ökar på sin träningsmängd.

    Träning handlar inte bara om att öka kondition och stärka muskler, även musklernas fästen – senorna – måste få tid på sig att byggas upp. Inom löpträning kan man se att just stora mängder backträning ger ökad risk att få problem med löparknä.

  • Dåligt rörelsemönster: Ett löparknä kan även orsakas av rörelsemönster som inte fungerar. Orsaken till besvären behöver inte ligga just där det gör ont. Ett löparknä kan orsakas av att man vrider höften fel när man rör sig, eller att man vinklar foten mycket inåt i steget (överpronering). I kroppen sitter alla leder ihop och används tillsammans när man rör sig. Problem i en led yttrar sig ofta som smärta någon annanstans.

    Ett dåligt rörelsemönster kan också handla om att man har en ojämn muskelstyrka i olika delar av kroppen. Om man är för svag i vissa muskler kompenserar kroppen det snabbt genom att ändra sitt rörelsemönster så att andra muskler får ta mer av jobbet. Men det kan i sin tur orsaka snedbelastningar och överbelastningar av vissa senor, och därigenom ett löparknä.

  • Stelhet: En annan orsak till löparknä är att man är så stel i muskler och leder att it-bandet nöts vid knäet alldeles oavsett hur man rör sig. Stelhet kan vara medfött eller något man drar på sig med åren, men inte sällan orsakar just en stelhet i höftregionen problem längre ner i lederna i benen och fötterna.



Behandla löparknä

Vid behandling av löparknä kan Joylife vara en värdefull resurs för att hjälpa till att lindra smärta och främja återhämtning. Som experter inom naprapati och kiropraktik erbjuder Joylife specialiserade behandlingar och tjänster som kan vara till nytta för personer med löparknä. Här är några exempel på hur Joylife kan hjälpa till:

Diagnos och bedömning: Naprapater och kiropraktorer på Joylife kan utföra en noggrann bedömning av ditt tillstånd för att fastställa diagnosen löparknä och bedöma omfattningen av skadan. Detta är viktigt för att utforma en individanpassad behandlingsplan.

Manuell terapi: Joylife erbjuder olika former av manuell terapi, inklusive massage, stretchning och mobiliseringstekniker. Dessa behandlingar kan bidra till att lindra smärta, förbättra blodcirkulationen och öka flexibiliteten i musklerna och vävnaderna runt knäet.

Rehabiliteringsövningar: Joylife kan utforma och guida dig genom ett anpassat träningsprogram som fokuserar på att stärka musklerna i benen och förbättra rörlighet och stabilitet i knäet. Detta kan hjälpa till att återuppbygga styrka och minska risken för återkommande skador.

Teknikförbättring: Joylife kan ge råd och vägledning om korrekt löpteknik och ge tips för att minska belastningen på knäet under löpning. Genom att förbättra din löpteknik kan du minska risken för överbelastning och skador.

Rådgivning om förebyggande åtgärder: Joylife kan ge dig praktiska råd och strategier för att förebygga löparknä och undvika överbelastningsskador. Det kan inkludera råd om lämpliga uppvärmnings- och nedvarvningsrutiner, gradvis ökning av träningsintensitet och val av rätt skor och utrustning.

Genom att samarbeta med oss kan du dra nytta av deras expertkunskap och erfarenhet när det gäller att behandla och förebygga löparknä. Deras team av legitimerade naprapater, kiropraktorer och fysioterapeuter kan skapa en individanpassad behandlingsplan som är skräddarsydd för dina behov och mål. Kom ihåg att konsultera en sjukvårdspersonal på Joylife för en korrekt diagnos och skräddarsydd behandling.


Andra tips på hur du stärker ett löparknä

Träna för ökad rörlighet

Stretchövningar är vanligt för att mjuka upp stela höfter och på det sättet minska på besvären med löparknäet. Det finns stretchövningar som direkt riktar sig mot it-banden, men bäst resultat får man oftast om man försöker mjuka upp och låsa upp spänningar i hela kroppen, inte minst rygg och höftregionen.

Träna för ökad styrka

För att undvika snedbelastningar är det viktigt att stärka alla muskler som arbetar när man rör sig. Genom styrketräning kan man se till att inte muskelträningen blir för ensidig. Här är bra övningar: jägarvila, bulgariska utfall och töjningar av vaderna. Kom ihåg att inte styrketräna om du får ont av övningarna. Till skillnad från stretchträning som man egentligen kan börja med direkt, bör man låta löparknäet vila innan man belastar det igen med styrketräning.


Vanliga frågor om löparknä

Hur länge ska man vila vid löparknä?

Det är svårt att säga hur snabbt ett löparknä läker, det är väldigt individuellt. Däremot är det lätt att säga hur länge man ska vila, nämligen tills smärtan avtar. För löparknä finns det ingen absolut punkt som måste nås innan man kan börja träna igen. Istället får man lyssna på sin kropp och den smärta man har.

Avtar smärtan och det börjar kännas bra kan man börja träna försiktigt igen, fortsätter den avta ökar man på träningsmängden. Om smärtan inte blir bättre, eller försämras, får man minska träningsmängden igen eller vila helt ett tag tills man är inne på rätt spår igen. Kroppen säger till, svårigheten brukar vara att lyssna. Känner man sig osäker kan en dagbok vara ett bra verktyg för att kunna följa sin egen utveckling lite mer objektivt.

Hur förebygger jag löparknä?

Det bästa man kan göra för att undvika löparknä är att träna allsidigt, arbeta för att kroppen ska vara fri från spänningar, ha en god muskelbalans och att man inte alltför snabbt ökar på sin träningsmängd. En tumregel som man brukar rekommendera till löpare är att inte öka träningsmängden mer än 10 procent per vecka.

Det finns även rapporter som pekar mot att överpronering ger ökad risk för löparknä. Överpronering är att man vinklar foten lite för mycket inåt i steget, det gör att fotvalvet kollapsar i steget och att belastningen ökar på knän och höfter som måste kompensera för rörelsen. Har man stor överpronation finns det skor som kan hjälpa till att hålla foten rätt, så kallade stabila skor.

En mer långsiktig hjälp kan vara att anlita en coach för att hitta ett bättre steg där man slipper besvär. Ofta slipper man problem från överpronation om man minskar på stegets längd och istället ökar stegfrekvensen vid gång och cykling.

Går det att träna med löparknä?

Det går fint att fortsätta träningen även om man har löparknä, men det är viktigt att lyssna på kroppen. Får man ont i knäet ska man inte fortsätta med den träningen. Har man ont vid löpning kan man passa på att träna på andra sätt tills knäet känns bättre igen. Det kan vara en bra chans att lära sig ett mer allsidigt träningsprogram.

Man kan fortsätta springa med löparknä så länge smärtan är lindrig och inte blir värre. Som en tillfällig lösning för att ge knäet lite hjälp under löpturerna kan man använda ett knäskydd som stabiliserar och värmer knäet och it-bandet. Det går även att tejpa knäet med kinesiotejp som stöttar vävnaderna utan att begränsa de rörelser man gör.

Hur vet man om man har löparknä?

Symtomen på löparknä inkluderar smärta och svullnad runt knäområdet, särskilt på utsidan av knät. Smärtan kan kännas värst vid aktivitet, men kan även kännas när du vilar.

Kan man bli av med löparknä?

Ja, med rätt behandling och träning kan man ofta bli av med löparknä.

Hur tränar man bort löparknä?

Det finns flera olika övningar och behandlingar som kan hjälpa till att behandla löparknä, inklusive stretching, styrketräning och massage. Det är viktigt att söka hjälp från en specialist som kan hjälpa dig att utforma en effektiv behandlingsplan.

Är löparknä en inflammation?

Nej, löparknä är inte en inflammation i knät. Det är en överbelastningsskada som orsakas av upprepad belastning på knät.

Kan man fortsätta springa med löparknä?

Det beror på svårighetsgraden av skadan. Ibland kan det vara nödvändigt att ta en paus från löpning för att låta knät läka, medan andra gånger kan det vara möjligt att fortsätta att springa med vissa justeringar av träningsrutinen.

Är det bra att springa med knäskydd?

Knäskydd kan ge stöd och lindra smärta, men det är inte en långsiktig lösning för att behandla löparknä. Det är viktigt att ta reda på orsaken till smärtan och behandla den på ett effektivt sätt.

Hur vanligt är löparknä?

Löparknä är en vanlig skada bland löpare och idrottare som utsätter knäna för upprepad belastning.

Hur känns ett överansträngt knä?

Ett överansträngt knä kan kännas ömt och ömtåligt, med smärta och svullnad runt knät. Smärtan kan kännas värst vid aktivitet och kan förvärras efter träning.

Måste man stretcha efter löpning?

Att stretcha efter träning kan hjälpa till att förhindra muskelstelhet och minska risken för skador. Det är viktigt att ta tid för att stretcha ordentligt efter träning.

Kan man få artros av att springa?

Att springa påverkar knälederna och kan öka risken för artros, men det betyder inte nödvändigtvis att man får artros av att springa. Andra faktorer som ålder, genetik, skador och övervikt kan också spela en roll.

Är löparknä farligt?

Löparknä kan vara smärtsamt och störande för löpare, men det är oftast inte farligt i sig själv. Om smärtan blir allvarlig eller inte försvinner efter en tid av vila och behandling, kan det dock vara lämpligt att söka professionell hjälp.

Kan man massera knä?

Ja, det går bra att massera knäna för att lindra smärta och öka blodcirkulationen. Det är dock viktigt att vara försiktig och undvika att massera direkt på smärtområdet om det är inflammerat eller svullet. Kontakta oss så hjälper vi dig!

Läs mer olika typer av smärtor i knä här och hur dom skiljer sig!


Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se