Vad är schlatterknä?

Schlatterknä, slatter, Schlatters sjukdom och Osgood-Schlatters sjukdom som det också kallas, beror på att det senfäste som sitter på en knöl några centimeter under knäskålen blir inflammerat och svullet. Det händer att knölen under knäet blir förstorad vid inflammation och att detta sedan inte går tillbaka fast sjukdomen har läkt ut.

Schlatterknä drabbar barn och ungdomar i åldrarna åtta till femton. Ofta beror det på att barnet växer snabbt och då lättare överanstränger sina knän eftersom musklerna inte riktigt hinner tränas upp i samma takt som man växer. De är mestadels barn och ungdomar som sportar och idrottar som får Schlatters sjukdom.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.

Massage - Läs mer

Naprapati - Läs mer

Kiropraktik - Läs mer

fysioterapi - läs mer


Kan man få schlatterknä som vuxen?

Schlatterknä drabbar bara barn och ungdomar. Men fick man Schlatters sjukdom som barn kan man bära med sig problemen ända in i vuxen ålder. Som vuxen kan man däremot drabbas av andra typer av inflammationer i knäleden som exempelvis knäledsartros, slemsäcksinflammation, löparknä, överansträngning, hopparknä, menisk- och korsbandsskador etc.

Kan man träna med schlatterknä?

Att träna med schlatterknä är inte farligt men det kan göra ont. Man kan behöva avlasta knäna med speciella knäskydd för barn. Det hjälper barnet att fortsätta vara aktivt. Att tejpa knäna kan också vara bra vid smärta.

Men för att komma tillrätta med inflammationen måste man göra särskilda övningar som stärker muskulaturen i benet så att knäna avlastas bättre. Förhoppningsvis kan det göra att man kan fortsätta träna trots att man har problem med knäna. Hjälper inte detta kan man behöva byta till en sport som är snällare mot knäna.

Hur vet man att man har schlatter?

Det är inte farligt att ha Schlatters sjukdom. Tillståndet brukar läka ut av sig självt när man slutat växa. Men det kan ändå vara bra att få en diagnos ställd eftersom symtomen är desamma som för många andra knäproblem. Med en diagnos blir det lättare att komma tillrätta med smärtan, och man får hjälp med övningar och att träna rätt.

Ett typiskt schlatterknäsymptom är annars att den knöl som sitter strax under knäet är svullen och gör ont. Det är också vanligt att den blir förstorad vilket gör att det kan kännas obehagligt att sitta på knäna. Smärtan som man upplever vid schlatter känns också extra mycket när man idrottar, hoppar och springer. En läkare, fysioterapeut eller naprapat kan hjälpa till att ställa diagnos.


Vanliga frågor om Ont i schlatterknä

Hur länge kan man ha schlatter?

Schlatters sjukdom, som är en typ av överansträngning, brukar läka ut av sig själv och problemen avtar i takt med att barnet blir äldre och slutar växa. Vanligtvis tar det två år att bli fri från schlatter i knäet. Men det finns de som har problem med smärtan även som unga vuxna. Förr eller senare försvinner symptomen, dock.

Hur ska man tejpa schlatterknä?

För att avlasta knäleden och minska smärtan kan man tejpa knäet. När man tejpar ska knäleden ha en vinkel på trettio grader. Då den mesta smärtan sitter under knäskålen är det också där man ska tejpa. Det gäller att få till ett ordentligt tryck över patellarsenan för att tejpen ska göra nytta. Det kan vara bra att tejpa flera varv så att det blir riktigt stadigt.

Det är inte alltid så enkelt att få till en bra tejpning och bäst är egentligen att be en fysioterapeut eller naprapat att visa hur man ska göra. Det finns också flera instruktionsfilmer uppladdade på internet som visar hur man man tejpar ett knä.

Hur länge ska man vila ett överansträngt knä?

Har man drabbats av ett överansträngt knä är det bra om man först vilar i några dagar för att sedan träna lite mjukare, med mindre belastning och under kortare tid. Träning är en viktig del av rehabiliteringen vid överansträngning. Det bästa är att successivt bygga upp muskulaturen runt knäleden så att den får avlastning. Då minskar man också risken för överansträngning i framtiden.

Varför uppstår Mb Schlatter/Osgood Schlatter/Schlatters sjukdom/slatter?

Schlatters sjukdom uppstår när lårmuskelns senfäste blir överbelastat. Det är när barnet hoppar, skuttar och idrottar lårmuskeln belastas som mest, vilket kan orsaka små skador i senfästet, vilket i sin tur gör att små benbitar lossnar. För att läka skadan bildar kroppen nytt ben, varpå man får en inflammation i knäleden och man har fått Schlatters sjukdom.


Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se