Skillnader mellan Naprapat, Kiropraktor och Sjukgymnast(Fysioterapeut)

Vilka skillnader finns mellan en naprapat, kiropraktor och en sjukgymnast (fysioterapeut)? Den frågan ställer sig många - i synnerhet de som någon gång gjort sig illa - och vi tänkte göra vårt bästa för att reda ut de skillnader som, trots allt, finns.

Naprapati och kiropraktik är två terapiformer som båda syftar till att behandla smärta och rörelseproblem i muskler och leder. Men vad är egentligen skillnaden mellan naprapat och kiropraktor, och vilken terapiform passar dig bäst?

Anledningen till att orden Trots Allt smög sig in ovan är att det finns stora likheter mellan dessa terapeuter också. Faktiskt, i många fall, flera likheter än skillnader.

FYsioterapi - Läs mer

Naprapati - Läs mer

Kiropraktik - Läs mer


Vem gör vad?

Oavsett vilken av dessa terapeuter man väljer - eller remitteras till - så finns det all anledning att se detta som ett bra val. Kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster är samtliga tre exempel på terapeuter som verkligen kan göra skillnad för den enskilde individen och det är således också tre stycken yrkesgrupper som verkligen behövs i vårt samhälle.

Samtliga bidrar - inom respektive skrå - till en bättre folkhälsa. Genom att hjälpa till att behandla muskulära skador såväl som skador på skelett så skapar de en bättre hälsa och hjälper den enskilde individen till ett bättre liv.

Vem är bäst - en kiropraktor, en naprapat eller en sjukgymnast?

Innan vi går igenom skillnader och likheter mellan en naprapat, en kiropraktor och en sjukgymnast (fysioterapeut) så ska vi även säga en annan sak. Det kommer nästan alltid en fråga om vem som är bäst? Vem är egentligen bäst på att bota olika skador - och därigenom också den första man ska boka in en tid hos om man har ont?

Sanningen är den att just en sådan fråga är omöjlig att svara på. Dels som en följd av att det finns för- och nackdelar med alla dessa tre terapeuter och att de behandlar olika typer av skador med olika metoder - vilket gör att det också blir individuellt. Vissa kroppar och vissa skador kan behandlas bättre av en kiropraktor och andra typer bättre av en naprapat - vi är alla olika.

Dels också som en direkt följd av att även alla som arbetar med sagda yrken är individer. Vilket innebär att det också finns skillnader i kompetens beroende på exempelvis vilken naprapat, sjukgymnast eller kiropraktor du blir behandlad av. Vi uppmanar hellre att man ser fördelarna med respektive yrkesgrupp och inte ser att någon per se är bättre eller sämre. Det finns olikheter såväl som likheter dem emellan. Förhoppningsvis kan vår genomgång av respektive yrkesgrupp visa dessa på ett tydlig sätt.


Vad är en kiropraktor?

Vad är en kiropraktor? Vi börjar med själva ursprunget. Kiropraktiken grundades redan på 1800-talet - 1895, närmare bestämt - av en herre vid namn DD Palmer. Två år senare så startade samme man också en utbildning av andra. Allt sedan dess har yrket utvecklats och är idag ett vedertaget - och respekterat - sätt att behandla patienter på.

Idag ser man att den traditionella sjukvården remitterar patienter med smärtor från rörelse - vilket är en likhet mellan kiropraktik och naprapati - vidare till kiropraktorer. Det är ett bevis på att yrket numera åtnjuter en respekt och har en viktig roll i vårt svenska hälsosystem. Namnet, slutligen, säger en hel del om vad en kiropraktor gör. Kiro kommer från ordet Chiro vilket betyder Med Händerna och Praktik i sin tur kommer från Att Göra. En kiropraktor behandlar, helt enkelt, sina patienter med händerna.

Vad gör en kiropraktor?

En kiropraktor är en legitimerad hälso- och sjukvårdsperson som arbetar med att diagnostisera, behandla och förebygga smärta och störningar i rörelseapparaten, särskilt i ryggraden. Kiropraktorer använder en manuell behandlingsmetod som kallas just kiropraktik, som innebär att man med olika tekniker justerar och manipulerar lederna i kroppen för att förbättra funktionen och minska smärta och besvär.

Man söker sig till en kiropraktor om man har ont i exempelvis nacke, rygg, axlar, höfter eller i någon annan kroppsdel. Kiropraktorn arbetar i tre steg: först och främst så sker en undersökning som följs av en manuell behandling. Det krävs ofta fler än en behandling innan smärtan är borta.

Därefter så sker två viktiga steg: kiropraktorn fastställer en orsak till din smärta - det sker genom frågor om exempelvis ditt arbete, din vardag eller ditt idrottande. Därefter så tas också en plan fram för att du ska må bättre - genom exempelvis rehabträning - och för att problematiken inte ska återkomma i framtiden. Idag ser man att exempelvis ett stillasittande arbete kan ligga bakom många smärtor. Här kan kiropraktorn exempelvis ordinera träning och rörelse eller se över ergonomin på din arbetsplats. En bättre stol eller ett bord som kan höjas/sänkas exempelvis.


Vad är en naprapat?

Naprapati har sina rötter i kiropraktiken. Vilket också är den stora förklaringen till varför dessa båda yrken har så stora likheter. Naprapatins grundare Oakley Smith studerade hos DD Palmer i slutet av 1800-talet innan han själv förkovrade sig vidare och utvecklade det som idag kallas för naprapati.

Själva namnet kommer från tjeckiskan där Napravit betyder Korrigera och där Pati kommer från latinets patos - vilket betyder lidande. Ergo: korrigera orsak till lidande - Naprapati.

Vad gör en naprapat?

En naprapat arbetar i tre steg: behandla, förebygga och rehabilitera patienter som lider av smärtor. Behandlingen sker med hjälp av händerna och där en naprapat med hjälp av exempelvis manipulation, stretch, mobilisering och massage kan hjälpa patienter att komma till bukt med exempelvis ryggskott, nacksmärtor, musarm, tennisarmbåge, hälsporre och smärtor i bröstryggen (för att nämna några exempel).

Precis som en kiropraktor så arbetar en naprapat inte enbart för stunden: man söker orsak till smärtan och arbetar med att förebygga förekomsten av denna i framtiden. Som patient får man ofta ett program med övningar att göra i hemmet. Detta, tillsammans med återkommande behandlingar, gör att smärtorna helt kan försvinna.


Vad är en sjukgymnast?

En sjukgymnast behandlar personer som har smärtor härstammande från problem med muskel- och led-systemet. Här ska vi direkt säga att namnet sjukgymnastik fortfarande lever kvar i folkmun, men att de vedertagna namnet numera - sedan 2014 - är fysioterapeut.

Den förste sjukgymnasten i världen var för övrigt en svensk herre vid namn Per Henrik Ling som startade sin verksamhet i slutet av 1800-talet. Där och då fanns två grenar - en idrottande (gymnastik) och en behandlande del i form av terapi. Numera så är dessa båda grenar separerade.

Vad gör en sjukgymnast?

En sjukgymnast behandlar personer som lider av smärtor i muskler och leder. Behandlingarna sker ofta genom både terapi - en behandling med exempelvis massage och med stretch, mobilisering, traktion och triggers - och med hjälp av gymnastik i form av rehabilitering.

Sjukgymnasten undersöker, ställer diagnos och visar sedan exempel på övningar som dels lindrar smärtan och som dels också fungerar preventivt och där smärtan i fråga kan undvikas i framtiden. Man kan även söka sig till en sjukgymnast för rådgivning och för att få tips om hur man exempelvis ska förändra saker i sitt liv för att nå en bättre hälsa.



FAQ

Vad händer i kroppen efter naprapat?

Efter en behandling hos en naprapat kan du känna en omedelbar lättnad från smärta och stelhet, men det är vanligt att man känner sig lite öm och trött efteråt. Detta beror på att kroppen genomgår en process av återhämtning och återuppbyggnad efter behandlingen.

Hur ofta kan man gå till naprapat?

Det beror på dina individuella behov och önskemål. En akut skada eller smärta kan kräva flera behandlingar inom en kort tidsperiod, medan en mer förebyggande behandling kan vara lämplig att göra någon gång per månad eller kvartal.

Måste man klä av sig hos naprapat?

Det beror på vilken typ av behandling du söker och vilket område som ska behandlas. I vissa fall kan det krävas att du tar av dig en del av kläderna för att terapeuten ska kunna nå det område som ska behandlas. Men i många fall kan behandlingen utföras med kläderna på.

Kan naprapater knäcka?

Ja, naprapater använder sig ibland av ledmanipulation eller "knäckningar" för att korrigera felaktiga rörelsemönster och öka rörligheten i kroppen. Det är dock viktigt att påpeka att inte alla naprapater arbetar på samma sätt, och att ledmanipulation inte alltid är nödvändigt eller lämpligt.

Hur lång tid tar det hos en naprapat?

Det beror på vilken typ av behandling du söker och hur allvarligt ditt problem är. En vanlig behandling hos en naprapat kan ta mellan 30-60 minuter, men det kan också ta längre tid beroende på dina specifika behov.

Har naprapat tystnadsplikt?

Ja, som legitimerad terapeut är naprapaten skyldig att följa tystnadsplikt. Det innebär att all information som delas mellan patienten och terapeuten är strikt konfidentiell och får inte delas med någon annan utan patientens uttryckliga samtycke.

Vad gör en naprapat vid ischias?

Ischias är en smärtsam tillstånd som orsakas av en inflammerad ischiasnerv, som sträcker sig från nedre delen av ryggen genom höfterna och ner till benen. Vid ischias kan en naprapat hjälpa till att lindra smärta och öka rörligheten genom en kombination av manuella tekniker och övningar.

En naprapat kan utföra ledmanipulation och massage för att lindra trycket på nerven och förbättra cirkulationen i området. De kan också ge dig övningar och rådgivning för att förbättra din hållning och stärka din rygg och kropp.

Vad är naprapati?

Naprapati är en terapiform som fokuserar på att behandla smärta och rörelseproblem i muskler och leder genom att hitta och korrigera felaktiga rörelsemönster i kroppen. Naprapater använder sig av en rad olika tekniker för att lindra smärta och återställa rörlighet, inklusive massage, stretching, ledmanipulation och andra manuella metoder.

Naprapater har en bred utbildning inom anatomi, fysiologi och sjukgymnastik, och arbetar med en holistisk syn på kroppen. Naprapati kan användas både för att behandla akuta skador och smärtor, såväl som för att förebygga skador och öka rörligheten i kroppen.

Vad är kiropraktik?

Kiropraktik är en terapiform som syftar till att behandla smärta och rörelseproblem i kroppens leder genom att manipulera ryggraden och andra leder. Kiropraktorer använder sig av olika tekniker för att justera och korrigera skelettet och lindra smärta och stelhet, inklusive manipulation och stretching.

Kiropraktorer har också en bred utbildning inom anatomi och fysiologi, och arbetar med en helhetssyn på kroppen. Kiropraktik kan användas för att behandla allt från ryggsmärta och nackspärr till huvudvärk och sömnproblem.

Vad gör man hos en kiropraktor?

Kiropraktorer behandlar smärta och rörelseproblem i kroppens leder, särskilt i ryggraden. En kiropraktor använder sig av manuella tekniker för att justera skelettet och lindra smärta och stelhet. Kiropraktorer arbetar också ofta med att förbättra patienternas hållning, rörlighet och ergonomi för att förebygga framtida problem.

När ska man inte gå till kiropraktor?

Det finns några fall där kiropraktik inte är lämplig eller säker. Till exempel bör du undvika kiropraktik om du har en allvarlig sjukdom eller infektion, osteoporos eller en annan bensjukdom, eller om du har nyligen opererats. Kiropraktik kan också vara olämpligt om du är gravid eller har högt blodtryck.

Vad händer när en kiropraktor knäcker?

När en kiropraktor utför en justering eller manipulation, kan det skapa ett högt knäppande ljud. Detta ljud kommer från gasbubblor som frigörs från ledvätskan när lederna rör sig. Knäppandet är en normal och ofarlig del av behandlingen och det indikerar att justeringen har gjorts korrekt.

Varför ska man dricka vatten efter kiropraktor?

Efter en kiropraktisk behandling kan det vara bra att dricka extra mycket vatten för att hjälpa kroppen att bli av med eventuella slaggprodukter och gifter. Vatten kan också hjälpa till att öka blodflödet och underlätta återhämtningen.

Kan man få ont efter kiropraktor?

Ja, det är vanligt att man kan känna sig lite öm och trött efter en kiropraktisk behandling, särskilt om man har fått en justering eller manipulation. Detta beror på att kroppen genomgår en process av återhämtning och återuppbyggnad efter behandlingen.

Kan man få kiropraktor på frikort?

Ja, kiropraktisk behandling kan ibland ges på frikort, men det beror på vilken region du bor i och vilka regler som gäller där.

Kan man gå till kiropraktor när man har diskbråck?

Ja, det kan vara möjligt att gå till en kiropraktor när man har diskbråck. Kiropraktorer kan använda olika tekniker och metoder för att lindra smärta och öka rörligheten, inklusive justeringar, massage och övningar. Men det är viktigt att söka professionell rådgivning innan man går till en kiropraktor om man har diskbråck, eftersom kiropraktik inte alltid är lämpligt eller säkert.

Kan kiropraktor ge sjukskrivning?

Nej, kiropraktorer har inte befogenhet att utfärda sjukskrivningar. Om du behöver sjukskrivning, bör du söka hjälp från en läkare eller annan legitimerad vårdgivare. Kiropraktorer kan dock ge rekommendationer och rådgivning om vilka aktiviteter och övningar som är lämpliga för din specifika situation för att främja återhämtning och läkning.

Vad är det för skillnad på en naprapat och kiropraktor?

Nu reder vi ut den stora frågan en gång för alla. Naprapater och kiropraktorer är båda legitimerade terapeuter som arbetar med att behandla smärta och rörelseproblem i kroppen. De har båda en liknande grundsyn på kroppen och dess funktion, men det finns vissa skillnader mellan de två terapiformerna.

En stor skillnad mellan naprapati och kiropraktik ligger i deras utbildning och tillvägagångssätt. Naprapater har en praktisk utbildning som fokuserar på att korrigera felaktiga rörelsemönster i kroppen och lindra smärta och stelhet genom manuella metoder som massage, stretching och ledmanipulation. Kiropraktorer har också en manuell utbildning, men deras tillvägagångssätt fokuserar mer på justeringar av skelettet och ryggraden för att lindra smärta och öka rörligheten.

En annan skillnad mellan naprapati och kiropraktik ligger i deras filosofiska syn på behandling. Kiropraktorer tenderar att fokusera mer på justeringar av ryggraden och nervsystemet för att lindra smärta och förbättra kroppens funktion, medan naprapater har en bredare syn på kroppen och behandlar problemen utifrån en helhetssyn på kroppen och dess funktion.

Trots dessa skillnader kan både naprapati och kiropraktik vara effektiva behandlingsformer för smärta och rörelseproblem i kroppen. Det är viktigt att välja en legitimerad terapeut som har den utbildning och erfarenhet som krävs för att behandla dina specifika behov på ett säkert och effektivt sätt.