Har du stukat foten? Symtom, orsaker och behandling

En stukad fot är en smärtsam skada som kan hända när som helst och var som helst. När foten vrids åt sidan, eller viker sig under dig, kan det leda till att ligament och mjukvävnad runt fotleden sträcks eller till och med går av. Detta kan orsaka en skarp smärta, svullnad och rörelseinskränkningar.

Om du har en stukad fot är det viktigt att söka behandling för att undvika ytterligare skada och påskynda läkningsprocessen. Vi har legitimerade naprapater och kiropraktorer som är experter på att behandla stukning och andra skador i rörelseapparaten.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.

Massage - Läs mer

Naprapati - Läs mer

Kiropraktik - Läs mer

fysioterapi - läs mer


 

Hur ska man behandla stukad fot?

De flesta har någon gång känt smärtan av att kliva snett och där en stukad fot kan komma som en följd av detta trauma. Skadan är därför relaterbar och de flesta kan också känna för den som drabbats. Man ska dock veta att en stukad fot är individuell och att det finns skillnader mellan en lättare och en kraftigare stukning.

Har man en lättare variant så kan man träna med stukad fot - givet då, naturligtvis, vilken typ av träning det handlar om och givetvis också beroende på smärttröskeln. Testcykel brukar vara den träningsform som , tillsammans med simning, är minst påfrestande. Normalt så rekommenderas vila och där man ser en läkningstid som innebär allt från en vecka upp till tre veckor innan man åter kan börja gå, springa och träna normalt.

Att linda stukad fot med en elastisk linda är ett bra sätt att hålla foten i fråga stabil och därmed också, försiktigt, kunna börja belasta den igen. Hur länge ska en stukad fot vara lindad? En ganska given fråga, men med ett ganska tråkigt svar: använd lindan så länge det känns bra. Se till att linda din fot några gånger per dag - i exempelvis femton minuters intervaller - och trappa ned detta successivt allt eftersom du känner att stabiliteten återvänder.



Vila och linda din stukade fot

Att behandla stukad fot handlar uteslutande annars om att vila. Man ska försöka låta skadan läka ut och genom att exempelvis hålla foten i högläge när man sover och vilar gör att läktiden förkortas. Rekommenderas gör även kyla. Dels för att minska svullnaden och dels för att minska smärtan. Ett råd är att se upp för frostskador: lagom är bäst och vad gäller is och kyla så måste man ta det lilla lugna.

Även kryckor kan vara bra att använda de första dagarna och det är långt ifrån ovanligt. Foten kan, helt enkelt, vara så pass öm och göra så ont att man har svårt att gå på den.

Om det är bra att gå på en stukad fot? Ja, i den mån det är möjligt. Någon gång måste man börja belasta foten igen. Börja lugnt och avbryt om det gör alltför ont. Om det börjar gå över en vecka i tid och du fortfarande inte kan lägga tyngd på foten så är det nog dags att få en professionell undersökning utförd.


Stukning eller spricka i foten?

Det är viktigt att kolla upp huruvida det handlar om en vrickad fot - samma sak som stukad fot, men ett annat vedertaget namn - eller om det rör sig om ett brott. En stukad fot kan nämligen lika gärna vara en spricka i foten. Det som försvårar undersökningen är svullnaden och att röntgen kan vara svår att genomföra.

Att besöka en sjukgymnast eller en naprapat kan emellertid ge klara indikationer. Vid en undersökning så brukar det så kallade fyra-stegs-testet genomföras. Du ska, helt enkelt, kunna gå fyra steg på den skadade foten och om du klarar detta så är diagnoser ofta en stukning. Klarar du det inte så blir du remitterad till sjukvården för röntgen. Där kan det handla om ett brott - antingen i form av en spricka i foten eller ett benbrott i ankeln.



Så kan du behandla stukning

  • Håll foten högt. Att ha foten i ett högt läge ger en snabbare läkning och där svullnaden försvinner snabbare. Ligg gärna på golvet med foten på en stol.

  • Linda foten. Använd en elastisk binda för att stabilisera foten. Linda hårt från början och släpp efter hårdheten efter ungefär femton minuter. Om det skulle kännas domningar så är det viktigt att du lossar på bindan direkt.

  • Is. Kyl området med en ispåse - eller någonting som du har i frysen. Lägg en handduk emellan så att kylan inte läggs direkt mot huden.

  • Läkemedel. Receptfria läkemedel som exempelvis Ipren och Alvedon kan ta udden av smärtan i foten.

På sikt så handlar det dock även om att bygga upp styrkan i foten igen. Det kan ske på olika sätt och där det tar olika lång tid att läka beroende på hur pass allvarlig stukning det handlar om. Den naprapat du besöker kommer att hjälpa dig med ett program som passar dig och din specifika skada.


Hur länge är en stukad fot svullen?

Här får man räkna med att det kan ta några veckor innan svullnaden lagt sig helt. De första dygnen är de absolut värsta och här kan du agera preventivt och försöka lindra svullnaden - detta genom sagda is, lindning och foten i högläge. Svullnaden minskar, men hur snabbt detta sker är helt beroende på skadans omfattning och hur ditt läkkött ser ut.

Hur ont gör en stukad fot?

Det är egentligen samma typ av fråga. Hur långt är ett snöre? Vissa frågor är, helt enkelt, svåra att svara på. Det gör ont och det kan vara allt ifrån en smärta som är svår att hantera till en smärta som känns lite öm och som försvårar vardagen. För att lindra smärtan så kan man ta vanliga värktabletter.


Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se