Har du ont i hälen? Baktill eller under? Symtom och behandling
Att få ont i hälen är långt ifrån ovanligt. Faktum är att de flesta av oss någon gång - i olika utsträckning - drabbas av någon typ av smärta i hälen. Detta gör också att flesta kan relatera till att problem med hälen också kan påverka hela vardagen. Frågan är vad smärtan i hälen beror på - och om det finns någon, så att säga, ont i hälen rehab? Det finns det och vi ska titta närmare på några vanliga orsaker till varför folk får ont i hälen.
Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.
Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.
Ytterligare information för dig som har ont i hälen / hälsporre
Har du ont bak på hälen så kan detta tyda på att du drabbats av en inflammation. Detta då i en slemsäck och det går då under namnet Bursit. En inflammation i en slemsäck kan ske som en följd av långvarig irritation eller om en led eller sena överbelastas.
Det är inte ovanligt att se att just en inflammation på baksidan av hälen kommer som en följd av ett tryck från exempelvis en pjäxa, en skridsko eller av en sko. Detta kan man ofta också se: hälen svullnar och det ser nästan ut som en liten kudde har bildats. Svullnaden i fråga kan sitta på den ena sidan - eller på båda sidorna av senan. Ömhet är inte ovanligt.
Ont på sidan av hälen
Smärta på sidan av hälen kan orsakas av flera faktorer, inklusive överbelastning, skador på ligament eller senor, eller tillstånd som peronealtendinit. Denna smärta kan göra det svårt att gå och utföra dagliga aktiviteter.
Ont i hälen baktill
Smärta i hälen baktill är ett vanligt problem som kan orsakas av flera faktorer, inklusive inflammation i akillessenan (akillestendinit), hälsporre eller överbelastning. Detta kan leda till obehag och svårigheter att gå, särskilt på morgonen eller efter perioder av vila. På Joylife erbjuder vi omfattande behandlingar för att lindra smärtan och förbättra rörligheten, inklusive manuella terapier, specifika stretchingövningar och råd om fotvård och ergonomi. Kontakta oss för att boka en tid och få hjälp med att återfå din komfort och rörlighet.
Besök en naprapat och se över dina skor
Rent rehabiliteringsmässigt så finns det ofta två lösningar: vila och ett inköp av bättre skor. Genom att låta skadan läka ut av sig själv genom vila så brukar det ordna sig. Viktigt är emellertid att man besöker en naprapat för att kolla upp hur pass omfattande inflammation det handlar om samt säkerställa orsaken. Skor är, som sagt, inte ovanligt i dramat och detta gäller för övrigt för de flesta skador på hälen.
Därför bör man som rent förebyggande se till att de skor man tränar i - eller använder till vardags - är anpassade för både de egna fötterna och för det löpsteg man har. Gällande en inflammation så finns det en risk i att det kan komma att krävas en operation om den inte läker ut. Det gör att du både ska ta smärtan och rehabiliteringen på allvar.
Ont i hälen och utsidan av foten
Om du har ont i hälen och utsidan av foten så kan detta bero på några olika saker. Det kan vara en överbelastning och det kan vara någonting mer allvarligt. Det är viktigt att man får en diagnos fastställd om det smärtar både i häl och på utsidan av foten. Genom att besöka en naprapat - eller sjukvården - så kan det fastställas varför smärtan kommer.
Fördelen med en naprapat och hur en sådan arbetar är att du även kommer att få en plan för att förebygga skadan. En naprapat ser kroppen som en helhet. Att smärtan kommer i hälen och på utsidan av foten kan vara budbärare till en annan typ av skada. En naprapat ser till att du dels får rehabilitering och att du dels också, genom justeringar i ditt liv - exempelvis gällande träning - kan slippa problemen i framtiden.
Hälsporre - ett vanligt problem
Ett av de mest vanliga problemen med hälarna stavas hälsporre - Plantar Fasciit - och det är en åkomma som visar sig genom en smärta strax ovanför, framför, hälen. Orsaken handlar ofta om att foten har belastats på ett sätt den inte klarar av.
Vad gäller hälsporre så har kärt barn många namn. I många fall så säger man hälsporre fast det egentligen handlar om någonting annat. Den medicinska termen - Plantar Fasciit - används också, men även den kan vara lite missvisande sett till att det sällan handlar om en renodlad inflammation. Det korrekta namnet borde, enligt många vara, heel pain - men hälsporre är emellertid den vedertagna termen och diagnosen. Det största symtomet är att du har en enorm smärta i samband med att du kliver ur sängen på morgonen och att du knappt kan stödja dig på foten.
Kan man då behandla hälsporre? Som med all smärta i hälen så finns det ofta lösningar. Har du ont i hälen så finns övningar som kan underlätta. Vad gäller hälsporre så är vila en nyckel. Hälsporre kommer ofta som en följd av ensidig, repetitiv träning. Du bör vila och hitta andra träningsmetoder - simning eller cykling, exempelvis - om du fått diagnosen hälsporre. Det finns även övningar som kan hjälpa - bulgariska utfallssteg, liggande 90 och tåhävningar exempelvis. Dessa övningar går din naprapat igenom med dig.
Hälsporren kan även härstamma från något annat problem i kroppen. Att undersöka ryggen i syfte att se att inga nerver är påverkade kan hjälpa. Samma sak gäller för både höfter och fötter: naprapaten hittar funktionsfelet i nervsystemet och behandlar detta.
Så kan du förebygga hälsporre
Att förebygga hälsporre är också viktigt. Du vill inte drabbas - och du som någon gång haft åkomman vill inte ha den tillbaka. Man kan förebygga hälsporre genom att A) tänka på vilka skor man har när man tränar och B) tänka på hur träningen ser ut.
Springer du mycket så försök att variera både längd på passen och där du även ser till att undvika exempelvis löpning på asfalt. I vardagen så är det bra att variera skorna och att undvika att belastningen blir likadan varje dag.
Vanliga frågor om ont i hälen
Hur känns hälseneinflammation?
Symptom på hälseneinflammation kan inkludera smärta, stelhet och svullnad i hälsenan.
Hur botar man slemsäcksinflammation i hälen?
Behandling av slemsäcksinflammation i hälen kan inkludera vila, smärtlindring, fysioterapi och ibland även läkemedel eller injektioner.
Vad är hälkuddesyndrom?
Hälkuddesyndrom är en vanlig orsak till hälseneinflammation och innebär att det uppstår en irritation i vävnaden som omger hälsenan.
Hur får man bort ont i hälen?
Behandling av hälseneinflammation kan inkludera vila, smärtlindring, fysioterapi och stretching. Ibland kan läkemedel eller injektioner användas för att lindra smärta. En legitimerad terapeut kan hjälpa dig att hitta den bästa behandlingen för din specifika hälskada.
Hur masserar man hälen?
En terapeut kan använda olika massagetekniker för att lindra smärta och öka rörligheten i hälen. Det är viktigt att konsultera en legitimerad terapeut för att få rätt behandling.
Kan man få artros i hälen?
Ja, artros kan påverka hälen precis som andra leder i kroppen. Detta kan leda till smärta och minskad rörlighet i leden.
Vad är Akillestendinit?
Akillestendinit är en inflammation i Akillessenan som kan orsaka smärta och stelhet i hälen.
Vad är Haglunds häl?
Haglunds häl är en tillstånd där benet på baksidan av hälen blir förstorat och orsakar smärta och inflammation i hälsenan.