Hälsporre - Vad är det och hur kan det behandlas?

Hälsporre är en vanlig orsak till smärta i hälen och drabbar ofta idrottare och personer som går mycket. Smärtan uppstår när det bildas en benutväxt vid hälbenet som trycker på mjukdelarna i hälen.

Här kommer vi att gå igenom vad hälsporre är, vilka symtom som är vanliga, hur man kan behandla hälsporre och vilka förebyggande åtgärder som är viktiga för att undvika framtida problem med hälen.

Vad är hälsporre?

Hälsporre är en benutväxt som bildas på undersidan av hälbenet och kan orsaka smärta i hälen. Tillståndet uppstår när senan som löper längs undersidan av foten och fäster vid hälbenet blir inflammerad och drar i hälbenet. Detta kan leda till att en benutväxt bildas på hälbenet. Hälsporre är vanligtvis inte farligt men kan orsaka smärta och obehag, särskilt när man belastar foten.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.

Massage - Läs mer

Naprapati - Läs mer

Kiropraktik - Läs mer

fysioterapi - läs mer


Hälsporre - ett vanligt problem

Ett av de mest vanliga problemen med hälarna stavas hälsporre - Plantar Fasciit - och det är en åkomma som visar sig genom en smärta strax ovanför, framför, hälen. Orsaken handlar ofta om att foten har belastats på ett sätt den inte klarar av.

Vad gäller hälsporre så har kärt barn många namn. I många fall så säger man hälsporre fast det egentligen handlar om någonting annat. Den medicinska termen - Plantar Fasciit - används också, men även den kan vara lite missvisande sett till att det sällan handlar om en renodlad inflammation. Det korrekta namnet borde, enligt många vara, heel pain - men hälsporre är emellertid den vedertagna termen och diagnosen. Det största symtomet är att du har en enorm smärta i samband med att du kliver ur sängen på morgonen och att du knappt kan stödja dig på foten.

Kan man då behandla hälsporre? Som med all smärta i hälen så finns det ofta lösningar. Har du ont i hälen så finns övningar som kan underlätta. Vad gäller hälsporre så är vila en nyckel. Hälsporre kommer ofta som en följd av ensidig, repetitiv träning. Du bör vila och hitta andra träningsmetoder - simning eller cykling, exempelvis - om du fått diagnosen hälsporre. Det finns även övningar som kan hjälpa - bulgariska utfallssteg, liggande 90 och tåhävningar exempelvis. Dessa övningar går din naprapat igenom med dig.

Hälsporren kan även härstamma från något annat problem i kroppen. Att undersöka ryggen i syfte att se att inga nerver är påverkade kan hjälpa. Samma sak gäller för både höfter och fötter: naprapaten hittar funktionsfelet i nervsystemet och behandlar detta.

Så kan du förebygga hälsporre

Att förebygga hälsporre är också viktigt. Du vill inte drabbas - och du som någon gång haft åkomman vill inte ha den tillbaka.

Man kan förebygga hälsporre genom att:

  • Använd skor med bra stötdämpning och stöd för fotvalvet.

  • Variera din träning och undvik att utsätta fötterna för samma typ av belastning för länge.

  • Sträck ut fötterna och vaderna regelbundet för att undvika stelhet i musklerna.

  • Se till att ha en bra balans mellan träning och vila för att ge fötterna tid att återhämta sig.

Springer du mycket så försök att variera både längd på passen och där du även ser till att undvika exempelvis löpning på asfalt. I vardagen så är det bra att variera skorna och att undvika att belastningen blir likadan varje dag.


Besök en naprapat och se över dina skor

Rent rehabiliteringsmässigt så finns det ofta två lösningar: vila och ett inköp av bättre skor. Genom att låta skadan läka ut av sig själv genom vila så brukar det ordna sig. Viktigt är emellertid att man besöker en naprapat för att kolla upp hur pass omfattande inflammation det handlar om samt säkerställa orsaken. Skor är, som sagt, inte ovanligt i dramat och detta gäller för övrigt för de flesta skador på hälen.

Därför bör man som rent förebyggande se till att de skor man tränar i - eller använder till vardags - är anpassade för både de egna fötterna och för det löpsteg man har. Gällande en inflammation så finns det en risk i att det kan komma att krävas en operation om den inte läker ut. Det gör att du både ska ta smärtan och rehabiliteringen på allvar.

 

Hur blir man av med hälsporre snabbt?

För en idrottsman eller en idrottskvinna så blir det naturligt att man söker en snabb väg att bli av med hälsporre. Frågan är om detta är möjligt? Kan man exempelvis träna bort hälsporre eller på något annat sätt korta av läkeprocessen?

Testa kompressionsstrumpa mot hälsporre

Det finns några knep att ta till. Ett av de mest vanliga handlar om att använda kompressionsstrumpor och dessa fungerar ungefär på samma sätt som då man tejpar olika typer av skador. De avlastar, gällande just hälsporre, senan som går under foten - själva senspegeln - och sträcker samtidigt ut och stretchar densamma. Kompressionsstrumpor idag är tunna och har öppna tår; något som gör att man kan använda dem under vanliga strumpor.

Många som drabbats av hälsporre vittnar om att strumporna i fråga hjälpt till att både avlasta i vardagen och gjort läketiden kortare. Samtidigt så är det också väldigt individuellt och där andra med hälsporre i sin tur säger att kompressionsstrumpor varken gjort av eller till.

Är hälsporre en inflammation?

Den frågan är inte ovanlig och faktum är att det handlar om just detta. Här ska man veta att det finns skillnader och att de mer allvarliga fallen kan kräva exempelvis behandlingar med kortison - i injektioner - eller stötvågsbehandlingar. Det finns även vissa - mer sällsynta, ska tilläggas - fall som måste opereras. Det är av den anledningen som det är viktigt att kolla upp skadan om det inte går över efter några veckors vila.

Träna på rätt sätt och slipp hälsporre

Massage blir ofta en del av behandlingen hos en naprapat eller en sjukgymnast och det är också en vanligt fråga - kan man massera bort hälsporre? - som ofta ställs av drabbade. Man kan inte helt bli av med hälsporre enkom genom massage, men i kombination med andra saker - rehabiliterande övningar, vila och rätt skor - så kan massage definitivt bidra till att skadan läker ut snabbare och att man genom detta kan vara tillbaka i träning lite snabbare. En träning som då, som sagt, bör vara mer varierad än tidigare.

Övervikt ökar risken för hälsporre

Gällande just träning finns även ett annat problem som ökar risken för att drabbas av hälsporre. Detta i form av övervikt. Rent konkret så bör man alltså träna för att undvika att bli överviktig- något som ger en bättre allmänhälsa - men om man har några kilon för mycket på kroppen så är det definitivt läge att se över exempelvis skor och hur man tänkt sig att träna. Det är ett litet Moment 22 att lösa.

Rådet är att hitta olika träningsformer snarare än en enda. Du vill inte fastna i den fälla som hälsporre är och därigenom tappa värdefull tid för att nå dina mål rent viktmässigt.


Behandla hälsporre

Har du drabbats av hälsporre? Då vet du säkert hur smärtsamt det kan vara och hur det påverkar din vardag. Hälsporre är en vanlig åkomma som orsakar smärta i hälen och kan göra det svårt att gå och stå. Men det finns behandlingar som kan lindra smärtan och hjälpa dig att återfå din rörlighet. Läs vidare för att lära dig mer om hur du kan behandla hälsporre.

Här har vi samlat olika behandlingssätt som minskar smärtan och behandlar hälsporre:

  • Vila: Det är viktigt att undvika överbelastning av foten och ge den tid att läka.

  • Is: Is kan minska inflammation och lindra smärta. Applicera is på hälen i 10-15 minuter åt gången flera gånger om dagen.

  • Stötdämpande skor eller inlägg: Skor med stötdämpning kan hjälpa till att minska belastningen på hälen. Inlägg kan också hjälpa till att stödja foten och lindra smärta.

  • Stretching: Stretching av fot- och vadmuskulaturen kan hjälpa till att minska spänningar och förbättra flexibiliteten i foten.

  • Medicinering: Värkmedicin och antiinflammatoriska läkemedel kan lindra smärta och minska inflammation.

  • Kiropraktisk behandling eller naprapatbehandling: En kiropraktor eller naprapat kan använda manuella tekniker för att behandla hälsporre och lindra smärta.

  • Fysioterapi: Fysioterapi kan hjälpa till att stärka fot- och benmusklerna och förbättra rörligheten i foten.

Kontakta oss så hjälper vi dig med behandlingen och går igenom en plan för hur du kan bli av med din hälsporre och minska besvären på bästa sätt!


Vanliga frågor om hälsporre

Varför får man hälsporre?

Hälsporre orsakas vanligtvis av överbelastning av plantarfascian, en stark bindväv som löper längs fotsulan från hälen till tårna. Överbelastningen kan uppstå på grund av upprepad belastning, felaktiga skor eller dålig gångstil. Hälsporre kan också uppstå som en följd av åldrande, övervikt, inflammation eller annan underliggande sjukdom.

Hur känns hälsporre?

Symptomen på hälsporre inkluderar smärta i hälen, speciellt vid de första stegen på morgonen eller efter att ha suttit en längre tid. Smärtan kan också förvärras vid längre promenader eller efter träning. Smärtan kan vara skarp och intensiv eller mer av en ömhet i hälen.

Vad är falsk hälsporre?

Falsk hälsporre är en vanlig benämning för smärta i hälen som inte orsakas av en inflammation i plantarfascian. Orsaken till falsk hälsporre kan vara en irritation i nerverna som löper genom fotsulan eller en inflammation i mjukvävnaderna runt hälen.

Kan man träna med hälsporre?

Ja, det är möjligt att träna med hälsporre, men det är viktigt att göra det på rätt sätt. Att fortsätta träna med smärta kan göra det värre och förlänga läkningsprocessen. Lätta träningsformer såsom cykling och simning kan vara fördelaktiga för att hålla sig i form utan att överbelasta foten. Det är dock viktigt att undvika högintensiv träning och aktiviteter som kan förvärra smärtan i hälen.

Hur diagnostiseras hälsporre?

Hälsporre kan diagnostiseras genom en fysisk undersökning av en läkare eller specialist. Bildundersökningar som röntgen eller ultraljud kan också användas för att bekräfta diagnosen.

Kan hälsporre återkomma efter att ha läkt?

Ja, det är möjligt att hälsporre kan återkomma om de underliggande orsakerna, såsom överbelastning eller felaktig gångstil, inte hanteras. Det är viktigt att fortsätta följa förebyggande åtgärder även efter att smärtan har läkt.

Kan hälsporre påverka andra delar av kroppen?

Hälsporre kan påverka din gångstil och kroppshållning, vilket i sin tur kan leda till smärta och besvär i andra delar av kroppen, som knän, höfter och rygg. Det är därför viktigt att behandla hälsporre korrekt för att undvika komplikationer.


Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se