Vad ska man göra om man har ont i käken?

Smärta och problem med käken kan bero på många saker. Oftast är det ofarligt och problemen brukar gå över av sig självt. Det kan vara hjälpsamt att undvika de rörelser som gör ont och du kan också låta käken vila eller göra avslappningsövningar. Problem med att gnissla tänder, inflammation i käken, stress eller en besvärlig visdomstand är exempel på saker som kan orsaka smärta i käken och örat. Du kan behöva någon form av behandling, beroende på vad som orsakar dina problem.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.

Massage - Läs mer

Naprapati - Läs mer

Kiropraktik - Läs mer

fysioterapi - läs mer


 

Hur länge har man ont i käken?

Om du har haft smärta i käken mer än ett par dagar och dina egna försök att släppa spänningar inte hjälper kan det vara aktuellt att kontakta vården. Om du återkommande upplever smärta i käken eller om egenbehandling inte hjälper är det viktigt att du vänder dig till vården för utredning.

Hur får man bort spänningar i käken?

Kan du inte sluta spänna käken? Får du kramp i käken? Är du stel i käken? Är frågor du ställer dig när du upplever käkspänningar.

När du har spänningar i käken är det viktigt att även undersöka om du har spänningar i nacken. Dessa två hör ofta ihop och här kan du få god hjälp av en naprapat. Hos en naprapat får du hjälp med att justera stela leder liksom att sätta tryck på muskler som är spända. Även akupunktur kan användas. En naprapat arbetar för att öka cirkulationen i ett problemområde och då du har lymfkörtlar i käken läggs vikt vid att förbättra lymfflödet.

Att arbeta med avspänning för såväl käken som för hela kroppen är viktigt. Stress och olika emotionella faktorer kan ligga bakom en stel käke och det är förstås klokt att ta ett holistiskt ansvar för din hälsa. Du kan exempelvis uppsöka en terapeut parallellt med egenbehandling och professionell hjälp av en naprapat.

Det finns mycket du kan göra själv för att reducera smärta såväl som för att förebygga problem med smärta och stelhet i käken. Att massera din käke varje dag i trettio sekunder upp till en minut kan vara hjälpsamt. Det är också bra att öva på att andas med magen då detta har en avslappnande effekt. Käkmassage är någonting som alla kan utföra och denna enkla övning kan göra stor skillnad. Du kan massera käken med exempelvis lite sesamolja, kokosolja eller någon annan olja som inte irriterar huden.

Du kan exempelvis ligga på rygg på golvet med benen böjda och fotsulorna placerade i golvet. Andas långa och djupa andetag där du fokuserar på att känna andetaget långt ned i magen. Du kan lägga en hand på magen för att få bättre kontakt. Låt luften strömma in och ut genom näsan i ett lugnt och samtidigt behagligt tempo. Känn hur magen lätt reser sig när du andas in och mjukt sjunker samman vid utandning. Fortsätt ett par minuter och upprepa gärna övningen dagligen.

Rörelseträning för din käke kan vara bra om du upplever problem och spänningar. Sätt dig bekvämt tillrätta och slappna av i hela kroppen. Om det är lättare för dig att ligga ned går det lika bra. Det viktiga är att du känner att nacken har stöd och kan slappna av. Andas djupa, sköna andetag och fokusera på att varje andetag för dig djupare in i din avspänning. Du kan dra axlarna upp mot öronen för att sedan släppa taget och känna hur axlar och nacke kan slappna av än mer.

Låt din underkäke vila. Du kan tänka att du ska tappa hakan, släppa taget om käken och ljuda på ett mmm. Här är det viktigt att känna efter att tänderna inte har kontakt. När du upplever ökad avspänning i käken kan du börja skapa små rörelser upp och ned samt åt båda sidorna utan att tänderna i över- och underkäke har kontakt. Fortsätt en stund och upprepa hela övningen dagligen, gärna två till tre gånger per dag.

Yoga och meditation kan hjälpa dig att komma ned i varv och få mer kontakt och ett bättre lyssnande inåt. När du lär dig att slappna av kommer detta att påverka alla delar av dig och så även din käke. Ta för vana att notera spänningsgraden i din käke då och då under dagen. Du kan med tiden bli mer och mer specifik och känna exakt var du upplever smärta eller spänningar. Yoga och meditation kan hjälpa dig att vara närvarande med det som är, så som det är. En högre grad av objektivitet kan ofta vara hjälpsamt i livet.


Vanliga frågor om käkproblem

Hur känns inflammation i käken?

Orsaker till ont i käken finns det många. Symptom på inflammation i käken kan vara rodnad, svullnad samt upplevelse av värme. Värk i käken kan givetvis också indikera att det har uppkommit en inflammation. “Ont i käken när jag gapar” eller “ont i käken när jag tuggar”, kan vara hur du känner när du fått en inflammation i käken. Du kan bli öm i käken eller få en låsning i käken. När du upplever en låst käke är detta vanligen under kortare perioder. Det kan också göra ont i käken när du trycker på den.

Ont i käkleden eller att käkleden låser sig kan bero på en käkledsinflammation. Det är dock viktigt att poängtera att spänningar och ont i käken, liksom smärta och problem med att gapa och tugga kan bero på flera saker. Det kan vara din käkled som är inflammerad, men även tänder, körtlar i halsen och ett antal olika muskler kan vara vad som ligger bakom dina besvär.

Vilka är det som drabbas av käkledsbesvär?

Käkledsproblem är tämligen vanligt och det är uppskattningsvis mellan 8 och 12 procent av befolkningen som lider av det. Sannolikt kommer detta att öka och särskilt så bland unga kvinnor. Relationen till stress kan inte uteslutas.

Hur vet man om man har spända käkar?

Du kan själv pröva genom att hålla huvudet i ett neutralt läge och sedan stänga munnen så att tänderna kommer samman. Steg två är att lägga huvudet på sned och upprepa rörelsen. Om du då upplever att tänderna inte möter varandra på rätt sätt när du biter ihop kan det bero på muskler och bindvävshinnor som påverkar hur käkleden rör sig. Spända käkmuskler hör ofta samman med en spänd nacke och kan även orsaka klickljud i käken.

Kan inte tugga ont i käken? Varför har jag ont i kindbenet? Vid spända käkar kan smärtan stråla längs käkbenet. Det behöver dock inte vara spända käkar som är anledningen till den strålande smärtan. Frågorna som dyker upp kan vara många och det är värdefullt att vända sig till vården för en ordentlig utredning. Kom ihåg att du även kan behöva kontakta din tandläkare för att utesluta att problematiken har att göra med tandböld eller visdomständer.

Varför har jag ont i ena käken?

Om du har besvär med smärta bara på ena sidan av käken kan det bero på påssjuka. Det är en virusinfektion som gör att det bildas svullnader runt ansiktet. Ensidig käksmärta kan också hänga ihop med att du har hål i en tand eller har fått en tandböld. Även bihåleinflammation och TMD kan vara en bakomliggande orsak.

TMD står för Temporomandibulär Dysfunktion och är den näst vanligaste muskuloskeletala åkomman. Den kan påverka dagliga aktiviteter, hur du mår psykiskt och din livskvalitet i stort. Vanligt förekommande symtom är nacksmärta, huvudvärk och att det hörs ett klickljud när du gapar. Vanligen lider den som drabbats av TMB av smärta. De flesta symptomen avtar utan behandling.


Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se