Artros - Symtom, orsaker och behandling

Artros är en sjukdom som sitter i hela leden - och som även kan uppkomma överallt där det finns brosk. Vanligast är emellertid att man får artros i knän och höften. Det som kännetecknar artros är en stelhet och en viss ömhet i lederna; något som gör att man kan ha svårt att röra sig i det tempo man skulle vilja.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.

iStock_000074152475_Double webb.jpg

Massage - Läs mer

Skärmavbild 2018-08-25 kl. 07.53.42.png

Naprapati - Läs mer

Skärmavbild 2018-08-25 kl. 07.54.14.png

Kiropraktik - Läs mer

fysioterapi - läs mer


 

Varför får man artros?

Artros är en komplex sjukdom med flera möjliga orsaker. Ärftlighet är en vanlig faktor som kan öka risken för att utveckla artros. Om det finns artros i din familjshistoria, kan du ha en ärftlig benägenhet för sjukdomen. Det är viktigt att notera att ärftlighet inte garanterar att du kommer att utveckla artros, men det kan öka risken.

Slitage och tung belastning

Slitage och överdriven belastning på lederna kan vara en annan betydande orsak till artros. Det kan uppstå som ett resultat av årtionden av användning, särskilt hos personer som har arbeten eller aktiviteter som sätter extra stress på lederna. Idrottare, särskilt de som är involverade i högintensiv och upprepande sport, löper också risk att utveckla artros som ett resultat av långvarig belastning på lederna.

Tidigare knäskador

En betydande andel av personer som tidigare har drabbats av knäskador, särskilt allvarliga sådana, löper ökad risk att utveckla artros senare i livet. Detta är särskilt vanligt när det gäller skador som påverkar brosk och ligament i knäet. Nästan hälften av alla allvarliga knäskador leder senare till artros. Det är därför viktigt att ta tid att rehabilitera och behandla knäskador korrekt för att minska risken för framtida artros.

Komplex interaktion

Det är viktigt att förstå att artros ofta är resultatet av en komplex interaktion mellan olika faktorer. Dessa inkluderar genetik, livsstil, skador och andra medicinska tillstånd. Det är därför inte alltid möjligt att peka på en enda orsak till varför någon utvecklar artros. Istället är det ofta en kombination av flera faktorer som bidrar till sjukdomens uppkomst.

För att minimera risken för att utveckla artros eller för att hantera den om den redan har utvecklats, är det viktigt att leva en hälsosam livsstil, undvika överdriven belastning på lederna och följa läkares rekommendationer vid tidigare knäskador. Genom att vara medveten om riskfaktorerna och vidta förebyggande åtgärder kan du hjälpa till att bevara ledernas hälsa och minska risken för artros.



Artros - en vanlig sjukdom

Artros tillhör en av de vanligaste, reumatiska sjukdomarna som finns och det brukar förvärras i samband med att man blir äldre. Var fjärde svensk drabbas och två av tre är kvinnor. Att yngre drabbas är ovanligt - men det är definitivt ingen omöjlighet att man även som ung kan känna problem.

Artros kan förklaras av att varje ben i kroppen möts i lederna. I en led finns ledbrosk och det är en skyddande hinna som förhindrar skavning. Om du får artros så bryts ledbrosket ned och den skyddande hinnan blir allt tunnare; vill det sig riktigt illa så försvinner den helt.


Olika former av artros

Höftledsartros

Om du har höftledsartros kan du uppleva stelhet och smärta i höftområdet. Smärtan är ofta lokaliserad till ljumsken eller utsidan av höften och kan sträcka sig ner mot knät. Detta obehag kan förvärras när du går eller lägger belastning på höftleden, och det kan även kännas när du är i vila. Aktiviteter som att böja höften för att knyta skorna eller sätta dig ner kan bli särskilt smärtsamma. Artros i höften kan påverka din förmåga att utföra dagliga aktiviteter, vilket kan leda till minskad rörlighet och en försämrad livskvalitet. Att söka hjälp hos någon av våra duktiga naprapater kan vara en viktig del av din behandling, här du får hjälp med övningar och strategier för att hantera smärtan och förbättra din rörlighet.

Knäledsartros

Knäledsartros kan göra att du känner dig stel och öm i knäna. Smärta kan uppstå i och runt knät, och leden kan bli svullen. Du kan uppleva svårigheter med rörelser som kräver att du böjer knäna, till exempel att gå i trappor eller resa dig från en sittande position. Knäet kan ibland låsa sig eller knäppa, vilket kan påverka din förmåga att gå och kan leda till att du blir kobent eller hjulbent. Artros i knäna kan göra det utmanande att utföra vardagliga aktiviteter och kan leda till minskad fysisk aktivitet. Vi kan hjälpa dig genom att ge dig en individuell behandlingsplan som inkluderar övningar, manuell terapi och råd om hur du kan anpassa din livsstil för att minska belastningen på knäna.

Artros i hand och fingrar

Artros i handens leder kan orsaka smärta, svullnad och stelhet, vilket gör det svårare att greppa saker och kan minska handens styrka. Du kan också märka knölar runt fingrarnas ytterleder. Artros kan även drabba handleden och orsaka liknande symtom med smärta och stelhet. Dessa symtom kan göra det svårt att utföra finmotoriska uppgifter som att skriva, knäppa knappar eller använda verktyg. Att leva med artros i händerna kan påverka din förmåga att utföra både arbetsrelaterade och personliga aktiviteter.

Artros i foten

Den vanligaste platsen för artros i foten är stortån, vilket ofta kallas stel stortå eller hallux rigidus. Detta tillstånd kan orsaka smärta och stelhet i stortån, vilket gör det svårt att gå eller springa. Även om det är mindre vanligt, kan artros också påverka fotleden och andra leder i foten, vilket kan leda till svullnad och obehag. Smärta i foten kan göra det svårt att bära skor och utföra aktiviteter som att gå eller stå under längre perioder.

Artros i käkleden

Om du har artros i käkleden kan du uppleva svårigheter att gapa och tugga, tillsammans med stelhet och smärta när du rör käken. Knäppningar kan också förekomma när du rör käken. Dessa symtom kan göra det svårt att äta och tala bekvämt, vilket kan påverka din livskvalitet. Käkledsartros kan också orsaka huvudvärk och smärta som strålar ut till nacken och axlarna. Behandling hos någon av våra naprapater kan inkludera manuell terapi för att förbättra käkledens rörlighet, samt övningar och tekniker för att minska spänningen i de omkringliggande musklerna.

Artros i axelleden

Artros i axeln kan orsaka stelhet och en molande värk, vilket gör det svårt att röra på axeln och lyfta saker. Smärtan kan kännas både när du anstränger axeln och när du vilar, vilket kan göra vardagliga aktiviteter som att ta på sig en tröja utmanande. Artros i axeln kan också leda till nedsatt rörlighet, vilket påverkar din förmåga att utföra aktiviteter över huvudet, såsom att kamma håret eller nå upp till en hylla.

Artros i ryggen

Artros i ryggen, även kallad spondylos, kan leda till stelhet och smärta i nacken och ländryggen. Även om ryggsmärta kan ha många orsaker, är artros en vanlig bidragande faktor som påverkar rörligheten och komforten i ryggraden. Symtom på artros i ryggen kan inkludera svårigheter att böja sig framåt, vrida på överkroppen eller stå och sitta under längre perioder. Detta kan påverka din förmåga att utföra vardagliga aktiviteter och minska din livskvalitet. Någon av våra duktiga naprapater kan hjälpa till genom att erbjuda behandlingar som lindrar smärtan och förbättrar rörligheten, samt ge dig övningar och råd om hur du kan hantera din ryggsmärta i vardagen.


Behandla artros med rörelse

Att behandla artros är omöjligt sett till att man inte kan bli av med sjukdomen. Däremot kan man behandla artros i den mening att man kan lindra smärtan och leva ett nästintill normalt liv igen. Motion är viktigt och regelbunden träning - i den mån det är möjligt - är bara bra.

Vid fysisk träning så produceras ledvätska och det är väldigt viktigt för att brosket ska förses med mer syre och mer näring. Många tänker sig det motsatta: man får ont och av den anledningen ska man vila. Varför ska man röra på sig när det ger smärta?

Det är vanlig missuppfattning, men då det gäller artros så är sjukvården samstämmig: man ska röra på sig och man ska hitta en väg där det gör mindre ont. Simning kan vara bra, cykling likaså och exempelvis yoga har även det visat sig vara tilltalande. Vikten är även den viktig att hålla koll på. Är man överviktig så ökar slitaget på kroppen. Är man överviktig och lider av artros så blir det ännu värre. Det gör att man bör hitta en väg till att tappa några kilon. Bättre mat, regelbunden motion och en mer balanserad kosthållning i övrigt - regelbundna måltider, mindre småätande och ett mindre intag av onyttigheter - gör gott.

Kan man förebygga artros?

I och med att det är ärftligt i många fall så blir det svårt för de som drabbas av den orsaken. För andra så kan man exempelvis förebygga artros genom att äta mer kalcium, genom att äta grönsaker - C-vitamin i synnerhet - på daglig basis och genom att, som sagt, träna och hålla sin vikt. Det är de medel som gör att man kan förebygga artros.


Hur blir man av med artros?

Vi nämnde ovan att rörelse är viktigt för att behandla artros. Faktum är att många drabbade idag får lite av en chock då de diagnostiseras med artros och blir ordinerad rörelse och tränings om behandling. Man förväntar sig vila och medicinering, men istället så säger läkaren - eller sjukgymnasten - att man ska röra på sin kropp. Idag är träning en vedertagen behandlingsmetod för artros och det säger en hel del.

Du som är drabbad ska inte se sofflocket som en viktig del i att bli kvitt smärtan - du ska snarare se löpbandet som en lösning. Smärta? Ja, det finns ju onekligen en sådan att kämpa mot och det är inte ovanligt att smärta skapar en rädsla. Man blir rädd för att röra på sig och man känner obehag inför att jogga, promenera eller exempelvis gå på gymmet. Här gäller det dels att kämpa mot dessa känslor. Det kan göra ont - men det är sällan en smärta som gör att din artros förvärras. Många läkare rekommenderar att man tar vanliga värktabletter för att ta udden av denna smärta och i syfte att just kunna röra sig och träna. Så viktigt är det.

Samtidigt: du ska även lyssna på din kropp och anpassa träningen efter vad du själv känner att du klarar av. Man brukar här, gällande smärta och artros, säga att det ska göra lite ont i samband med att man utför träningen och det finns även en risk att smärtan ökar efteråt. Det som bör ske är att smärtan klingar av efter 24 timmar och lägga sig på den nivå som fanns innan man påbörjade träningen - cykling, simning eller promenad, eller vad det nu än må vara. Sker detta - ja, då har du hittat rätt balans.


Artros orsak? Några vanliga frågor om artros

Vi tänkte passa på att avsluta med att ge några svar på vanliga frågor som brukar ställas om artros. Förhoppningsvis så får du genom dessa svar lite med kunskap om denna vanliga åkomma och vet då också hur du parerar den i framtiden.

Vilka är symtom vid artros?

Några vanliga symtom vid artros är följande:

  • Ledvärk - primärt vid rörelse.

  • Stelhet i samband med att man vaknar eller om man vilat en längre stund.

  • Ömhet och minskad rörelse i lederna.

  • Knotiga benutväxter runt det drabbade området.

Är artros ärftligt?

Ja, artros är ärftligt och om man vet att det finns många i släkten som lider av denna åkomma så ger detta tydliga indikationer på att man själv ska arbeta med att förebygga.

Det gör man genom rörelse och ett mer aktivt liv som kombineras med bättre kost - skippa halvfabrikat och ät mer frukt och grönt. Eftersom övervikt ökar risken så är just denna kombination guld värd för att slippa drabbas av artros och de besvär som denna åkomma för med sig.

Vad ska man inte göra när man har artros?

Man bör undvika överansträngning och tunga lyft, samt undvika långvarigt sittande eller stående.

Vad händer om man inte behandlar artros?

Om artros inte behandlas kan det leda till ökad smärta och stelhet i det drabbade området. I värsta fall kan det också leda till försämrad rörlighet och funktionsnedsättning.

Kan artros gå bort?

Artros är en kronisk sjukdom som inte kan gå bort helt och hållet, men det finns behandlingar som kan minska symtomen och förhindra att sjukdomen fortskrider.

Vilken tablett är bäst mot artros?

Det finns flera olika smärtstillande läkemedel som kan lindra smärtan vid artros, såsom paracetamol och ibuprofen. Vilken tablett som är bäst beror på individuella faktorer och bör diskuteras med en läkare.

Kan man förvärra artros?

Ja, överbelastning och felaktig träning kan förvärra artros.

Vilken träning är bäst vid artros?

Lågintensiv träning som simning, cykling och promenader kan vara bra för personer med artros. Träning som stärker musklerna runt det drabbade området kan också bidra till att minska smärtan.

Vilken ålder kommer artros?

Artros är vanligare hos äldre personer, men kan också förekomma hos yngre personer.

Vilka sjukdomar är kopplade till artros?

Andra sjukdomar som kan öka risken för att utveckla artros inkluderar högt blodtryck, diabetes, och övervikt.

Kan man bli trött när man har artros?

Ja, smärta och nedsatt rörlighet vid artros kan leda till trötthet och minskad energi.

Varför gör artros ont på natten?

Artros kan göra ont på natten på grund av minskad aktivitet och stillasittande, vilket kan leda till ökad stelhet och smärta i det drabbade området.

Är det bra med värme vid artros?

Värme kan vara en bra metod för att lindra smärta och stelhet vid artros, såsom varma bad eller användning av en varm handduk.

Kan man se artros på en vanlig röntgen?

Ja, en vanlig röntgen kan visa tecken på artros.

Kan man se artros på blodprov?

Nej, artros kan inte diagnostiseras genom blodprov.


Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se