Höftledsartros (Koxartros, M16.9)

Har du börjat känna djup smärta i höften när du går eller har svårt att resa dig från sittande? Höftledsartros, eller koxartros som det kallas inom vården, är en av våra vanligaste ledsjukdomar som kan påverka livskvaliteten betydligt. Även om tillståndet är bestående, finns det många sätt att minska besvären och bibehålla ett aktivt liv med rätt behandling och anpassning.

På Joylife har vi lång erfarenhet av att hjälpa personer med höftledsartros. Vårt team av fysioterapeuter, naprapater och kiropraktorer arbetar tillsammans för att erbjuda dig bästa möjliga vård. Vi förstår hur begränsande det kan kännas när vardagliga aktiviteter som att ta en promenad eller knyta skorna blir smärtsamma. Genom en kombination av manuell behandling, anpassad träning och praktiska råd hjälper vi dig att hantera dina besvär och förbättra din rörlighet. Vår målsättning är att du ska kunna leva ett så aktivt liv som möjligt, trots din artros.

I denna artikel går vi igenom allt från grundläggande fakta om höftledsartros till effektiva strategier för smärtlindring och träning. Läs vidare för att få en djupare förståelse för hur du kan ta kontroll över dina höftbesvär och förbättra din livskvalitet.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar här.


Vad är koxartros?

Koxartros, även känt som höftledsartros, är en degenerativ ledsjukdom som innebär att ledbrosket i höftleden bryts ned. Detta kan leda till smärta, stelhet och nedsatt rörlighet i leden. Oftast ses koxartros på båda sidor vid röntgenundersökning, dock behöver det inte alltid vara symtomgivande. 

Smärtlokalisation

Smärtan vid koxartros sitter vanligen djupt inne på framsidan av höften och kan stråla ut mot ljumskarna, sätet eller knäet. Smärtan förvärras ofta vid rörelse, som att gå, stå upp eller lägga sig ner. 

Symtom

Utöver smärta kan personer med koxartros uppleva:

  • Stelhet: svårigheter att röra höften, särskilt på morgonen eller vid längre stillasittande. 

  • Nedsatt rörlighet: begränsad förmåga att böja, sträcka och rotera höften.

  • Ljud från leden: ett knastrande eller gnisslande ljud kan höras när leden rör sig.

  • Hälta: för att undvika smärta kan man börja halta.

  • Vilovärk: smärta vid vila vilket kan störa sömnkvaliteten. 

Vad kan det bero på?

Orsakerna till koxartros är oftast okänd hos den enskilda individen, men flera faktorer kan bidra:

  • Slitage: åldersrelaterat slitage på ledbrosket är en vanlig orsak.

  • Övervikt: extra kilon ökar belastningen på höftleden.

  • Skador: tidigare skador i höften kan öka risken för att utveckla artros.

  • Genetik: ärftliga faktorer kan spela en roll, exempelvis inflammatoriska ledsjukdomar, dysplasi (avvikande utveckling), höftåkommor i barndomen som Perthes sjukdom och fysiolyser (fraktur på övre tillväxtplattan i lårbenet). På senare tid har även höftimpingement som FAI även uppmärksammats som troligen skulle kunna ge koxartros över tid om det inte behandlas. 

Riskfaktorer

Flera faktorer ökar risken för att utveckla koxartros:

  • Ålder: risken ökar med stigande ålder.

  • Övervikt: extra kilon ökar belastningen på lederna.

  • Fysisk aktivitet: både för lite och för mycket fysisk aktivitet kan öka risken.

  • Yrke: vissa yrken med tunga lyft eller repetitiva rörelser kan öka belastningen på höften.

När ska jag söka vård?

  • När smärtan påverkar din vardag, exempelvis sömn, hushållssysslor eller andra aktiviteter du önskar utföra rekommenderar vi dig att boka en tid hos någon av våra naprapater eller kiropraktorer för hjälp med smärtlindring. 

  • När du känner dig osäker på hur du ska träna rekommenderar vi dig att boka tid hos någon av våra fysioterapeuter för vägledning och uppbyggning av rehabiliteringsprogram som är individanpassat för just dig. 


Referenser:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14646708/

https://www.internetmedicin.se/ortopedi/hoftledsartros-coxartros

https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/skelett-leder-och-muskler/leder/hoftledsartros/


Vanliga frågor om höftledsartros (koxartros)

Vad är höftledsartros?

Höftledsartros, eller koxartros, är en degenerativ sjukdom där brosket i höftleden bryts ned, vilket kan leda till smärta, stelhet och minskad rörlighet.

Kan höftledsartros botas?

Det finns ingen bot för höftledsartros, men med rätt behandling kan smärtan minska och rörligheten förbättras. Behandlingsmetoder inkluderar fysioterapi, smärtlindring och, i svårare fall, operation.

Vilka behandlingar finns för höftledsartros?

Behandlingar kan innefatta fysioterapi för att stärka musklerna runt höften, smärtlindring med läkemedel, och operation vid allvarliga fall.


Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se