Vad är trokanterit?

Trokanterit är när det har uppkommit en inflammation i en slemsäck i ett område som kallas för trokantern eller trokanter major. Det är ett av de allra vanligaste smärttillstånden i höften. Trokantern är lårbenets övre del, med andra ord det benutskott som du kan känna på utsidan av din höft. Trokanterit orsakar smärta på utsida höft och kan bero på att både det stora muskelfästet samt underliggande slemsäckar har inflammerats.

Får du ont på utsidan av höften, och om smärtan ökar vid belastning, kan du ha drabbats av trokanterit. Smärtan kan tillta exempelvis när du springer eller går i trappor. Det är främst kvinnor i övre medelåldern som drabbas. Symptomen brukar med tiden avta av sig själva, men för att påskynda och hjälpa läkningen finns det mycket som du kan göra själv samt i samråd med vården.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.

Massage - Läs mer

Naprapati - Läs mer

Kiropraktik - Läs mer

fysioterapi - läs mer


Varför får man trokanterit?

Vad får man inflammation i höften av? Det är inte helt kartlagt vad trokanterit beror på men det finns ett antal faktorer att ta i beaktande. Trokanterit kan bero på att du fått ett hårt slag mot höften, men även övervikt har visat sig vara en bidragande orsak. Träning med alltför snabb upptrappning eller monotona rörelser kan vara andra orsaker till att inflammation i trokantern uppstår.

Hur behandlar man trokanterit?

Behandling av trokanterit kan ske på flera sätt. Det finns hjälpmedel att få, som exempelvis kryckor eller ett så kallat trokanterbälte. Det sistnämnda används främst för gravida som utvecklar trokanterit. Det är väl värt att besöka en fysioterapeut som kan ge dig anpassade styrke- och koordinationsövningar. Det är viktigt att belastningen av höften är väl avvägd. Om du behöver kan du använda dig av smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel. I sällsynta fall kan det bli tal om operation ifall symptomen under lång tid inte försvinner. Den inflammerade slemsäcken tas då bort genom kirurgi.

Det är viktigt att komma ihåg att det du gör i din vardag är av betydelse. Monotona rörelser kan vara negativa och det är bra att undvika det som gör ont. Ligg inte på den sida av höften som du har ont i och för bok över när smärtan kommer. Om du till exempel märker att du får ont när du går i trappor kan det vara bra att istället ta hissen.

Lägg din energi på att stärka upp bål och säte med de övningar som din fysioterapeut ger dig. Besök gärna en naprapat som kan hjälpa dig i behandlingen. Hela kroppen hänger ihop som en enhet och det kan därför även vara bra att stretcha och stärka andra delar av kroppen. Trokanterit massage kan också vara skönt och hjälpsamt.


Vanliga frågor om Trokanterit

Hur ont gör trokanterit?

Trokanterit är dessvärre ett smärttillstånd som är vanligt, särskilt bland kvinnor i övre medelåldern. Eftersom smärtan ökar vid belastning och vid viss typ av ansträngning kan det vara mycket besvärligt att leva med trokanterit. Att ligga på den sida där du har besvär kan göra ont, vilket i sin tur kan påverka sömnen negativt. Du kan med fördel sova på rygg för att avlasta dina höfter och reducera smärttillståndet. Vid trokanterit kan du även erfara smärta då du står upp eller sitter med benen i kors. Hur ont trokanterit gör är individuellt, men generellt kan det vara en mycket hög och besvärlig smärta.

Kan man träna med trokanterit?

I akut fas kan du göra isometrisk kontraktion mot en vägg. Det är bra att öka cirkulationen i det smärtande området. När läget inte längre är lika akut kan du med fördel göra övningar såsom musslan, höftlyft och andra övningar som stärker upp sätet. Om träningen känns bra för dig kan du fortsätta din träning med exempelvis plankan, knäböj, utfall med vikt och marklyft.

Det går också att göra anpassade styrkeövningar med ett gummiband. Stretcha gärna utsidan av höften samt sätet. På så sätt ökar du rörlighet och cirkulation, vilket kan verka smärtlindrande. Sök på “trokanterit strechning” för att få tips. För att få tips på träningsövningar kan du exempelvis söka online efter “trokanterit övningar”. Du kan förstås även rådfråga din fysioterapeut vilka övningar som passar dig och ditt tillstånd.

Hur behandlar man inflammation i höften?

Du som lider av trokanterit kan alltså använda dig av smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel för att lindra dina besvär. Som redan har nämnts är det också viktigt att besöka en fysioterapeut samt en naprapat för att få hjälp med trokanterit stretchövningar samt styrkeövningar som bygger upp bål och säte.

För gärna egen smärtdagbok där du dokumenterar när du har mer eller mindre ont. Du kan söka online efter exempelvis “trokanterit naprapat” om du misstänker att smärtan kommer från ryggen. Alla delar av kroppen hör ihop och naprapati kan vara smärtlindrande samt påskynda läkningen.

Om du lider av smärta i höften kan det vara värt att kontakta din vårdgivare så snart som möjligt. Att leva med smärta kan vara svårt och utmanande, men det finns hjälp att få. En kombination av hjälp och stöd från vården och ett eget engagemang för att bygga mer styrka och öka rörligheten kan göra stor skillnad.


Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se