Piriformissyndrom

Piriformis är en av flera små höftmuskler som ligger djupt inne i höften under den stora sätesmuskeln. Namnet piriformis är latin och betyder päronformad, muskeln är alltså långsmal med en tjockare ände. Piriformis är ingen stor muskel, men den kan ställa till med rejäla bekymmer för den som drabbas av piriformissyndromet.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.

Massage - Läs mer

Naprapati - Läs mer

Kiropraktik - Läs mer

fysioterapi - läs mer


 

Hur känns piriformissyndrom?

Ett vanligt symptom på piriformissyndromet är att man har ont i skinkan när man sitter, när man kör bil men också när man går. Smärtan kan vara kraftig och strålar ofta upp mot svanskotan och ryggen men även ner i benet längs med baksida lår, dock inte förbi knäet.

Som med många andra smärtsymptom är besvären individuella och en diagnos på piriformissyndromet kan inte göras genom en enkel mall. Istället sätter man diagnosen efter att ha utrett hur besvären har uppkommit, hur de har utvecklats och var smärtorna är lokaliserade.

Vad orsakar piriformissyndrom?

Det är inte helt klart exakt hur piriformissyndromet orsakas, men den bästa beskrivningen idag är att piriformismuskeln trycker på ischiasnerven som ligger intill. Det ger smärta i ischiasnerven. Samtidigt kan piriformismuskelns egna triggerpunkter kan göra ont.

Att muskeln kan orsaka problem med smärta på två ställen samtidigt gör att den ibland kallas för “the double devil”. Anledningen till att piriformis trycker på ischiasnerven kan vara att den är inflammerad, att den krampar, att blödningar har orsakat en svullnad eller stelhet och låsningar i höftmuskulaturen.

Hur blir man av med piriformissyndrom?

Om man drabbas av piriformissyndrom bör man i en första fas vila och avlasta muskulaturen, senor och nerver. Då får man en chans att utvärdera skadeläget och fundera på vad man bör göra. Om man vet att det är piriformissyndrom kan man behandla det smärtande området med massage för att få piriformismuskeln att slappna av.

Eventuellt behöver man ta något smärtstillande preparat med antiinflammatorisk verkan, som något NSAID-preparat. Samtidigt är aldrig smärtstillande preparat en hel behandling. Det är bra att fundera på vad som gör att piriformismuskeln inte fungerar som den ska. Kanske har man spänningar i rygg eller höft som man kan lösa upp vilket gör att piriformis får en bättre miljö att arbeta i.

Stretchövningar som hjälper vid piriformissyndrom

En bra stretchövning för rumpan som kan hjälpa vid piriformisbesvär är att sätta vristen på ena benet på utsidan av knäet på det andra benet. Därefter trycker man det höjda knäet inåt kroppen. Justera ställningen tills det känns att det spänner i rumpmusklerna. Upprepa på andra sidan.

En variant på den här stretchövningen är att lägga sig på rygg, lägga vristen på det motsatta knäet, ta tag under det knäet och dra det mot kroppen. Även här får man justera sin ställning tills man hittar ett läge där man känner att man stretchar på rätt ställe. De två övningarna kommer åt lite olika muskler i skinkan och höften.

Komplettera gärna med mer generella stretchövningar för höften och ryggen. Irritationen på piriformismuskeln kan ju vara ett resultat av låsningar någon annanstans i kroppen. Hos oss moderna människor är höftböjaren ofta stel eftersom vi sitter så mycket. Höftböjaren kan man sträcka ut genom att ställa sig på knä, placera ett ben framför det andra i ungefär 90 graders vinkel, sätta händerna på höften och trycka höften framåt och uppåt i ungefär en minut.

En mer generell övning som hjälper till att sträcka ut och få balans i ryggen är att lägga sig på rygg framför soffan samtidigt som man lägger upp benen i soffan. Benen ska ligga i 90 graders vinkel. Lägg ut armarna bekvämt åt sidorna med handflatorna uppåt och slappna av i tio minuter så du hinner känna hur ryggen och höfterna sjunker ner mot golvet av gravitationen.

Sitt inte still!

Har man problem med piriformissyndromet tjänar man mycket på att inte sitta still för mycket. Att ta gå-pauser när man arbetar framför datorn eller kör bil gör att man varierar sin muskelaktivitet och sätter igång blodcirkulationen. Det mår hela kroppen bra av och inte minst piriformismuskeln.


Vanliga frågor om piriformissyndrom

Kan man träna med piriformissyndrom?

I en första fas bör man vila och låta muskulaturen i höften och i områden runtomkring få återhämta sig. När smärtan är lättare eller har försvunnit helt går det normalt fint att fortsätta träna. Men precis som med all annan träning gäller det att lyssna på kroppen. Om det gör ondare i skinkan, ryggen eller baksida lår av träningen ska man avbryta, avlasta muskulaturen och sedan smyga igång träningen igen.

Är piriformissyndromet ett återkommande besvär?

Om man tar hand om besvären i tid och dels låter musklerna få vila, dels jobbar på att öka sin rörlighet i rygg och höft och dessutom ser till att inte sitta still för mycket brukar prognosen för piriformissyndromet vara god. Dessutom brukar man inte drabbas av piriformissyndromet återkommande. De flesta som har blivit av med sina besvär får sällan eller aldrig samma besvär igen.


Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se