Besvär med bäckenbotten

En graviditet medför en lång rad förändringar hos din kropp. Inte minst påverkas din bäckenbotten av nio månaders graviditet och efterföljande förlossning. Vissa kvinnor rapporterar bäckensmärta långt efter graviditet. Andra känner sig nästan som vanligt och undrar över när de kan börja träna fram en platt mage och bli av med gravidmagen.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.

Massage - Läs mer

Naprapati - Läs mer

Kiropraktik - Läs mer

fysioterapi - läs mer


Rektusdiastas – delade magmuskler

Under graviditeten drabbas många kvinnor av så kallad rektusdiastas. Det är när magmusklerna delar på sig för att ge plats åt det växande fostret. Detta är i sig inget farligt, och går ofta tillbaka av sig självt efter graviditeten.

Så får du bort gravidmagen och undviker degig mage efter graviditet

Många kvinnor har frågor om hur de till exempel undviker “degig mage” efter graviditet, uppnår platt mage efter kejsarsnitt och förlossning. Du har all anledning att träna upp dina magmuskler efter att du fött barn, eftersom dina magmuskler och din corestyrka har en viktig uppgift för att hålla din kropp smärtfri, stark och rörlig.

Hetsträning för att uppnå en platt postpartum mage rekommenderas dock inte av de flesta barnmorskor och fysioterapeuter. Den bästa vägen att gå för att få tillbaka formen på din mage från innan förlossningen är långsiktig träning efter förlossning och bra kosthållning.

Bäckensmärta och smärta i höfterna och ljumsken efter graviditet

Det är inte helt ovanligt att uppleva bäckensmärta eller att ha ont i höfter eller ljumske efter en graviditet. Hela området runt magen och bäckenet har varit med om vad som visserligen är helt naturligt, men ändå en sorts fysiskt trauma i och med graviditet och förlossning.

Vissa kvinnor upplever att de besvär med foglossning som de haft under graviditeten inte försvinner efter förlossningen. Detta är inte helt ovanligt och går ofta över med tiden. Du kan också uppleva att en skugga av hur det kändes att ha foglossning återkommer vid menstruationer.

Många av de här besvären med smärta i bäckenbotten, ljumskar och höfter läker ut av sig själva. Andra behöver du uppsöka läkare eller fysioterapeut för att få bukt med. Eftersom alla kroppar har olika förutsättningar är det viktigt att du får behandling som är anpassad efter just dig, för att få bukt med besvärande smärttillstånd.

Bäckenbottenbesvär utan graviditet

Under en graviditet tänjs bäckenbotten ut och försvagas. Därför är det vanligt att problem med bäckenbotten endast talas om i termer som “efter förlossningen”. Det är dock fullt möjligt att utveckla besvär med bäckenbotten utan att ha varit gravid.

Överspänd bäckenbotten är något som kan drabba alla kvinnor, av olika anledningar. Det kan vara ett smärtsamt tillstånd som tyvärr kan vara svårt att identifiera. Håll utkik efter om du upplever att dina besvär förvärras av knipövningar. Då kan det handla om en överspänd bäckenbotten.

Kvinnor i äldre åldrar kan också få besvär med sin bäckenbotten som liknar de symptom som uppstår efter en graviditet. Muskler blir tröttare med åren, och det gäller även bäckenbotten. Regelbundna knipövningar hjälper dig undvika alltför stora besvär senare i livet.


Vanliga frågor om bäckenbotten

När försvinner gravidmagen?

Det är vanligt att musklerna som delat på sig under en graviditet återfår sin tidigare position 2–12 månader efter en förlossning. Detta är dock mycket individuellt, och påverkas av en rad faktorer. Inte minst skiljer sig graden av så kallad rektusdiastas (delade magmuskler under graviditet) åt från kvinna till kvinna.

Hur tidigt kan man komma igång efter en födsel?

Det är viktigt att känna efter hur ditt allmänna tillstånd är efter en födsel och ta den återhämtningstid du behöver. Om du vill kan du komma igång med lätt träning direkt, redan veckorna efter din förlossning. Du kan också behöva vänta längre än så. Knipövningar för bäckenbotten är dock något som rekommenderas att du kommer igång med i direkt anslutning till förlossningen, liksom graviditeten igenom.

Hur bör man träna bäckenbotten och mage efter en födsel?

Bäckenbotten tränas bäst via knipövningar. I de allra flesta fall kan du börja (eller fortsätta) med knipövningar direkt efter förlossningen. Det finns många appar som hjälper dig hitta rutinen och progressionen i dina knipövningar. På efterkontrollen kommer din barnmorska kontrollera att du hittar knipet, och att knipmusklerna är aktiva igen efter förlossningen.

När du börjar med magträning efter en födseln är det viktigt att skynda långsamt. Det rekommenderas att vänta 6–8 veckor innan du börjar med din mamma mage-träning. Då kan du först göra så kallade aktiveringsövningar för att känna efter hur dina magmuskler efter förlossningen känns och beter sig.

Hur mäter man diastasen?

Lägg dig på rygg på golvet. Lyft upp huvud och axlar från golvet och se ned på dina knän. Känn med fingrarna rakt från naveln hela vägen ned mot blygdbenet och upp mot ditt bröstben. Leta efter kanterna på musklerna. Om du känner en delning kan du se efter hur många fingerbredder du får ned mellan muskelkanterna. Gränsen för rektusdiastas går vid tre centimeter, dvs ca två fingerbredder.

Var ligger bäckenbotten?

Bäckenbotten ligger, precis som namnet antyder, i botten av bäckenet. Det är som en matta av muskler som håller upp dina inre organ som till exempel ändtarm, urinblåsa och livmoder. Bäckenbottenmuskulaturen är också de muskler som sluter urinrör, ändtarm och slida. Plattorna i bäckenbottens muskler sitter fast i svansbenet, blygdbenet och sittbensknölarna.

Hur känns bäckenbotten?

I ett avslappnat läge känner du sällan av dina muskler i bäckenbotten, trots att de alltid har en liten spänning för att kunna hålla upp dina inre organ. När du ska knipträna gäller det dock att du hittar kontakten med dem. Du kan till exempel känna efter med ett finger någon centimeter in i slidan om du spänner rätt muskler när du kniper. Då kommer bäckenbottenmusklerna lyfta fingret lite uppåt och framåt.

Vilka muskler består bäckenbotten av?

Musklerna i bäckenbotten är dels musculus levator ani (som i sin tur består av den så kallade “PC-muskeln” musculus pubococcygeus, musculus puborectalis och musculus ilococcygeus), dels musculus coccygeus. Dessa muskler är som sammanfästa plattor som alla arbetar för att hålla upp bäckenbotten.

Hur vet man om man har överspänd bäckenbotten?

  • Generell smärta i området

  • Smärta vid penetration

  • Kan inte knipa ordentligt

  • Svårigheter med att kissa och bajsa

  • Urinträngningar (känns som om du behöver kissa hela tiden)

  • Knipträning förvärrar symptom

  • Smärta i svanskotan och/eller ländryggen

  • Urinläckage vid ansträngning

De här symptomen kan alla vara tecken på en överspänd bäckenbotten. Det är värt att tänka på att vissa symptom, som till exempel urinläckage vid ansträngning, kan vara ett tecken på både en försvagad och en överspänd bäckenbotten.

Många kvinnor med överspänd bäckenbotten ser urinläckaget som en anledning till att knipträna ännu mer, vilket tyvärr kan försämra det faktiska tillståndet med en överspänd bäckenbotten.


Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se