Ont i ländryggen

Ländryggssmärta, eller lumbago, är ett vanligt besvär som de flesta upplever någon gång under livet. Upp emot 80% beräknas få ont i ländryggen någon gång under livet. Smärtan kan variera från en molande värk till skarpa hugg och kan uppstå plötsligt eller smyga sig på gradvis.

Smärtan lokaliseras ofta i nedre delen av ryggen, på en eller båda sidor om ryggraden, i området mellan nedre revbenen och rumpan. Smärtan kan vara lokal i ländryggen eller stråla ned mot sätet och/eller ut i benet.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som ryggskott, tennisarmbåge och musarm. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.

Massage - Läs mer

Naprapati - Läs mer

Kiropraktik - Läs mer

FYSIOTERAPI - LÄS MER


 

Varför har jag Ont i ländryggen?

Att ha smärta i ländryggen och i övriga delar av ryggen är inte ovanligt. Tvärtom: det är en åkomma som räknas som väldigt vanlig. Så vanlig att den drabbar ungefär 80 % av vår befolkning någon gång under livet.

Vill man ha detta förklarat i kronor och ören så kan man se att det kostar ungefär 27 miljarder - m i l j a r d e r! - varje år att behandla personer som har ont i ryggen. I denna siffra räknas även förtidspensionering in. Naturligtvis så är det mest synd om den drabbade. Att ha ont i ländryggen är något som påverkar hela vardagen negativt. Våra ryggar är en stor del av hela vår rörelseapparat.

Just ländryggen - den nedre delen av ryggen - är också den värst drabbade delen då det kommer till ryggsmärtor. Det finns många olika skäl till varför man kan ha ont i ländryggen. En av de vanligaste anledningarna är att det inte finns någon särskild orsak. Diagnosen Lumbago är nämligen beskrivande för just detta och det betyder: smärta i ländryggen av okänd och ofarlig orsak. Att man har ont i ländryggen kan då ofta härledas till en ensidig och långvarig snedbelastning och/eller en felaktig arbetsställning.

Kroppen reagerar med smärta för att signalera att någonting är fel och i detta fall så beror smärtan - signalen - ofta på att din rygg blivit belastad på ett felaktigt sätt och att vissa strukturer tvingats ta över en stor del av belastningen i fråga. Lumbago kallas också för vanlig ryggvärk - vilket naturligtvis säger en hel del.


Ont i ländryggen av ett trauma eller av ischias

En annan orsak till att man har ont i ländryggen kan vara ett trauma. Du kanske lyfter vikter på gymmet och lyfter fel - och för tungt - och detta leder till ett ryggskott. Här handlar det om en akut smärta - en nästan skärande sådan - och där många upplever att ryggen gått av.

Lyckligtvis så läker ryggskott - även kraftiga sådana - ofta ut av sig själv. Smärtan avtar och rörligheten ökar dag för dag. Vanliga värktabletter kan ta udden av smärtan och rekommenderas är att man rör på sig. Läkningstid är normalt 1-2 veckor.

Övningar att göra vid denna typ av smärta i ländryggen kan tas fram av en naprapat eller en sjukgymnast. Denne kan även behandla smärtan - något som ofta sker med värme. Att det gör ont i ländryggen när jag böjer mig framåt försvårar många vanliga övningar som brukar ordineras. Här får man känna sig för och successivt börja röra på sig i den takt man klarar av.

Många upplever problem i samband med läggning. Det gör ont i ländryggen när man ska sova. Ett tips här - oavsett om det handlar om ett ryggskott eller vanlig ryggvärk - är att sova på rygg och placera en kudde under svanken. Det positionen brukar vara skonsam och där många dessutom väljer att ha benen i högläge för ännu mer smärtlindring.

Ischias är en annan orsak till varför man kan ha ont i ländryggen. Här handlar det ofta om en konsekvens av ett diskbråck som gjort att ischiasnerven hamnat i kläm. Den löper från ländryggen hela vägen - via baksidan av låret - ner till foten. Ischias kan innebära att du känner domningar i benen. Viktigt att säga är att ischias kan behöva behandling. Sök hjälp hos en naprapat eller en sjukgymnast och få dels en behandling och dels ett program för övningar att göra i hemmet.


Vanliga symtom & hur du kan behandla Smärta i ländryggen

Ländryggont är smärta eller obehag som uppstår i den nedre delen av ryggen. Det kan vara en kortvarig smärta eller kronisk smärta som varar längre än tre månader. Symtom på ländryggont inkluderar:

  • Smärta eller obehag i ländryggen som kan stråla ner i benen eller fötterna

  • Svårigheter att röra sig eller utföra dagliga aktiviteter

  • Känsla av stelhet eller spänningar i ryggmusklerna

För behandling av smärta i ländryggen brukar följande rekommenderas:

  • Vila och undvika ansträngande aktiviteter som kan förvärra smärtan

  • Applicera is eller värme på det smärtsamma området

  • Ta antiinflammatoriska läkemedel eller smärtstillande medel för att lindra smärta och inflammation

  • Fysioterapi med övningar för att stärka ryggmuskulaturen och förbättra rörligheten

  • Naprapati eller kiropraktik kan hjälpa till att justera de drabbade ryggkotorna och minska spänningar i musklerna

När ländryggssmärta åtföljs av andra symtom

Om du har ont i ländryggen och magen samtidigt, eller upplever ont i ryggen tillsammans med illamående och trötthet, är det viktigt att vara extra uppmärksam. Ibland kan spända ryggmuskler påverka nerver som också går mot magen, eller så kan smärtan i sig orsaka illamående. I andra fall kan dessa symtomkombinationer bero på orsaker som inte direkt har med själva ryggmusklerna eller lederna att göra, exempelvis problem med njurarna, mag-tarmsystemet eller gynekologiska besvär. Om du upplever dessa kombinerade symtom, särskilt om de är nya eller svåra, rekommenderar vi att du i första hand kontaktar din läkare för att utesluta andra medicinska orsaker.


Varför är jag stel i ländryggen?

Stelhet i ländryggen är ett mycket vanligt besvär som många upplever, särskilt på morgonen eller efter att ha suttit stilla en längre period. Orsakerna kan vara flera:

  • Muskelspänningar: Den vanligaste orsaken. Långvarigt stillasittande, dålig hållning, ensidiga arbetsställningar, stress eller ovan fysisk aktivitet kan leda till att musklerna i ländryggen och runt höfterna blir spända och stela.

  • Minskad rörlighet i lederna: Med tiden, eller på grund av inaktivitet, kan de små lederna (facettlederna) mellan kotorna i ländryggen bli mindre rörliga.

  • Åldersförändringar: Normala åldersförändringar i diskarna och lederna i ländryggen kan leda till ökad stelhet.

  • Diskrelaterade besvär: Även om smärta ofta är det primära symtomet, kan problem med diskarna (t.ex. diskbuktning eller degeneration) också bidra till en känsla av stelhet.

  • Inaktivitet: För lite rörelse och motion gör att muskler och leder blir stela. Kroppen är gjord för rörelse!

  • Inflammatoriska tillstånd: I mer sällsynta fall kan stelhet bero på inflammatoriska ryggsjukdomar (t.ex. ankyloserande spondylit), men då ofta med andra symtom som nattlig smärta och förbättring vid rörelse.

Vad kan du göra åt stelheten?


  • Regelbunden rörelse och motion: Detta är A och O. Försök att få in daglig rörelse, som promenader. Specifik träning för bål- och ryggstyrka samt rörlighet är också mycket bra.

  • Stretching och rörlighetsövningar: Specifika övningar för att öka rörligheten i ländryggen och höfterna kan hjälpa. Exempel kan vara:

  • Knä mot bröst: Ligg på rygg och dra ett eller båda knäna mot bröstet.

  • Bäckenrotationer/vridningar: Ligg på rygg med böjda knän och fötterna i golvet, låt knäna sakta falla från sida till sida.

  • Ergonomi: Se över din arbetsställning om du sitter mycket. Ta regelbundna pauser och rör på dig. Tänk på din hållning även när du står och går.

  • Värme: En varm dusch, värmedyna eller bastu kan hjälpa till att mjuka upp stela muskler.

  • Undvik långvarigt stillasittande: Försök att variera dina positioner under dagen.


När du ska stretcha ländryggen och hur

Att stretcha ländryggen kan vara ett bra sätt att lindra stelhet och förbättra rörligheten, men det är viktigt att göra det på rätt sätt. Försiktig stretching kan öka blodcirkulationen och minska muskelspänningar. Fokusera på mjuka, kontrollerade rörelser och undvik att stretcha till smärtgränsen, särskilt vid akut smärta som ryggskott. Bra stretchövningar kan involvera att dra knän mot bröstet liggande på rygg, eller försiktiga vridningar av bålen. Om du är osäker på vilka övningar som passar dig, eller om stretchen orsakar smärta, är det bäst att rådgöra med en fysioterapeut eller naprapat hos Joylife för individuell vägledning.

Övningar för att stärka ländryggen och förebygga smärta

Att regelbundet utföra ryggövningar för ländryggen är avgörande för både rehabilitering och förebyggande av smärta. Målet är att stärka ländryggen och de omkringliggande musklerna i bål och höfter för att skapa bättre stabilitet och avlasta ryggraden. Det finns många bra övningar för ländryggen hemma, såsom bäckenlyft, plankan och "fyrfota diagonallyft".

Även stående övningar för ländryggen kan vara effektiva, exempelvis knäböj med fokus på bålspänning. På gymmet finns specifika ländrygg övningar som ryggresningar eller marklyft.

Vid akut smärta, som vid ryggskott, kan specifika, försiktiga övningar för ryggskott (stående eller liggande) underlätta återhämtningen. Våra fysioterapeuter på Joylife kan skapa ett individanpassat träningsprogram för dig.


Vad kan ländryggssmärta bero på?

Det finns många olika orsaker till lumbago, och ibland kan det vara svårt att fastställa den exakta orsaken. Några vanliga orsaker är:

  • Muskelbelastning: Tunga lyft, överansträngning eller långvarigt statiskt arbete.

  • Diskbråck: En skada  i en av ryggens diskar kan trycka på nerver och orsaka smärta, ofta med utstrålning till sätet och/eller benet. Läs mer om diskbråck.

  • Artros: slitage på lederna i ryggen kan leda till inflammation och smärta. Läs mer om artros.

  • Falsk ischias: inklämning av ischiasnerven genom muskulatur i sätet kan orsaka smärta som strålar ut i benet. Läs mer om falsk ischias.

  • Stress: Dålig sömn och oro kan också bidra till att ländryggssmärta uppkommer.

Riskfaktorer för att få Ont i ländryggen

  • ​​Ålder: Risken ökar med stigande ålder på grund av normalt slitage på ryggen.

  • Tungt fysiskt arbete: Att lyfta tunga saker eller utföra repetitiva rörelser kan skada ryggen.

    Dålig hållning: En dålig hållning, både när man sitter och står, kan öka trycket på ryggkotpelaren.

  • Övervikt: Extra kilon ökar belastningen på ryggen.

  • Rökning: Försämrar blodcirkulationen till ryggraden och försämrar läkningsförmågan.

  • Genetik: Vissa människor har en genetisk predisposition för ryggproblem.

  • Psykosociala faktorer: Stress, oro och depression kan förvärra smärtan och förlänga tillfrisknandet.

  • Tidigare skador: En tidigare skada i ryggen kan öka risken för framtida problem.


Har du ont i ryggen? Vi erbjuder screening!


Vanliga frågor om ont i ländryggen

Hur känns inflammation i ländrygg?

Inflammation i ländryggen kan orsaka smärta, stelhet och svullnad. Smärtan kan vara ihållande eller komma och gå, och det kan kännas som en brännande eller dov smärta.

Stel i ländryggen eller ont när du vaknar?

Upplever du ont i nedre delen av ryggen när jag vaknar eller känner dig allmänt stel i ländryggen på morgonen? Detta är ett vanligt problem. Under natten är vi inaktiva, vilket kan leda till minskad cirkulation och att muskler och leder blir stela. Ofta lättar stelheten när man börjar röra på sig. Försök att starta dagen med några mjuka rörelser för att "väcka" ryggen. En dålig sovställning eller en säng som inte ger tillräckligt stöd kan också bidra. Om morgonstelheten är ihållande, smärtsam eller inte lättar under dagen, kan det vara tecken på inflammation eller artros och bör undersökas av en terapeut.

Ont i svanken - vad kan det bero på?

Ont i svanken, eller ländryggen, är väldigt vanligt och har många orsaker. Oftast är det muskelrelaterat, som en sträckning efter ett tungt lyft eller dålig hållning. Diskproblem, som diskbråck, kan ge smärta i svanken, ibland med utstrålning ner i benet (ischias) om en nerv är klämd. Även åldersförändringar i diskarna kan bidra.

Smärta kan också komma från facettlederna, de små lederna i ryggraden, eller från leden mellan korsbenet och höftbenet (SI-leden). Mer ovanliga orsaker är spinal stenos (förträngning i ryggradskanalen), spondylolistes (kotglidning), inflammatoriska ryggsjukdomar, och i sällsynta fall infektioner eller tumörer. Frakturer, exempelvis vid benskörhet, är en annan möjlighet.

Sök vård vid svår smärta, utstrålning/domningar/svaghet i ben, svårt att kontrollera urin/avföring, om smärtan kom efter skada, vid feber/viktnedgång, eller om du är orolig. Egenvård inkluderar rörelse, undvika stillasittande, receptfria smärtstillande, värme/kyla, samt bål- och ryggträning.

Knakar det eller har du sträckt ryggen?

Känner du att det gör ont och knakar i ländryggen? Knakande eller klickande ljud från leder är ofta ofarliga och beror på tryckförändringar eller senor som glider över benutskott. Om knakandet däremot åtföljs av smärta bör det undersökas. En sträckning i ryggen innebär att en muskel har blivit översträckt eller skadad, ofta efter ett plötsligt lyft eller en vridning. Detta ger akut smärta, muskelspänning och svårighet att röra sig. Behandlingen består initialt av vila från provocerande aktivitet, eventuellt kyla och smärtlindring, följt av successiv återgång till rörelse och specifik rehabilitering.

Hur vilar jag ländryggen?

Vila kan hjälpa till att lindra smärta i ländryggen. Det är viktigt att undvika ansträngande aktiviteter och istället göra lätta övningar som sträcker och stärker musklerna i ländryggen. Det kan också hjälpa att byta position ofta och undvika att sitta eller stå i samma position för länge.

Ont i ländryggen på ena sidan – Vad kan det bero på?

Upplever du ont i ländryggen ena sidan, till exempel mer ont i höger sida av ryggen eller smärta på vänster sida av ryggen? Ensidig smärta kan bero på flera saker. Det kan vara en muskelsträckning eller överbelastning i musklerna på ena sidan. Ibland kan problemet sitta i SI-leden (leden mellan korsbenet och höftbenet). Även diskproblem eller facettledsirritation kan ge mer uttalad smärta på ena sidan. I vissa fall kan smärta i sidan av ryggen även vara refererad smärta från inre organ (även om det är mindre vanligt för just ländryggssmärta). En noggrann undersökning hos en naprapat, kiropraktor eller fysioterapeut är viktig för att fastställa orsaken till din ensidiga smärta.

Hur mjukar man upp en stel ländrygg?

Stretching och lätt fysisk aktivitet kan hjälpa till att mjuka upp en stel ländrygg. Det kan också hjälpa att använda värme, såsom en varm kompress, för att lindra smärta och stelhet.

Hur känns diskbråck i ländryggen?

Diskbråck i ländryggen kan orsaka smärta, domningar och svaghet i benen. Smärtan kan vara ihållande eller komma och gå och kan kännas som en skarp smärta eller brännande känsla.

Har du ont i ryggen på annat ställe? Läs mer här!



Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se