Ont i ländryggen
Har du smärta i ländryggen? Här kommer vi att gå igenom symtom, övningar och behandling.
Ländryggssmärta, eller lumbago, är ett vanligt besvär som de flesta upplever någon gång under livet. Upp emot 80% beräknas få ont i ländryggen någon gång under livet. Smärtan kan variera från en molande värk till skarpa hugg och kan uppstå plötsligt eller smyga sig på gradvis.
Smärtan lokaliseras ofta i nedre delen av ryggen, på en eller båda sidor om ryggraden, i området mellan nedre revbenen och rumpan. Smärtan kan vara lokal i ländryggen eller stråla ned mot sätet och/eller ut i benet.
Utöver smärta kan lumbago också ge upphov till andra besvär som:
Svårigheter att röra sig: det kan bli svårt att böja sig, vrida sig eller lyfta.
Stelhet: ryggen kan kännas stel och orörlig, särskilt på morgonen.
Muskelspänningar: musklerna i ryggen och höfterna kan bli spända och ömma.
Smärta vid host- och nysningar
Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.
Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.
Varför har jag smärta i ländryggen?
Att ha smärta i ländryggen och i övriga delar av ryggen är inte ovanligt. Tvärtom: det är en åkomma som räknas som väldigt vanlig. Så vanlig att den drabbar ungefär 80 % av vår befolkning någon gång under livet.
Vill man ha detta förklarat i kronor och ören så kan man se att det kostar ungefär 27 miljarder - m i l j a r d e r! - varje år att behandla personer som har ont i ryggen. I denna siffra räknas även förtidspensionering in. Naturligtvis så är det mest synd om den drabbade. Att ha ont i ländryggen är något som påverkar hela vardagen negativt. Våra ryggar är en stor del av hela vår rörelseapparat.
Just ländryggen - den nedre delen av ryggen - är också den värst drabbade delen då det kommer till ryggsmärtor. Det finns många olika skäl till varför man kan ha ont i ländryggen. En av de vanligaste anledningarna är att det inte finns någon särskild orsak. Diagnosen Lumbago är nämligen beskrivande för just detta och det betyder: smärta i ländryggen av okänd och ofarlig orsak. Att man har ont i ländryggen kan då ofta härledas till en ensidig och långvarig snedbelastning och/eller en felaktig arbetsställning.
Kroppen reagerar med smärta för att signalera att någonting är fel och i detta fall så beror smärtan - signalen - ofta på att din rygg blivit belastad på ett felaktigt sätt och att vissa strukturer tvingats ta över en stor del av belastningen i fråga. Lumbago kallas också för vanlig ryggvärk - vilket naturligtvis säger en hel del.
Ont i ländryggen av ett trauma eller av ischias
En annan orsak till att man har ont i ländryggen kan vara ett trauma. Du kanske lyfter vikter på gymmet och lyfter fel - och för tungt - och detta leder till ett ryggskott. Här handlar det om en akut smärta - en nästan skärande sådan - och där många upplever att ryggen gått av.
Lyckligtvis så läker ryggskott - även kraftiga sådana - ofta ut av sig själv. Smärtan avtar och rörligheten ökar dag för dag. Vanliga värktabletter kan ta udden av smärtan och rekommenderas är att man rör på sig. Läkningstid är normalt 1-2 veckor.
Övningar att göra vid denna typ av smärta i ländryggen kan tas fram av en naprapat eller en sjukgymnast. Denne kan även behandla smärtan - något som ofta sker med värme. Att det gör ont i ländryggen när jag böjer mig framåt försvårar många vanliga övningar som brukar ordineras. Här får man känna sig för och successivt börja röra på sig i den takt man klarar av.
Många upplever problem i samband med läggning. Det gör ont i ländryggen när man ska sova. Ett tips här - oavsett om det handlar om ett ryggskott eller vanlig ryggvärk - är att sova på rygg och placera en kudde under svanken. Det positionen brukar vara skonsam och där många dessutom väljer att ha benen i högläge för ännu mer smärtlindring.
Ischias är en annan orsak till varför man kan ha ont i ländryggen. Här handlar det ofta om en konsekvens av ett diskbråck som gjort att ischiasnerven hamnat i kläm. Den löper från ländryggen hela vägen - via baksidan av låret - ner till foten. Ischias kan innebära att du känner domningar i benen. Viktigt att säga är att ischias kan behöva behandling. Sök hjälp hos en naprapat eller en sjukgymnast och få dels en behandling och dels ett program för övningar att göra i hemmet.
Vanliga symtom & hur du kan behandla Smärta i ländryggen
Ländryggont är smärta eller obehag som uppstår i den nedre delen av ryggen. Det kan vara en kortvarig smärta eller kronisk smärta som varar längre än tre månader. Symtom på ländryggont inkluderar:
Smärta eller obehag i ländryggen som kan stråla ner i benen eller fötterna
Svårigheter att röra sig eller utföra dagliga aktiviteter
Känsla av stelhet eller spänningar i ryggmusklerna
För behandling av smärta i ländryggen brukar följande rekommenderas:
Vila och undvika ansträngande aktiviteter som kan förvärra smärtan
Applicera is eller värme på det smärtsamma området
Ta antiinflammatoriska läkemedel eller smärtstillande medel för att lindra smärta och inflammation
Fysioterapi med övningar för att stärka ryggmuskulaturen och förbättra rörligheten
Naprapati eller kiropraktik kan hjälpa till att justera de drabbade ryggkotorna och minska spänningar i musklerna
Vad kan ländryggssmärta bero på?
Det finns många olika orsaker till lumbago, och ibland kan det vara svårt att fastställa den exakta orsaken. Några vanliga orsaker är:
Muskelbelastning: tunga lyft, överansträngning eller långvarigt statiskt arbete.
Diskbråck: en skada i en av ryggens diskar kan trycka på nerver och orsaka smärta, ofta med utstrålning till sätet och/eller benet.
Ledslitage/Artros: slitage på lederna i ryggen kan leda till inflammation och smärta.
Falsk ischias: inklämning av ischiasnerven genom muskulatur i sätet kan orsaka smärta som strålar ut i benet.
Stress, dålig sömn och oro kan också bidra till att ländryggssmärta uppkommer.
Riskfaktorer för att få ländryggssmärta
Ålder: risken ökar med stigande ålder på grund av normalt slitage på ryggen.
Tungt fysiskt arbete: att lyfta tunga saker eller utföra repetitiva rörelser kan skada ryggen.
Dålig hållning: en dålig hållning, både när man sitter och står, kan öka trycket på ryggkotpelaren.
Övervikt: extra kilon ökar belastningen på ryggen.
Rökning: försämrar blodcirkulationen till ryggraden och försämrar läkningsförmågan.
Genetik: vissa människor har en genetisk predisposition för ryggproblem.
Psykosociala faktorer: stress, oro och depression kan förvärra smärtan och förlänga tillfrisknandet.
Tidigare skador: en tidigare skada i ryggen kan öka risken för framtida problem.
Har du ont i ryggen? Vi erbjuder screening!
Vilka övningar för ländryggen kan man göra för att slippa besvären?
Alla typer av övningar och rörelser är bra för att lindra smärta i ländryggen. Promenader är toppen och i syfte att få igång kroppen. En annan mer konkret övning, är Liggande 90 (du lägger dig på golvet med handflatorna uppåt, lägger fötterna på en pall och har knäleden i 90 grader).
Den övningen får dina höftböjare att slappna av och tillåter genom detta ländryggen att komma i kontakt med golvet. Från början kan nämligen ett mellanrum finnas. Stretching är alltid bra, men där är det givetvis så att du måste lyssna på din kropp. Avbryt om det gör ont och skynda långsamt.
En annan given fråga är hur länge kan man ha ont i ländryggen? Att ha ont i ländryggen och läktiden för detta kan delas in i tre kategorier. Dels har vi den akuta smärtan. Där ligger läktiden på max sex veckor. Därefter finns Subakuta smärtor vars läktid är mellan 6-12 veckor. Fortsätter smärtorna efter detta så räknas det som en kronisk smärta. Där är kronisk ofta synonymt med långvarig och inte per definition för evig.
När ska jag söka vård?
När smärtan påverkar din vardag, exempelvis sömn, hushållssysslor eller andra aktiviteter du önskar utföra rekommenderar vi dig att boka en tid hos någon av våra naprapater eller kiropraktorer för hjälp med smärtlindring.
När du känner dig osäker på hur du ska träna rekommenderar vi dig att boka tid hos någon av våra fysioterapeuter för vägledning och uppbyggning av rehabiliteringsprogram som är individanpassat för just dig.
Vanliga frågor om ont i ländryggen
Hur känns inflammation i ländrygg?
Inflammation i ländryggen kan orsaka smärta, stelhet och svullnad. Smärtan kan vara ihållande eller komma och gå, och det kan kännas som en brännande eller dov smärta.
Ont i svanken - vad kan det bero på?
Ont i svanken, eller ländryggen, är väldigt vanligt och har många orsaker. Oftast är det muskelrelaterat, som en sträckning efter ett tungt lyft eller dålig hållning. Diskproblem, som diskbråck, kan ge smärta i svanken, ibland med utstrålning ner i benet (ischias) om en nerv är klämd. Även åldersförändringar i diskarna kan bidra.
Smärta kan också komma från facettlederna, de små lederna i ryggraden, eller från leden mellan korsbenet och höftbenet (SI-leden). Mer ovanliga orsaker är spinal stenos (förträngning i ryggradskanalen), spondylolistes (kotglidning), inflammatoriska ryggsjukdomar, och i sällsynta fall infektioner eller tumörer. Frakturer, exempelvis vid benskörhet, är en annan möjlighet.
Sök vård vid svår smärta, utstrålning/domningar/svaghet i ben, svårt att kontrollera urin/avföring, om smärtan kom efter skada, vid feber/viktnedgång, eller om du är orolig. Egenvård inkluderar rörelse, undvika stillasittande, receptfria smärtstillande, värme/kyla, samt bål- och ryggträning.
Hur vilar jag ländryggen?
Vila kan hjälpa till att lindra smärta i ländryggen. Det är viktigt att undvika ansträngande aktiviteter och istället göra lätta övningar som sträcker och stärker musklerna i ländryggen. Det kan också hjälpa att byta position ofta och undvika att sitta eller stå i samma position för länge.
Hur mjukar man upp en stel ländrygg?
Stretching och lätt fysisk aktivitet kan hjälpa till att mjuka upp en stel ländrygg. Det kan också hjälpa att använda värme, såsom en varm kompress, för att lindra smärta och stelhet.
Hur känns diskbråck i ländryggen?
Diskbråck i ländryggen kan orsaka smärta, domningar och svaghet i benen. Smärtan kan vara ihållande eller komma och gå och kan kännas som en skarp smärta eller brännande känsla.
Författare:
P-O Fagerström, Verksamhetschef