Axelledsartros (M19.0B Primär artros i axelled)
Har du börjat känna tilltagande smärta och stelhet i axeln, särskilt när du lyfter armen eller ligger på sidan om natten? Artros i axelleden är ett tillstånd som kan utvecklas gradvis över tid och påverka din rörlighet och livskvalitet. Även om tillståndet är bestående finns det mycket man kan göra för att minska besvären och bibehålla en aktiv vardag.
På Joylife har vi gedigen erfarenhet av att hjälpa personer med axelartros. Våra fysioterapeuter, naprapater och kiropraktorer arbetar med evidensbaserade metoder för att lindra dina symtom och förbättra axelns funktion. Vi förstår hur frustrerande det kan vara när vardagliga aktiviteter som att klä på sig eller sträcka sig efter något i ett högt skåp blir smärtsamma. Genom en kombination av manuell behandling, anpassade övningar och praktiska råd hjälper vi dig att hantera dina besvär på bästa sätt. Vår målsättning är att du ska kunna behålla så mycket funktion som möjligt i din axel, oavsett om din artros är primär eller sekundär.
I denna artikel går vi igenom allt från grundläggande fakta om axelartros till effektiva strategier för smärtlindring och träning. Läs vidare för att få en djupare förståelse för hur du kan leva ett aktivt liv trots axelartros.
Smärtlokalisation och symtom
Smärtan vid artros kan uppstå i olika delar av axeln och kan variera i intensitet. Vanliga symtom inkluderar:
Smärta: Smärtan kan vara molande eller skarp och förvärras ofta vid rörelse eller när armen lyfts över huvudet. Även svullnad kan tillkomma.
Stelhet: Rörelseomfånget i axeln kan begränsas och det kan kännas svårt att utföra vardagliga aktiviteter.
Nattlig smärta: Många upplever att smärtan förvärras nattetid, särskilt när de ligger på den drabbade sidan.
Krepitationer: Ett knastrande eller gnisslande ljud kan höras när axeln rör sig.
Vad kan det bero på?
Den exakta orsaken till primär artros i axelleden är inte helt klarlagd, men flera faktorer kan bidra till utvecklingen av sjukdomen:
Ålder: Risken för att utveckla artros ökar med stigande ålder. Vanligen debuterar besväret över 65 år.
Genetik: Ärftliga faktorer kan spela en roll.
Överbelastning: Upprepade rörelser eller tungt arbete kan på sikt slita på ledbrosket.
Tidigare skador eller sjukdomar: En tidigare skada i axeln, såsom återkommande luxation eller fraktur, kan öka risken för att utveckla artros (sekundär). Även tidigare axeloperationer, rotatorkuffskador och reumatoid artrit kan bidra till uppkomsten av axelledsartros.
Riskfaktorer
Utöver ålder och genetik finns det andra riskfaktorer som kan öka risken för att utveckla primär artros i axelleden:
Övervikt: Extra kilon ökar belastningen på lederna.
Rökning: Försämrar blodcirkulationen och därmed försämra läkningsprocessen.
Stillasittande livsstil: Brist på fysisk aktivitet kan försvaga musklerna runt axeln vilka är väsentliga för övergripande ledhälsa.
När ska jag söka vård?
När smärtan påverkar din vardag, exempelvis sömn, hushållssysslor eller andra aktiviteter du önskar utföra rekommenderar vi dig att boka en tid hos någon av våra naprapater eller kiropraktorer för hjälp med smärtlindring.
När du känner dig osäker på hur du ska träna rekommenderar vi dig att boka tid hos någon av våra fysioterapeuter för vägledning och uppbyggning av rehabiliteringsprogram som är individanpassat för just dig.
Referenser:
https://viss.nu/kunskapsstod/vardprogram/axelledsartros
https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/skelett-leder-och-muskler/leder/artros---ledsvikt/
Vanliga frågor om axelledsartros
Vad är primär artros i axeln?
Primär artros är en degenerativ sjukdom där ledbrosket i axelleden bryts ner över tid utan en känd orsak, vilket kan leda till smärta och stelhet.
Vilka symtom är vanliga vid axelledsartros?
Vanliga symtom inkluderar smärta, stelhet, nattlig smärta och knastrande ljud vid rörelse av axeln.
När bör jag söka vård för axelledsartros?
Om smärtan påverkar din vardag eller om du är osäker på hur du ska hantera smärtan, rekommenderas det att boka tid hos en terapeut för utvärdering och behandling.