Impingement syndrom i skulderled (M75.4)
Har du ont i axeln när du lyfter armen eller vaknar med värk efter en natts sömn? Impingementsyndrom, eller inklämningssyndrom som det ofta kallas, är ett vanligt tillstånd som kan göra vardagliga aktiviteter som att ta ner något från ett högt skåp eller borsta håret till en smärtsam utmaning. Trots att besvären kan vara både frustrerande och begränsande finns det effektiva behandlingsmetoder som kan hjälpa dig tillbaka till ett aktivt liv.
På Joylife har vi stor erfarenhet av att behandla axelbesvär. Vårt team av fysioterapeuter, naprapater och kiropraktorer arbetar med evidensbaserade metoder för att hjälpa dig hantera dina symtom. Genom en kombination av manuell behandling, individanpassad träning och praktiska råd kan vi tillsammans arbeta för att minska din smärta och återställa axelns funktion. Vi vet hur viktigt det är att kunna använda armen i vardagen, och vårt mål är att hjälpa dig återfå rörlighet och styrka på ett säkert och effektivt sätt.
I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om impingementsyndrom - från dess orsaker till hur du bäst hanterar tillståndet. Läs vidare för att få en djupare förståelse för hur du kan ta hand om din axel på bästa sätt.
Var sitter smärtan?
Smärtan vid impingementsyndrom lokaliseras vanligtvis på fram- och utsida axel och kan stråla ut längs överarmen. Den kan förvärras vid rörelser som att lyfta armen över huvudet eller nå bakom ryggen.
Vilka andra symtom kan uppstå?
Förutom smärta kan impingementsyndrom ge följande symtom:
Svaghet: musklerna i axeln kan kännas svaga, särskilt vid rörelser över 45° eller ovanför huvudet.
Nattlig smärta: många upplever att smärtan förvärras när de ligger på den drabbade sidan.
Rörelseinskränkning: det kan vara svårt att lyfta armen utåt, framåt eller att rotera armen inåt, till exempel klia sig på ryggen.
Knäppningar eller knaster: vissa personer kan känna knäppningar eller knastrande ljud i axeln vid rörelse.
Vad kan det bero på?
Impingementsyndrom uppstår ofta när senor och vävnader i rotatorkuffen kläms mellan överarmsbenet och ett benutskott i skulderbladet. Detta kan bero på:
Överanvändning: upprepade rörelser med armen utåt, lyft från kroppen, som vid vissa idrotter som tennis, simning och golf, eller arbetsuppgifter med armarna över huvudet, kan irritera senorna och slemsäckarna i axeln.
Degeneration: med åldern kan senorna i rotatorkuffen bli försvagade och mer benägna att klämmas. Partiella rupturer i senorna leder till en föråldring av senorna med ev. kalkinlagring i senan.
Trånga anatomiska förhållanden runt nyckelbensleden.
Instabilitet i axelleden: en instabil axelled, vanligt hos yngre, särskilt kvinnor samt idrottare som simmare, tennisspelare m.fl, kan öka risken för impingement.
Direkttrauma mot skuldran, ex fallolycka.
Riskfaktorer
Flera faktorer ökar risken för att utveckla impingementsyndrom:
Ålder: risken ökar med stigande ålder.
Arbete: personer som arbetar med repetitiva rörelser över huvudet, som målare eller snickare, löper större risk.
Idrott: idrotter som kräver mycket rörelse i axeln, som tennis och simning, kan öka risken.
Diabetes: diabetes kan försämra läkningsprocessen och öka risken för komplikationer.
När ska jag söka vård?
När smärtan påverkar din vardag, exempelvis sömn, hushållssysslor eller andra aktiviteter du önskar utföra rekommenderar vi dig att boka en tid hos någon av våra naprapater eller kiropraktorer för hjälp med smärtlindring.
När du känner dig osäker på hur du ska träna rekommenderar vi dig att boka tid hos någon av våra fysioterapeuter för vägledning och uppbyggning av rehabiliteringsprogram som är individanpassat för just dig.
Referenser:
https://www.praktiskmedicin.se/sjukdomar/impingementsyndrom-i-skulderled-rotatorkuffs/
Vanliga frågor om impingement-syndrom i axeln
Vad är impingement-syndrom?
Impingement-syndrom är ett tillstånd där vävnader i axeln kläms eller irriteras, vilket leder till smärta och begränsad rörlighet. Det är vanligt hos personer som utför repetitiva rörelser över huvudet.
Hur kan jag lindra symtomen på impingement-syndrom hemma?
Vila, undvik rörelser som förvärrar smärtan och applicera kyla eller värme på det drabbade området kan hjälpa till att lindra symtomen. Stretching och försiktiga rörelseövningar kan också vara till hjälp.
När bör jag söka professionell hjälp för impingement-syndrom?
Om smärtan påverkar din förmåga att utföra dagliga aktiviteter eller om den inte förbättras efter några veckor, bör du söka vård för att få rätt diagnos och behandling.