Frozen shoulder

Frozen shoulder, frusen skuldra eller frusen axel är ett mycket besvärligt tillstånd för den det drabbar. Det börjar som ett smärttillstånd, och utvecklas sedan till att axeln stelnar och blir svårare att röra. Förloppet sker under lång tid, flera månader, och det kan till en början vara svårt att identifiera sina frozen shoulder-symptom som just det.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.

Massage - Läs mer

Naprapati - Läs mer

Kiropraktik - Läs mer

fysioterapi - läs mer


Symptom på frozen shoulder?

Till en början visar sig frozen shoulder som ett lättare smärttillstånd i axeln, kopplat till att du rör på den. Sedan börjar axeln bli stel, och stelheten ökar över tid. Detta kan alltså hända flera månader efter att de första tecknen på smärta visat sig. Du märker sannolikt av en frusen skuldra i helt vanliga vardagssituationer, som när du behöver lyfta armen för att borsta tänderna eller kamma ditt hår.

Behandling av frozen shoulder

För att få rätt behandling av frusen axel krävs det att du fått en korrekt diagnos. En fysioterapeut kan hjälpa dig med detta, genom att leta efter triggerpunkter i axelns muskler som trapezius. Det finns goda möjligheter att behandla en frozen shoulder. Rätt träningsprogram med övningar för frozen shoulder, smärtstillande medicin och eventuellt kortisoninjektion från läkare kan hjälpa dig bli helt symptomfri.

Det kan dock ta upp till två år att få en helt frisk axel, om du utvecklat frozen shoulder fullt ut. För allvarligare fall av frozen shoulder kan operation också vara ett alternativ. Det förekommer dock att patienter upplever fortsatt smärta efter axeloperation.


Frusen axel: övningar

Många fysioterapeuter menar att det inte går att träna bort en frozen shoulder. Men du kan använda dig av vissa frozen shoulder-övningar för att minska din smärta och försöka behålla den rörlighet du har. Det är viktigt att du konsulterar din läkare, naprapat eller fysioterapeut när det kommer till övningar för frozen shoulder, för att inte riskera att du förvärrar problemet. Prövar du generiska frusen axel-övningar du hittat online är det viktigt att komma ihåg att alla frusen skuldra-övningar ska kunna utföras helt smärtfritt.

Smärtstillande vid frozen shoulder

När det kommer till smärtstillande läkemedel bör du konsultera din behandlande läkare, men oftast är det helt vanlig paracetamol som till exempel Alvedon som används för att lindra smärtan vid frozen shoulder. Ett preparat som till exempel Ipren kan också vara aktuellt, eftersom det verkar både mot smärta och inflammation. Ipren, som hör till läkemedelsgruppen NSAID, kan dock inte användas av alla. Rådgör med din läkare.

Andra behandlingsalternativ för frozen shoulder

  • Akupunktur

  • Kortisoninjektion

  • Operation

  • Fysioterapi hos naprapat eller kiropraktor


Vanliga fårgor om frozen shoulder

Vad är en frozen shoulder?

En frozen shoulder är en axel som tappat sin rörlighet efter en längre tids smärta. Det är ett specifikt tillstånd, och ska inte blandas ihop med enbart smärtande axel. Att ha ont i axeln kan dock vara ett tidigt symptom på frozen shoulder.

Vad betyder frozen shoulder?

Frozen shoulder betyder frusen skuldra eller axel översatt till svenska. Det medicinska namnet på frozen shoulder är adhesiv kapsulit. “Adhesiv” är synonymt med att vara klistrig eller att sitta fast, och “kapsulit” syftar till en inflammerad kapsel.

Vad händer i kroppen vid frusen skuldra?

Det som händer i kroppen vid frusen skuldra är att den ledkapsel som sitter runt axelleden drar ihop sig och stelnar. Ledkapselns funktion är att stabilisera axelleden. När ledkapseln drar ihop sig blir den mindre, och kommer alltså till att sitta för tajt runt axelleden. Detta för med sig en inflammation i en del av axelleden

Vad är inte en frozen shoulder?

Det är inte ovanligt att tro att man lider av frozen shoulder, när det egentligen är något helt annat. Det är fullt möjligt att känna av smärta och försämrad rörlighet i axeln utan att det är fråga om att ledkapseln runt axelleden krympt och området blivit inflammerat. Din läkare eller fysioterapeut kommer hjälpa dig avgöra om det är frozen shoulder eller ej.

Varför får man frozen shoulder?

Ungefär tre procent av befolkningen drabbas någon gång av frozen shoulder. I de flesta fallen handlar det om att axeln varit orörlig under en tid efter trauma eller operation. Stroke kan också vara en anledning till att frozen shoulder utvecklas. Det är dock inte helt ovanligt att orsaken till frozen shoulder aldrig kan redas ut. Säkert har det funnits någon utlösande faktor, men den är i dessa fall okänd. De flesta som drabbas av frozen shoulder är mellan 40 och 60 år.

Hur undvika frozen shoulder?

Vissa av orsakerna till frozen shoulder är svåra att undvika, som till exempel när den kommer till följd av en stroke, ett trauma eller en operation. Det är dock viktigt att du söker vård tidigt, redan i smärtstadiet. Då kan du få hjälp att förhindra att hela förloppet till den stelnade leden löper ut.

Risken för att utveckla frozen shoulder är även kopplad till diabetes 1 och 2. Diabetes 2 är vad som brukar kallas en livsstilssjukdom, så där är en faktor bakom frozen shoulder som du faktiskt kan påverka i viss mån.


Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se