Nackspärr - Symtom, orsak och behandling

Har du nackspärr? Det är långt ifrån ovanligt. Nackspärr är en vanlig åkomma som drabbar många. Någon gång i livet kan nästan de flesta räkna med att få nackspärr i någon form. Nackspärr uppstår när musklerna i nacken plötsligt krampar ihop sig. Det gör att smärta och ömhet uppstår och att man blir väldigt stel.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.

Massage - Läs mer

Naprapati - Läs mer

Kiropraktik - Läs mer

fysioterapi - läs mer


 

Varför uppstår nackspärr?

Nackspärr är en vanlig åkomma som drabbar många. Någon gång i livet kan nästan de flesta räkna med att få nackspärr i någon form. Nackspärr uppstår när musklerna i nacken plötsligt krampar ihop sig. Det gör att smärta och ömhet uppstår och att man blir väldigt stel.

För de flesta så läker nackspärr av sig självt, men det kan även finnas anledning att söka sig till exempelvis en naprapat för behandling. En vanlig orsak till nackspärr handlar om sömn och då i form av att man helt enkelt sovit i en, för kropp och nacke, obekväm ställning. Somnar du i soffan eller använder för många kuddar - ja, då ökar också risken för att du ska vakna med smärta och stelhet i nacken.

Hur länge har man nackspärr?

Några dagar och upp till en vecka får man nästan räkna med. Passerar en vecka utan att man blir bättre så är det läge att söka hjälp och få dels en diagnos ställd som visar att det handlar om just nackspärr och ingenting annat och dels också om att både behandla och förebygga.

Som quick fix kan man säga att all typ av värme är bra. Fukta en handduk och värm den i mikron varpå du lägger den runt nacken - det gör skillnad. Även, naturligtvis, värmekuddar är bra och många tycker att ett hett bad - eller en varm dusch - tar udden av både stelhet och smärta. Kan man massera bort nackspärr? Massage fungerar också då det ökar blodcirkulationen i området och ger en kortare läkeprocess.

Kort sagt: all typ av värme är bra för att bli av med smärtan som nackspärr för med sig. Rekommenderas är även receptfria läkemedel om det gör för ont.


Vad ska man göra när man har nackspärr?

I samband med de flesta andra åkommor så rekommenderas man ofta vila. Vad gäller nackspärr så är det snarare rörelse som ordineras. Här handlar det naturligtvis som försiktighet. Gör övningar som inte innehåller några kraftiga rörelser och avbryt direkt om det gör allt för ont. Rörelse ökar - precis som massage - blodcirkulationen och det gör att man slipper en alltför lång rehabiliteringsprocess.

Kan man förvärra nackspärr?

Ja, det kan man - och det är just genom alltför stor rörelse som läktiden kan bli längre, och smärtan högre. En rörelse som ska undvikas är att du sträcker huvudet framåt och därigenom att du stretchar nackens muskler. Den positionen kan förvärra skadan. Rör huvudet mer i sidled snarare än framåt.

Är nackspärr en inflammation?

Nej, nackspärr är ingen inflammation, det handlar om att musklerna krampar ihop sig. Känner man att man har en väldig smärta så bör man söka hjälp. Inte minst för att utreda varför smärtan kommer. Idag ser man att stress ofta är en bakomliggande orsak till nackspärr. Jobbar du för mycket, känner du en omänsklig press och har du en gnagande oro för att få livspusslet att gå ihop? Allt detta kan resultera i nackspärr.


Varför har du nackspärr?

Många idag har även stillasittande arbeten och får inte in den naturliga rörelsen som kroppen behöver. Ergonomin på många arbetsplatser lämnar, milt uttryckt, mer att önska. Vet du inte tydligt vad som ligger bakom din nackspärr - ett trauma eller en obekväm sovställning - så är det definitivt en sund idé att ta hjälp.

Om du besöker en naprapat så tar denne ett krafttag och hittar roten till problemet. Detta gör att du kan korrigera saker i din vardag och undvika att drabbas av nackspärr i framtiden. Därför är det också bra att få en professionell bedömning av skadan i fråga.



Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se