Whiplash - Symtom, övningar och behandling
En lite äldre generation har säkerligen hört talas om en pisksnärtsskada. Detta medan en yngre generation vuxit upp med ett annat ord för samma skada - nämligen whiplash. Inget av dessa uttryck är fel, men pendeln går mot att whiplash är det som används mest - både inom vården och bland allmänheten.
Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.
Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.
Whiplash och pisksnärtsskada är samma sak
En lite äldre generation har säkerligen hört talas om en pisksnärtsskada. Detta medan en yngre generation vuxit upp med ett annat ord för samma skada - nämligen whiplash. Inget av dessa uttryck är fel, men pendeln går mot att whiplash är det som används mest - både inom vården och bland allmänheten.
Tar man det engelska ordet för svenskans piska så får man också whip och fortsätter man i samma anda så blir ordet lash lika med snärta på svenska. Det handlar således om att, som med så många andra ord och uttryck, lite av en amerikanisering skett.
Vad är whiplash?
Den frågan ska vi försöka ge svar på här. Det vi ovan skrev beskriver en whiplash på ett ganska tydligt sätt. Tänk dig en piska som snärtar till och vilken kraft denna rörelse genererar. Därefter tänker du dig ungefär samma rörelse, men med någons nacke.
En whiplashskada handlar om nackskada där strukturerna i nacken utsätts för ett trauma. Det vanliga är att man drabbas av en whiplashskada i samband med att man kör bil. Du stannar vid ett rödljus och ändrar volymen på radion. Därmed är du totalt oförberedd på att bilen bakom inte upptäckt att du stannat.
Då ni väl krockar så far ditt huvud framåt i denna piskande rörelse och strukturerna skadas. Även inom idrottens värld så är whiplash en relativt vanlig skada där exempelvis både hockey och hästhoppning tillhör de idrotter där utövare drabbas mest frekvent.
Kan man bota/bli frisk från whiplash?
Symptom då? Det finns några vanliga symptom på en whiplashskada. Först och främst så handlar det om att man ofta är medveten om att ett trauma inträffat. Flyger huvudet framåt med en sådan kraft att nacken inte klarar av att hålla emot - ja, då är det också något man märker och kommer ihåg i regel.
Dock: whiplash är även lite speciellt då värken kan komma i efterhand. Direkt inpå ett trauma så är man full av stresshormoner som tar udden av smärtan. Har man varit med om en olycka så bör man vara medveten om detta.
Men, det finns givetvis symptom också. Huvudvärk, värk i och stelhet i nacken, yrsel, rubbningar i synen och smärta och domningar i armarna är några exempel på symtom som samtliga indikerar en whiplashskada och att man som drabbad bör söka sig till en naprapat eller en sjukgymnast för behandling.
Hur vet man om att man har whiplash?
Behandling av whiplash kan ske genom massage, genom akupunktur, genom ledjustering och genom olika rehabiliteringsövningar. Det viktiga är att man som drabbad får en undersökning utförd och att det handlar just om whiplash konstaterat av en utbildad person.
Behandla din whiplash
Du bör undersöka din smärta hos exempelvis en naprapat. Detta av två skäl: man vet idag att oro kan förstärka smärta. Går man omkring och misstänker att man har en whiplashskada så kan smärtan öka. Konstateras det däremot att man de facto har en sådan så kommer fokus att hamna på att läka och bli bättre. Oron tenderar att avta i samband med ett besked.
Dessutom så är nacken väldigt känslig. En undersökning bör alltid ske i samband med att man har smärtor just där. I vissa fall kan exempelvis i röntgen vara det första steget. Detta för att utesluta exempelvis brott och där man genom uteslutning av detta kan gå vidare för att undersöka - och säkerställa - att det handlar om en whiplashskada.
En sak att säga är att en whiplashskada inte syns vid röntgen. Vilket också, tyvärr, gör att skadan möts med viss skepsis - exempelvis i samband med att försäkringsbolag gör utredningar.
Hur länge varar whiplash?
Med regelbunden behandling och om man följer det individuella program för rehabilitering som tagits fram så kan man läka inom sex månader. Det mesta handlar om hur pass kraftig whiplash man har och hur pass allvarligt skadade strukturerna är.
Dock: det finns även de som drabbas av kronisk smärta och som rikta in sig på att klara av vardagen på ett bra sätt. Förtidspension är vanligt vid kronisk whiplash, vilket naturligtvis säger en del om hur pass ont det kan göra.
De mindre allvarliga fallen har idag goda möjligheter att läka och bli fullt återställd. Som vanligt så gäller det att skynda långsamt. Vila och låt nacken läka!