Ont i nacken & nackbesvär - Symtom, orsak och behandling

Innehåll:

Har du ont i nacken? Det är långt ifrån ovanligt. Många drabbas av nacksmärtor och det kan också ha väldigt många olika orsaker. Olyckor är vanliga orsaker till smärtor i nacken och där exempelvis en whiplash-skada kan uppkomma som en följd av att man exempelvis krockat med bilen. Idag ser man även att stress och stillasittande framför en dataskärm kan ligga bakom många personers nackproblem.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.

iStock_000074152475_Double webb.jpg

Massage - Läs mer

Skärmavbild 2018-08-25 kl. 07.53.42.png

Naprapati - Läs mer

Skärmavbild 2018-08-25 kl. 07.54.14.png

Kiropraktik - Läs mer

FYSIOTERAPI - LÄS MER


Vanliga Orsaker till nackont

Nackont och nackbesvär kan ha flera orsaker, några av dom har vi listat nedan:

  • Skada: Nackont kan uppstå som ett resultat av en skada, såsom whiplash från en bilolycka eller en fallskada.

  • Felaktig hållning: Om du spenderar mycket tid framför en dator eller har en annan aktivitet som kräver att du håller huvudet i en viss position under långa perioder, kan det leda till spänning och smärta i nacken.

  • Stress: Stress kan orsaka spänning i musklerna i nacken och leda till smärta och obehag.

  • Degenerativa sjukdomar: Åldrandet kan leda till degenerativa sjukdomar som artrit och diskbråck, vilket kan orsaka smärta i nacken och ryggen.

  • Överanvändning: Överanvändning av nackmusklerna kan orsaka smärta och ömhet i nacken.

  • Sjukdom: Vissa sjukdomar som fibromyalgi, ledgångsreumatism och polymyalgi kan orsaka nackont och nackbesvär.


Ytterligare information för dig som har ont i nacken / nackbesvär

Nacken håller ditt huvud på plats och det innebär att den dagligen också har en ganska hög belastning. Nacken har en god rörlighet och detta för att vi ska kunna röra på våra huvuden. Om man har ont i nacken så blir man stel och förlorar rörligheten; något som påverkar hela vardagen. Varför får man då ont i nacken och vilka är de vanliga orsakerna till smärtan?


Akuta och kroniska nacksmärtor

Man kan skilja på akuta nacksmärtor och på mer kroniskt nackont. En akut smärta kan komma av olika orsaker och det handlar om att kroppen signalerar om en potentiell vävnadsskada - det är därför du får ont. Det kan bero på att du suttit framför datorn i för långa timmar och i felaktig ställning, att du sovit i en onormal ställning eller att du - som vanligt är numera - stressat för mycket.

Stress sätter sig ofta i nacken och i käkarna. Får du smärtan där så kan detta vara tydliga varningssignaler på att du måste börja varva ner. En annan orsak till akuta nacksmärtor kan vara att du tränat och helt enkelt kanske lyft för tungt på gymmet. Där är exempelvis bänkpress en klassiker: du lägger på för tunga vikter och i din iver att lyfta så spänner du rygg och nacke varpå den senare drabbas av ett litet trauma.

Kroniska nacksmärtor då? Där handlar det mer om att smärtan pågått för länge och övergått från en akut sådan till att bli mer permanent. Hjärnan blir överkänslig mot den smärtstimuli som pågått för länge - den hakar upp sig och även om den lokala vävnadsskadan (som är den egentliga orsaken till smärtan) har läkt så uppfattar hjärnan att det fortfarande finns ett problem.

Det är också av den anledningen man bör söka hjälp om man har nackont, lider av nackbesvär eller i övrigt känner ömhet i sin nacke. En naprapat behandlar alla typer av nackproblem - här bortser vi naturligtvis från allvarliga skador som exempelvis ett brott - och det finns, nästan oavsett orsak, goda prognoser att bli friskt igen.


En naprapat behandlar och förebygger nacksmärtor

Det en naprapat gör är att undersöka, ställa en diagnos och behandla en person med nackont. Skillnaden mot vanlig sjukvård - och den stora fördelen i att välja en naprapat - är att denne går på djupet. Varför har du ont i nacken - och kan man förebygga nackont genom justeringar i ditt liv. En naprapat ser dels kroppen som en helhet och dels så tar naprapaten även in andra faktorer i beräkningen.

Att du har ont i nacken kanske handlar om en snedbelastning och där din bröstrygg är sned - något som gör att nacken överkompenserar. Detsamma kan sägas om stress och arbete. Du kanske sitter fel framför datorn och genom att byta stol - eller skaffa ett bord som går att höja- och sänka - så kan du förebygga problematiken i framtiden.

Stress är vanligt i vår uppkopplade, högteknologiska tid och här kan naprapaten ge dig värdefull guidning i hur du reducerar stressen i din vardag. Allt detta kombineras sedan med en plan för rehabilitering där du som har ont i nacken får övningar att utföra i hemmet.

Checklista att tänka på för att förebygga nackont:

  • Träna regelbundet: Träning kan stärka musklerna i nacken och förbättra rörligheten.

  • Rätt hållning: Se till att hålla en bra hållning när du sitter, står och går.

  • Rätt sovposition: Sov på en kudde som ger stöd åt nacken och se till att sovpositionen inte belastar nacken.

  • Stretching: Sträck ut nacken och musklerna regelbundet för att minska spänningar och förbättra rörligheten.

  • Uppmärksamhet på arbetet: Se till att sitta med rätt hållning och ta regelbundna pauser under arbetet.


Tips och vardagsövningar för nacke

Sitter du på kontor ändras ofta din sittposition under dagen

Ofta startar vi kontorsdagen med en lång och rak rygg, avslappnade axlar och huvudet i neutral position. Sedan händer något. Huvudet skjuts närmre datorskärmen. Axlarna dras uppåt och ryggen böjs. Spänningarna i nacke och axlar är ett faktum, och på eftermiddagen kommer spänningshuvudvärken som ett brev på posten.

De flesta som jobbar på kontor får någon gång i livet ont i axlar och nacke. Anledningen är enkel: Vi sitter länge i en och samma position. Det betyder att en del muskler får jobba konstant, utan återhämtning. På sikt tröttas de ut och kan orsaka smärta.

Enkelt tips för att förebygga ond nacke och rygg:

Olika positioner belastar kroppen på olika sätt. Det bästa vardagstipset för en bra hållning är att byta din arbetsställning ofta. Sitt, stå och häng i olika positioner, så hjälper du dina muskler och leder att slappna av. Gå gärna ett varv på kontoret.

Tips på enkla övningar toppenrörelsen

Tre enkla kontorsövningar som aktiverar rygg, axlar och höfter.

  1. Stå upp. Böj dig långsamt framåt genom att rulla ryggen nedåt, kota för kota. Och sedan upp, kota för kota.

  2. Stå upp. För armarna ut från kroppen – och sedan uppåt. Håll dem så.

  3. Böj benen och ”sätt dig ned” så djupt som möjligt.

Ta ett varv runt kontoret

Ta ett extra varv på kontoret, och passa på att stanna och växla några ord med en trevlig kollega.

Träningen

När du tränar blir du inte bara starkare, utan kroppen utsöndrar även en cocktail med må-bra-hormoner som gör dig gladare, piggare och mer fokuserad. Och ja, du gissade rätt. Träning minskar smärta också!

Manuell behandling

Ibland är det svårt att ta sig ur smärtcirkeln på egen hand och då fungerar både naprapati, kiropraktik och massage fantastiskt bra.



Kan man behandla whiplash?

En whiplashskada - eller pisksnärtsskada, som den svenska termen är - kommer av ett våld mot huvudet som gör att vävnaden i nacken tar skada. Huvudets tyngd gör att nackens muskler inte kan hålla emot. En sådan skada kan uppkomma i samband med exempelvis en trafikolycka eller vid idrottsutövande. Man är inte beredd och får en smäll där huvudet åker framåt - eller bakåt - som en piska.

Kan man då behandla whiplash? Ja, det går - men det tar ofta lång tid. Att använda läkemedel kan fungera, likaså att använda kyla och värme.

Men, det viktigaste är att få en rehabiliteringsplan som skräddarsys utifrån den egna problematiken. Besöker du en naprapat så kommer denne att skapa övningar som du kan göra i hemmet och där du även ges vägledning i vad du ska undvika att göra. Det ger dig en bättre väg mot läkning och där du så sakteliga kan återgå till det normala igen.


Vanliga frågor om ont i nacken

Hur ska man ligga vid Nackont?

När man har ont i nacken är det viktigt att undvika att sova på mage, eftersom detta lägger onödig belastning på nacken och kan förvärra smärtan. Istället bör man sova på rygg eller på sidan med en kudde som ger bra stöd till nacken och huvudet.

Vad kan spänningar i nackmusklerna ge för besvär?

Spänningar i nackmusklerna kan leda till nackont, huvudvärk, yrsel, domningar eller stickningar i armar och händer, och ibland även illamående och kräkningar. Om spänningarna blir långvariga kan det även leda till ömhet och minskad rörlighet i nacken.

Hur känns artros i nacken?

Artros i nacken kan ge smärta och stelhet i nacken och skuldrorna, särskilt efter en längre tid i en position. Rörelse kan också vara smärtsamt och man kan känna en knakande känsla när man vrider på huvudet.

Vad är Nackmyalgi?

Nackmyalgi är smärta och ömhet i nackmusklerna, ofta orsakad av spänningar eller överansträngning. Det kan också orsaka huvudvärk och minskad rörlighet i nacken.

Hur vet man om man har nackspärr?

Nackspärr kännetecknas av en plötslig smärta och stelhet i nacken, vilket gör det svårt att röra huvudet åt sidorna eller uppåt och nedåt. Smärtan kan också stråla ut till skuldrorna och huvudet.

Varför knastrar det i min nacke?

Knastrande ljud när man rör på nacken är vanligt och ofarligt. Det beror på att det uppstår en liten vakuumkänsla i lederna när man rör på dem, vilket skapar ljudet.

Är det bra att massera på nackspärr?

Att massera nackspärr kan lindra smärtan och öka blodflödet i musklerna, vilket kan hjälpa till att lösa upp spänningar. Det är dock viktigt att vara försiktig och inte massera för hårt, eftersom det kan förvärra smärtan.

Kan spänningar i nacken påverka synen?

Spänningar i nacken kan påverka blodflödet till huvudet och ögonen, vilket kan ge tillfälliga synstörningar eller yrsel. Det är dock ovanligt och om man upplever sådana symptom bör man söka medicinsk hjälp.


Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se