Att ha ont i ryggen och sova kan ibland vara svårt. Här är några tips på vägen!

SMÄRTA I RYGGEN KAN GÖRA DET VÄLDIGT SVÅRT ATT SOMNA ELLER RENT AV VÄCKA DIG PÅ NATTEN OCH HÅLLA DIG VAKEN LÅNGA STUNDER. DETTA ÄR RENT KONTRAPRODUKTIVT FÖR LÄKNINGSPROCESSEN DÄR KROPPEN BEHÖVER VILAN FÖR ATT KUNNA ÅTERHÄMTA SIG. HÄR ÄR NÅGRA TIPS PÅ VÄGEN FÖR ATT GÖRA DIN SÖMN LITE BEKVÄMARE OCH SMÄRTFRIARE.

1. Sov på sidan för att lindra smärta från ryggradsmuskulaturen

En av de vanligaste orsakerna till smärta i ryggen är att en muskel dragit ihop sig, som uppstår när en muskel belastats ogynnsamt eller gått delvis sönder som ett resultat av att den översträckts.

Symtomen från en ihopdragen muskeln löser vanligtvis inom några dagar, men den intensiva smärtan kan göra det svårt att somna på natten. Ju längre du ligger i sängen, desto sämre mår din kropp blir och besvären blir då värre.

Det finns inte en position som funkar för alla symptom eller individer men ett första steg är att pröva att sova på sidan. Här är några tips att tänka på när du sover på sidan:

  • När du sover på sidan, försök att undvika att krypa ihop i fosterställning utan ligg hellre i en mer utsträckt position.

  • Ta en tunn kudde mellan knäna för att stödja upp kroppens naturliga kurvatur.

  • Hitta ett huvudkudde som håller ditt huvud mitt mellan varje axel. Om din kudde är för tunn eller för tjock kan den böja nacken i en obekväm vinkel.

En värmefilt kan vara skönt då värmen kan hjälpa till att lindra smärtan.

2. Snåla inte på madrassen

Om du läser på nätet så finns det mängder av tips på hur du kan förlänga livet på din madrass. Allt från att förstärka med en plywoodskiva till att ta bort resårbotten. Även om dessa tricks fungerar för vissa betyder det inte att det kommer fungera för dig. Det bästa sättet är att byta ut den slitna madrassen.

En utsliten madrass kan medföra att ryggen hamnar i konstiga lägen och belastar ryggen ogynnsamt. Har man redan besvär så blir dom definitivt inte bättre av det. Det är inte alltid den dyraste madrassen som är den bästa. Det är den som du sover bästa på som är den bästa och inget annat. Här är några tips att tänka på i valet av madrass:

  • Din madrass behöver stödja den naturliga krökningen i din ryggrad. Det betyder att din ryggrad ska likna när du ligger på din rygg eller sida som när du står med bra hållning.

  • Besök din lokala madrass butik och prova olika typer av madrasser. Efter 15 minuter på en madrass har du en allmän uppfattning om det passar dig bra. Var inte rädd för att ta din tid.

  • Om du sover med en partner, överväga en stor madrass. Detta för att ge er båda rum att sova utan att man stör varandra under natten.

3. Stress kan också påverka ryggen

Stress och spänningar kan leda till att musklerna i ryggen blir spända och ömma. Det kan i sin tur öka risken för ryggont när man sover.

Smärta i sidan av ryggen - vad kan det bero på?

Ja, smärta lokaliserad till sidan av ryggen, även kallat flank-smärta, är ett relativt vanligt besvär som kan ha flera olika orsaker, varierande från ganska ofarliga muskelproblem till tillstånd som kräver mer akut uppmärksamhet. Vilken sida det gör ont på (höger eller vänster) och smärtans karaktär (molande, skarp, krampartad, konstant, kommer i attacker) samt eventuella andra symtom du har samtidigt, ger viktiga ledtrådar till den bakomliggande orsaken.

Här är några av de vanligaste anledningarna till smärta i sidan av ryggen:

  • Muskelrelaterade besvär: Detta är den absolut vanligaste orsaken. En sträckning, överansträngning eller spänning i musklerna på sidan av bålen eller i ryggen (till exempel quadratus lumborum-muskeln, som sitter djupt i ländryggen och går ut mot sidan, eller de sneda bukmusklerna) kan orsaka smärta. Detta kan uppstå efter en ovan rörelse, tunga lyft, dålig hållning, eller ibland utan tydlig anledning. Smärtan är ofta molande eller värkande och kan förvärras vid vissa rörelser, som att vrida eller böja sig åt sidan.

  • Njurbesvär: Njurarna sitter på varsin sida av ryggraden, ungefär i höjd med de nedersta revbenen, vilket gör att problem här ofta ger smärta i flanken/sidan av ryggen.

  • Njursten: Kan orsaka mycket intensiv, skärande eller krampartad smärta som ofta kommer i attacker och kan stråla framåt mot ljumsken. Illamående och blod i urinen är vanligt.

  • Njurinfektion: Ger oftast en mer molande, dov värk i ena sidan av ryggen, ofta i kombination med feber, frossa, allmän sjukdomskänsla och ibland sveda vid urinering. Detta kräver snabb läkarvård och antibiotikabehandling.

  • Problem från ryggraden: Även om diskbråck och spinal stenos oftast ger smärta mer centralt eller med utstrålning ner i benet, kan ibland problem från ryggradens leder eller en nervrot som är irriterad ge smärta som upplevs mer åt sidan.

  • Revbensrelaterade problem: En spricka i ett revben, inflammation i muskelfästena mellan revbenen eller problem där revbenen fäster mot ryggraden kan ge smärta i sidan. Ofta förvärras denna smärta vid djupandning, hosta eller nysning.

  • Bältros (Herpes Zoster): Innan hudutslagen syns kan bältros ge en brännande, svidande eller stickande smärta längs en nervbana på ena sidan av kroppen, vilket kan inkludera sidan av ryggen.

  • Andra orsaker: Mer sällan kan smärta i sidan av ryggen bero på problem från lungorna, gallblåsan (främst höger sida), mjälten (vänster sida) eller mag-tarmsystemet, där smärtan då refereras till ryggen.

Vad kan smärta i mitten av ryggen bero på?

Smärta lokaliserad till mitten av ryggen, det vill säga i området för bröstryggen (thorakalryggen) mellan skulderbladen och ner mot ländryggen, är ett ganska vanligt besvär med flera möjliga orsaker. Liksom vid smärta i andra delar av ryggen är den absolut vanligaste anledningen muskelrelaterad.

Här är några av de vanligaste och även några mindre vanliga orsaker till smärta i mitten av ryggen:

  • Muskelspänningar och överansträngning: Detta är den främsta orsaken. Dålig hållning, särskilt vid långvarigt sittande (t.ex. framför datorn eller vid bilkörning), plötsliga eller ovana rörelser, tunga lyft eller ensidig belastning kan leda till spänningar, trötthet och smärta i musklerna mellan skulderbladen och längs bröstryggraden. Smärtan beskrivs ofta som molande, öm eller en känsla av stelhet.

  • Dålig hållning: Att sitta eller stå med en framåtböjd eller "ihopsjunken" hållning under långa perioder lägger extra belastning på musklerna och lederna i bröstryggen, vilket ofta leder till smärta och obehag just i mitten av ryggen.

  • Problem från ryggradens leder: Precis som i nacken och ländryggen finns det små leder mellan kotorna i bröstryggen. Dessa leder kan bli irriterade, inflammerade eller "låsa sig" (leddysfunktion), vilket kan orsaka lokal smärta och stelhet, ibland med smärta som strålar ut mot revbenen. Även lederna där revbenen fäster mot ryggraden kan vara en smärtkälla.

  • Myofasciellt smärtsyndrom: Detta innebär att man har ömma punkter, så kallade triggerpunkter, i musklerna och deras bindvävshinnor. Triggerpunkter i musklerna kring skulderbladen och bröstryggen är vanliga och kan ge en ganska intensiv, lokal eller ibland utstrålande smärta.

  • Diskbråck i bröstryggen: Även om det är betydligt ovanligare än i ländryggen och nacken, kan man få diskbråck även i bröstryggen. Beroende på storlek och placering kan det ge smärta i mitten av ryggen, ibland med utstrålning runt bröstkorgen längs ett revben eller symtom som domningar och stickningar.

  • Åldersförändringar (Artros): Precis som i andra leder kan man få slitageförändringar (artros) i bröstryggradens facettleder, vilket kan bidra till smärta och stelhet.

  • Kotkompression (Kompressionsfraktur): Särskilt hos äldre personer med benskörhet (osteoporos) kan en ryggkota falla ihop lite, vilket kallas kotkompression. Detta ger ofta en plötslig, skarp smärta i mitten av ryggen, som kan förvärras vid belastning. Det kan ibland ske även vid mindre trauma, som att hosta eller nysa kraftigt.

  • Refererad smärta: Ibland kan smärta i mitten av ryggen faktiskt härröra från problem i andra organ. Till exempel kan problem med gallblåsan, magsäcken eller bukspottkörteln ibland ge en smärta som "känns" i ryggen, oftast mellan skulderbladen.

Sammanfattning

Nu har vi gått igenom några vanliga orsaker och vad man kan göra för att förebygga ryggont. Här följer en liten sammanfattning som kan fungera som en checklista om du känner att du börjar få ont i ryggen.

Välj rätt kudde och madrass: En kudde och madrass som ger tillräckligt med stöd och avlastar ryggen kan vara avgörande för att undvika smärta och stelhet. Testa dig fram till vad som fungerar bäst för dig.

Sov i en bra position: Att sova på rygg eller sida kan vara mer skonsamt för ryggen än att sova på mage. Undvik också att ha huvudet för högt eller för lågt när du sover.

Minska stress och spänningar: Att minska stress och spänningar kan göra stor skillnad för din rygg. Prova olika avslappningsmetoder som yoga, meditation eller djupandning.

Rör på dig regelbundet: Att vara fysiskt aktiv och röra på sig regelbundet kan stärka ryggmuskulaturen och minska risken för smärta och stelhet.

Sök hjälp om du behöver: Om du upplever smärta och stelhet i ryggen regelbundet är det viktigt att söka hjälp. Hos Joylife kan våra legitimerade naprapater och kiropraktorer hjälpa dig att hitta rätt behandling och ge dig tips på hur du kan förebygga framtida ryggproblem.

Jag hoppas att alla ovannämnda råd kommer att hjälpa dig att hitta lättnad och njuta av en mer vilsam sömn.

Tror du att du behöver behandla din ryggsmärta, läs mer här!

Vill du läsa mer om sömn och hur den påverkar finns här lite bra länkar:

Bästa sovpositionen!
Varför är det så viktigt att sova?
Sömndoktorn om hur du får god nattsömn