Axeln ur led (s43.0 axelluxation)

Har du råkat ut för en plötslig, intensiv smärta i axeln och märker att den ser annorlunda ut? En axelluxation, där överarmsbenet hoppar ur led, är en dramatisk upplevelse som kan skapa både smärta och oro. Även om skadan är allvarlig finns det effektiva behandlingsmetoder, och med rätt rehabilitering kan de flesta återgå till sina normala aktiviteter.

På Joylife har vi stor erfarenhet av att hjälpa personer efter en axelluxation. När du väl fått akut hjälp och axeln är tillbaka på plats, arbetar våra fysioterapeuter, naprapater och kiropraktorer med att stärka och stabilisera din axel för att förebygga nya luxationer. Vi förstår att en axelluxation kan skapa osäkerhet kring framtida aktiviteter, och genom individanpassad rehabilitering hjälper vi dig att bygga upp styrka och självförtroende. Vårt mål är att du ska kunna återgå till dina aktiviteter med en stabil och välfungerande axel.

Vad händer egentligen i axeln vid en luxation och vilka behandlingsalternativ finns tillgängliga? I denna artikel går vi igenom allt från akuta åtgärder till långsiktig rehabilitering efter en axelluxation. Läs vidare för att få en djupare förståelse för hur du bäst hanterar och förebygger denna allvarliga skada.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar här.


Var gör det ont?

Smärtan vid axelluxation är ofta intensiv och lokaliserad till axelleden. Det kan vara svårt att röra armen, och axeln känns instabil.

Vilka andra symtom kan uppstå?

Utöver smärta kan du uppleva:

  • Deformitet: Axeln kan se "ur led" ut. Ofta ses en grop där överarmsbenet möter skuldran.

  • Svårighet att röra armen: Du har svårt att lyfta och rotera armen.

  • Svullnad: Området runt axeln kan bli svullet.

  • Känsla av domning eller stickningar: Detta kan bero på att nerver som förser armen och fingrarna med känsel och funktion har kommit i kläm. 

Vad kan det bero på?

En axelluxation uppstår oftast vid en plötslig rörelse eller ett fall där armen roteras kraftigt utåt eller bakåt. Överarmsbenet trycks då framåt. Sportrelaterade skador är en vanlig orsak, liksom fall på en utsträckt arm.

Vilka är riskfaktorerna?

Flera faktorer kan öka risken för axelluxation:

  • Ålder: Yngre personer är mer benägna att drabbas.

  • Sport och fysisk aktivitet: Idrotter som innebär repetitiva rörelser eller plötsliga vridningar av axeln ökar risken.

  • Överrörlighet i lederna: Personer med naturligt "lösa" leder har större risk att drabbas. 

  • Tidigare axelluxationer: Om du har luxerat axeln tidigare är risken större att det händer igen.

När ska jag söka vård?

Om du misstänker att du har luxerat axeln är det viktigt att söka läkarvård snarast. Läkaren kommer att undersöka axeln och kan behöva lägga tillbaka den på plats (reponera). Därefter kan det bli aktuellt med röntgen för att utesluta andra skador. En axelluxation är en allvarlig skada som bör tas på allvar. Sök alltid läkarvård om du misstänker att du har luxerat axeln.
Behandlingen av en axelluxation beror på flera faktorer, såsom hur ofta axeln har luxerats tidigare och vilka skador som finns i leden. I de flesta fall räcker det med reponering, att armen efter reponering hålls fixerad 1-2 dagar och rehabilitering via fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor. Luxeras axeln ofta trots rehabilitering kan operation bli aktuellt.


Referenser:


https://www.internetmedicin.se/ortopedi/axelledsinstabilitet-och-axelluxation#referenser

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26809355/

https://www.1177.se/olyckor--skador/skador-pa-armar-och-ben/axeln-ur-led/


Vanliga frågor om axelluxation

Vad är en axelluxation?

Axelluxation, eller dislokation, innebär att överarmsbenet hoppar ur led. Det kan inträffa vid plötsliga rörelser, fall eller slag mot axeln.

Hur behandlas en axelluxation?

Behandlingen inkluderar reponering av axeln, eventuell fixering och rehabilitering. Vid upprepade luxationer kan operation vara nödvändig.

Kan axelluxationer förebyggas?

Att stärka axelns stabiliserande muskler kan minska risken för luxation, men personer med överrörliga leder har fortsatt en ökad risk.


Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se