Benhinneinflammation - Symtom, orsaker och behandling
Benhinneinflammation, även kallad medial tibial stress-syndrom, är en smärtsam skada som drabbar många löpare och idrottare. Smärtan orsakas av inflammation i benhinneans insertion på skenbenet. Här kommer vi att titta närmare på vanliga symptom, behandling och förebyggande åtgärder för benhinneinflammation.
Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.
Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.
Vad är benhinneinflammation?
Benhinneinflammation är smärttillstånd som inte nödvändigtvis behöver vara en inflammation. Namnet är vedertaget, men kan lika gärna - vilka också ofta är fallet - vara en konsekvens av överansträngning av muskler, senor och vävnader längs insidan av smalbenet.
Något som också innebär att den stora gruppen som drabbas av en benhinneinflammation har tränat intensivt under en längre period - hårdare och med längre pass. Även underlaget man tränar på spelar en stor roll i detta. Springer man - just löpare är vanligt drabbade av benhinneinflammation - på hårda underlag som asfalt så exponeras man för större risker att drabbas. Löpning är den idrott/motionsform som mer frekvent kan leda till en benhinneinflammation och det räknas också som en ytterst vanlig orsak.
Hur vet man om man har benhinneinflammation?
Frågan är ganska given och det finns några symtom som kan signalera detta smärttillstånd. Har du exempelvis följande symptom så kan detta tyda på att du lider av en benhinneinflammation:
Smärta på insidan - eller framsidan - av smalbenet.
En lätt svullnad på underbenet. Gärna i kombination med ömhet.
Om du sitter en stund, reser dig upp och där och då känner smärta i benet - en smärta som avtar efter en tids rörelse - så kan detta tyda på en benhinneinflammation.
En slags molande värk i benet efter en dags rörelse.
Du känner smärta efter hård ansträngning - ett löppass, exempelvis - och om den smärtan sedan fortsättningsvis även kommer i samband med att du tränar - och när du sedan ska vila - så är det troligt att du drabbats av en benhinneinflammation.
Vad ska man göra om man drabbas av benhinneinflammation?
Om du har benhinneinflammation så finns det några saker du kan göra på egen hand, både i syfte att lindra smärtan och i syfte att bli av med den snabbare - och därigenom återigen kunna sätta igång att träna. Den första åtgärden handlar om att vila. Känner du att någon aktivitet gör ont - avsluta direkt. Voltaren är en värktablett som kan ta udden av smärtan och den kan användas till en början i din rehabilitering då smärtan är som allra mest påtaglig.
En annan åtgärd är att investera i nya skor. Tyvärr ser man att många löpare och motionärer har fel typ av skor sett till både löpsteg och formen på sina fötter. Rådet är att välja skor som har god dämpningsförmåga och dels att man också tar sig tid att verkligen prova ut ett par skor som passar. Det är en investering! Många upplever också att stödstrumpor hjälper. Det kan, i kombination med riktiga skor, vara ett bra sätt att förebygga framtida problem - men först gäller det att låta tiden ha sin gång och låta problematiken läka ut.
Att vila i samband med att man läker ut en benhinneinflammation är inte synonymt med soffan. Du kan röra dig, men du ska då välja exempelvis cykling eller simning - två aktiviteter som inte sliter på det sätt som exempelvis löpning och hopp tenderar att göra. Hur länge ska man vila om man har benhinneinflammation? Det finns ingen exakt tid för hur lång tid det tar innan en benhinneinflammation tar innan den läker. Alla är vi olika och våra kroppar behöver mer - eller mindre tid - för att läka.
Behandla benhinneinflammation
Om du lider av benhinneinflammation kan Joylife vara din partner i behandlingen. Våra legitimerade och certifierade specialister har expertkunskap och erfarenhet inom behandling av benhinneinflammation. Genom att kombinera olika terapeutiska metoder som manuell terapi, stretching, styrketräning och rådgivning om träningsteknik kan de skapa en individuell behandlingsplan som är anpassad efter dina specifika behov. Med fokus på smärtlindring, återhämtning och förebyggande av framtida problem kan Joylife hjälpa dig att behandla din benhinneinflammation och återfå en aktiv och smärtfri livsstil. Boka en tid hos Joylife idag och låt våra naprapater och kiropraktorer guida dig på vägen mot återhämtning och välmående.
Vanliga frågor om benhinneinflammation
Vilka är symtomen för benhinneinflammation?
Benhinneinflammation kännetecknas av smärta längs insidan av underbenet, mellan knät och fotleden. Smärtan kan vara molande, brännande eller pulserande. Smärtan blir ofta värre under eller efter träning och kan till och med göra det svårt att gå eller springa normalt. Andra vanliga symptom på benhinneinflammation inkluderar:
Svullnad längs insidan av underbenet
Ömhet eller smärta vid beröring av benet
Ökad smärta när man trycker på området
Stickningar eller domningar längs underbenet
Behandling av benhinneinflammation
Benhinneinflammation är en skada som kräver tålamod och korrekt behandling för att läka ordentligt.
Hur blir man av med benhinneinflammation snabbt?
Behandling för benhinneinflammation inkluderar vila, isbehandling, stretchning, styrketräning, foam rolling och användning av ortopediska sulor. Läkemedel och fysioterapi kan också användas för att lindra smärta och inflammation.
Kan man massera bort benhinneinflammation?
Massage kan hjälpa till att lindra smärta och öka blodflödet till området, vilket kan hjälpa till att påskynda läkningsprocessen. Men det är viktigt att undvika massage om smärtan är alltför intensiv.
Vad kan benhinneinflammation leda till?
Om benhinneinflammationen lämnas obehandlad kan det leda till kronisk smärta och nedsatt funktion.
Hur stärker man benhinnorna?
För att stärka benhinnorna kan du göra stretch- och styrkeövningar, foam rolling och användning av ortopediska sulor. Det är också viktigt att gradvis öka träningsintensiteten för att undvika överansträngning.
Kan man styrketräna med benhinneinflammation?
Ja, det kan man. Det är dock viktigt att undvika övningar som belastar benhinnorna för mycket och att gradvis öka träningsintensiteten.
Kan man springa med benhinneinflammation?
Nej, det rekommenderas att undvika löpning och andra högintensiva aktiviteter som belastar benhinnorna tills inflammationen har läkt.
Hur man tejpar Benhinnor?
Tejpning kan hjälpa till att stödja benhinnorna och lindra smärta. Det finns olika tekniker för tejpning av benhinnor, så det är bäst att konsultera en specialist för råd och instruktioner.
Vad ska man göra om man har värk i benen?
Om du upplever smärta i benen bör du ta det lugnt och undvika högintensiv träning. Vila, isbehandling och sträckning kan hjälpa till att lindra smärtan. Om smärtan fortsätter bör du söka medicinsk hjälp.
Vad innehåller benhinnan?
Benhinnan består av bindväv och täcker benet för att skydda det från skador och ge fäste för muskler och senor.
Vad är benhinnans funktion?
Benhinnan, även känd som periosteum, är en tunn hinna som täcker ytan av benvävnaden. Dess huvudsakliga funktion är att skydda benet och främja dess tillväxt och läkning. Benhinnan fungerar som en skyddande barriär mot infektioner och skador samt ger näring och syre till benvävnaden genom blodkärl som löper genom den. Dessutom fungerar benhinnan som en fästpunkt för senor och ligament, vilket hjälper till att stabilisera och röra benet. Sammantaget spelar benhinnan en viktig roll för benets struktur och funktion. Vi på Joylife kan hjälpa dig att behandla benhinnor och förebygga framtida bekymmer.
Boka tid hos en naprapat för benhinneinflammation
Ta gärna kontakt med en naprapat eller en fysiolog för att dels fastställa att det handlar om en benhinneinflammation och dels också för att få råd om behandling - och träningsövningar att göra i hemmet. Exempelvis tåhävningar och utfallssteg brukar vara bra exempel på övningar som stärker både vader, lår och rumpa. Dessa kan bidra till en kortare konvalescens.
Men, som sagt: då det gäller en benhinneinflammation så är rådet att skynda långsamt. Träna i den takt du klarar av och gör de övningar och den träning som inte gör ont. Avbryt vid minsta smärta.