Ont i handleden

Hur känns en inflammation i handleden? Många som får inflammation i handleden upplever en molande värk i händer och handleder när de rör händerna, greppar saker och belastar dem. Det behövs oftast ingen stor belastning för att det ska göra ont och smärta. Att plocka in disken i diskmaskinen eller moppa golvet kan räcka.

Smärtan kommer av att receptorerna signalerar att vävnaden kan vara skadad. Ofta gör det ont i handleden vid böjning bakåt av handen men man kan även känna smärta i handleden vid vridning. Det beror på att vävnaden är inflammerad och att den irriteras av rörelsen.

Vid handledsinflammation upplever man ofta att man är svagare än vanligt i handen. Trycker man på handleden brukar det också ömma där inflammationen sitter, och man kan även känna en viss värmeökning och se en svag rodnad.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.

Massage - Läs mer

Naprapati - Läs mer

Kiropraktik - Läs mer

fysioterapi - läs mer


 

Varför får man inflammation i handleden?

Inflammation i handleden beror på att man har överbelastat musklerna och senorna som finns i handleden. Upprepade och ensidiga rörelser med handen och handleden vid arbete är den klart vanligaste orsaken till att man får inflammation i handleden.

Överrepresenterade är de med monotona yrken inom exempelvis tillverkningsindustrin, hantverkarbranschen, restaurangbranschen och kontor. Tunga verktyg i samband med upprepade rörelser eller att man flyttar och använder musen vid datorn är vanliga bidragande orsaker som ofta förvärrar problemen.

Man kan även få inflammation i handleden av att man gör en rörelse som man är ovan vid, eller om man utsätter handleden för onormala och påfrestande rörelser. Men man kan också få inflammation i handleden av att träna och att lyfta tunga vikter. Även andra sporter kan ge upphov till handledsinflammation, som exempelvis padel, tennis och boxning.

Hur känns artros i handleden?

Artros är en sjukdom som även går under namnet ledsvikt eftersom den påverkar lederna. Symptomen för artros i handled är desamma som för inflammation i handleden, det vill säga smärta, värk, stelhet och svullnad. Det är också väldigt vanligt att både rörlighet och styrka i handleden är nedsatt vid artros och att man upplever att handen känns svag.

Smärtan som artros ger förvärras av belastning. Men man kan även ha värk när man inte använder handen och handleden. Ibland syns det även att man har artros. Handleden ser då sned och deformerad ut. Då handleden till stor del består av senor och nerver händer det också att man får kramp i händerna vid ansträngning. Svullna fingrar och ont i leder förekommer också. Diagnosen artros ställs genom undersökning av läkare eller fysioterapeut.

Hur stärker man sina handleder?

Har man fått inflammation i handleden är det viktigt att man först avlastar den och låter den vila. När inflammationen sedan har lagt sig är det dags att träna upp styrkan och funktionen i handlederna. Helst ska man göra detta tillsammans med en naprapat då det annars är lätt att man överbelastar på nytt och att inflammationen kommer tillbaka.

Men det finns övningar man kan göra hemma för att träna sin handled, som exempelvis “superman”, då man flätar ihop händerna och sträcker dem över huvudet. Upplever man att övningen gör ont ska man genast avbryta och i stället ta hjälp av en naprapat eller fysioterapeut.


Vanliga frågor om ont i handleden

Hur får man bort ont i handleden?

Händerna använder vi flitigt dagligen i vardagen, på jobbet och då vi utför någon hobby. Har man värk kan det ställa till stora problem eftersom det ofta leder till att handleden också blir försvagad. Bästa sättet att få bort smärtan i handleden är genom att vila den, ta pauser och försöka att i stället använda den andra handen.

Det kan vara bra att också använda sig av avlastande handledsstöd eller att låta tejpa eller linda den handled som är försvagad och smärtar. Det gör att man rör den mindre och att den får den vila och det stöd som den behöver. Även akupunktur kan ha god inverkan mot smärtan, och också antiinflammatoriska läkemedel.

Hur lång tid tar det för en handled att läka?

Handledsskador är jobbiga då de ofta har stor inverkan på vardagen och arbetet. Det är inte heller alltid så lätt att ge handleden den vila den behöver för att läka. Särskilt inte om man är ensamstående med barn och själv ansvarar för hushållet. Men det är ändå viktigt att man ger handleden möjlighet att återhämta sig.

Hur snabbt en överansträngd handled läker beror nämligen på hur mycket vila och avlastning man ger den. Men vanligtvis tar det två till tre veckor för en handled att läka. Detsamma gäller för den som har stukat handen eller ett finger. Har man brutit handleden kan det däremot ta mellan fyra och tolv månader innan skadan är helt läkt.

Hur länge har man värk efter en handledsoperation?

Hur länge har man ont efter handledsfraktur är det många som vill veta. Detta då det kan ta väldigt lång tid att läka en handledsfraktur. Vanligt är att man har ont i ett par veckor innan smärtan ger med sig. Många upplever smärtan som värst under nattetid vid sömn. Man kan därför behöva ta smärtstillande medicin regelbundet. Ibland gör det också ont kring axelleden fast skadan sitter i handen. Denna smärta brukar lätta om man rör axeln, men gör den inte det kan man behöva ta hjälp av en fysioterapeut eller naprapat.

Hur man lindar en handled?

Att linda den handled som är skadad eller överansträngd är en viktig del i rehabiliteringen och det finns särskilda lindor för detta. När man lindar en handled börjar man med att lägga änden på lindan i handflatan. På så vis kan man med den onda handens hjälp hålla lindan på plats i början. Därefter lindar man mellan tummen och pekfingret och över och runt handflatan och jobbar sig nedåt varv efter varv runt handleden och upp över underarmen. För att handleden ska få det stöd som den behöver måste man linda relativt hårt. Men man ska förstås inte linda så hårt att blodtillförseln i handen stryps och fingrarna domnar. I så fall måste man lätta på förbandet.

Det är inte bara när man har en överansträngd eller skadad handled som det kan vara bra att linda den. Också då man vet att man kommer att utsätta handlederna för ansträngande moment kan det vara bra att ge dem extra stöd med lindor, som exempelvis vid boxning, styrkelyft, tennis, padel etc.

När kan man börja träna efter handledsfraktur?

Handledsfrakturer kan vara komplicerade och ibland även kräva operation. Men för att man ska kunna återhämta sig och få tillbaka rörligheten är det viktigt att man också tränar. Det tar ungefär fyra till fem veckor för en handledsfraktur att läka. Under den tiden förlorar man en hel del styrka och muskulatur eftersom man inte använder handen. Därför är det viktigt att man så snabbt som möjligt tar hjälp av en fysioterapeut eller naprapat så att man kommer igång med träningen omgående innan det är för sent.

Man har nämligen bara ett år på sig att få upp rörligheten i handen och armen igen. Därför måste man omgående börja träna armen. Först med små övningar fyra till sex gånger om dagen. Denna träning bidrar främst till att få ner svullnaden vilket gör att smärtan avtar, men är viktig för att läkeprocessen ska komma igång ordentligt. Träningen ökas sedan successivt i takt med att handleden läker och blir starkare.


Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se