Muskelbristning - Symtom, orsak och behandling

En muskelbristning uppstår som en följd av att muskelfibrer skadas eller helt går av. En vanlig orsak till detta handlar om idrottande och där den drabbade helt enkelt tränar för hårt - eller på ett felaktigt sätt.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.

Massage - Läs mer

Naprapati - Läs mer

Kiropraktik - Läs mer

fysioterapi - läs mer


 

Vad orsakar en muskelbristning?

En muskelbristning uppstår som en följd av att muskelfibrer skadas eller helt går av. En vanlig orsak till detta handlar om idrottande och där den drabbade helt enkelt tränar för hårt - eller på ett felaktigt sätt.

Samtidigt finns också två olika typer av en muskelbristning. Den ena kallas för distensionsruptur och den uppkommer som en följd av en sträckning eller en klassisk överbelastning. Den andra orsaken till en muskelbristning handlar om ett direkt våld. En spark eller ett slag mot en muskel inom exempelvis kampsport kan krossa en muskel. Detta kallas för en kontusionsruptur.

Ser man till vilka områden på kroppen som normalt drabbas av en muskelbristning så är vaden, rygg, lår, överarm och knä kroppsdelar som sticker ut rent statistiskt. Hur vet man då att man har en muskelbristning? Det finns några symtom som indikerar detta. Känner du en smärta av det mer kraftfulla slaget och en ömhet i muskeln så kan detta tyda på en muskelbristning. Samma sak om du ser en svullnad - eller ett större blåmärke - över området. Ett annat symtom handlar om en svaghet i muskeln.

Muskler innehåller mycket blod och en bristning i - eller utanpå - en muskel innebär en blödning. Därav både svullnad och eventuella blåmärken.



Behandling av en muskelbristning

Läkningstid är intressant. Hur länge har man ont - och hur lång tid tar det innan kroppen läkt och man exempelvis kan börja träna igen? Generellt så får man räkna med några veckor innan man fullt läkt ut skadan, men vid kraftigare muskelbristningar så kan det ta ännu längre tid. Viktigt är att man hittar en balans mellan rörelse av muskeln och belastning: du ska röra på muskeln i fråga, men du ska inte belasta den.

Rörelse är nyckeln till en kortare läkningsprocess. Genom att röra på dig så ökar blodcirkulationen i den skadade muskeln och du får en kortare läkningstid. Men, en överbelastning kan å sin sida ge bakslag i rehabiliteringen och medföra en längre konvalescens. Baserat på detta så är det en bra idé att boka en tid hos en sjukgymnast - eller en naprapat - för att få en plan för hur en rehabilitering ska se ut. Detta baserat på hur pass kraftig muskelbristning man drabbats av, men även baserat på de egna fysiska förutsättningarna.

En muskelbristning kan lätt förväxlas med en annan skada - detta i form av en sträckning. Hur vet man att man har sträckt en muskel? Som vi sa ovan så innehåller muskeln mycket blod. Om du har ont med inte ser något blåmärke så indikerar detta snarare en sträckning än en bristning. Där rekommenderas några dagars vila. Vi ska här även tillägga att vissa bristningar är så pass allvarliga att en operation - där en läkare syr ihop muskeln igen - kan komma att krävas.



Förebygg en muskelbristning

Hur känns en muskelbristning? Det handlar om en smärta som kommer direkt och som kan vara väldigt kraftfull. Det viktiga är att avbryta direkt. Är du ute och springer och känner att det hugger till i exempelvis vaden eller låret: stanna och avbryt träningen direkt. Om inte - ja, då kan också skadan förvärras.

En annan viktig sak handlar om att förebygga framtida skador. Genom att stretcha innan - och efter - passen, genom att öka träningsdosen successivt snarare än väldigt snabbt och genom att skapa goda vanor vad gäller uppvärmning kan man undvika att drabbas. Samtidigt: en muskelbristning försvagar muskeln.

Läs mer om hur man ska tänka gällande stretching och vad som är viktigt att tänka på här!

Har du drabbats en gång så ökar risken för framtida skador. I synnerhet om det handlar om vad och lår. Var därför extra försiktig i dessa lägen och ta gärna del av den kunskap som en sjukgymnast besitter. Fråga om råd och få ett program att följa. Det minskar risken.


Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se