Kramp i benen
Kramp i benen, ofta kallat sendrag, är en plötslig, ofrivillig och ofta smärtsam sammandragning av en muskel eller muskelgrupp. Det är ett mycket vanligt besvär som de flesta upplever någon gång, särskilt vanligt är kramp i vaden. Även om det oftast är ofarligt kan muskelkramp vara mycket obehagligt och störa både aktivitet och sömn, inte minst för den som drabbas av kramp i benen på natten.
Här utforskar vi vad kramp är, varför man får kramp, vanliga symtom och hur vi på Joylife kan hjälpa till med rådgivning och behandling för att lindra och förebygga dina besvär med kramper.
Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.
Vad är kramp / muskelkramp?
En muskelkramp eller sendrag uppstår när en muskel plötsligt drar ihop sig kraftigt utan att du medvetet styr det. Muskeln blir hård och spänd, vilket orsakar smärta. Detta kan hända i vilken muskel som helst, men är allra vanligast i benen. Vanligtvis varar krampen från några sekunder upp till ett par minuter innan muskeln slappnar av igen, men ömhet kan kvarstå en stund efteråt.
Var uppstår kramp i benen oftast?
Även om kramp kan drabba flera muskler är vissa områden vanligare än andra:
Kramp i vaden: Den absolut vanligaste platsen.
Kramp i foten: Ofta i fotvalvet (kramp under foten) eller tårna.
Kramp i tårna: Kan vara mycket smärtsamt när små muskler i tårna krampar.
Kramp i låret: Både framsida och baksida lår kan drabbas, ibland kan man uppleva kramp i låret som inte släpper lika lätt som i vaden.
Symtom på sendrag
Det primära symtomet på kramp i benen är:
Plötslig, intensiv smärta i den drabbade muskeln (t.ex. smärta i vaden, foten eller låret).
En känsla av att muskeln drar ihop sig hårt och ofrivilligt.
Muskeln känns ofta hård och spänd vid beröring.
Svårigheter att använda den drabbade kroppsdelen under krampen.
Ibland kvarstår ömhet eller träningsvärksliknande känsla efter att krampen släppt.
Kramp i låret som inte släpper kan vara särskilt besvärande och kräva mer aktiv stretching.
Plötslig svaghet i benen är inte ett typiskt symtom på vanlig muskelkramp (även om benet kan kännas svagt under krampen pga smärta). Om du upplever plötslig, oförklarlig svaghet bör du söka läkare. Detsamma gäller vatten i benen, vilket är ett annat tillstånd än kramp men ibland kan förekomma samtidigt vid cirkulationsproblem.
Vanliga Orsaker till varför man får kramp
Den exakta mekanismen bakom varför man får kramp är inte alltid helt klarlagd, men flera faktorer kan bidra eller utlösa besvären:
Vätskebrist och elektrolytrubbningar: Otillräckligt vätskeintag eller obalans i kroppens salter och mineraler (som magnesium, kalium, kalcium) är en vanlig orsak. Detta kan ligga bakom kramp i vaden brist på något ämne, eller kramp i tårna brist.
Muskeltrötthet och överansträngning: Hård träning eller ovan fysisk aktivitet kan leda till kramp.
Långvarigt stillasittande eller stående: Statiska positioner kan försämra cirkulationen och öka risken.
Graviditet: Sendrag gravid är vanligt, troligen på grund av viktökning, tryck på nerver och blodkärl, samt hormonella och cirkulatoriska förändringar.
Ålder: Kramp i benen på natten äldre är vanligare, möjligen kopplat till minskad muskelmassa, sämre cirkulation eller medicinering.
Vissa mediciner: Vätskedrivande medel och vissa andra läkemedel kan öka risken för kramp.
Underliggande medicinska tillstånd: Även om det är mindre vanligt, kan kramp i benen ibland vara ett tecken på nervskador, cirkulationsproblem (Obs: skilj från hur kärlkramp i benen känns, vilket är smärta vid ansträngning pga dåligt blodflöde i artärerna, inte muskelkramp), diabetes, njurproblem eller sköldkörtelrubbningar. Kramp i foten sjukdom är ovanligt, men bör utredas vid ihållande eller svåra besvär.
Okänd orsak: Ofta hittar man ingen specifik orsak, särskilt till kramp i benen på natten.
Behandling och egenvård vid kramp i benen
Vad kan man göra när krampen slår till och för att förebygga den?
Vid akut kramp:
Stretching: Försök försiktigt att sträcka ut den krampande muskeln. Vid kramp i vaden, dra tårna och foten uppåt mot knät. Vid kramp i låret (baksida), försök räta ut benet och luta dig framåt. Vid kramp i foten eller kramp i tårna, försök sträcka ut foten och tårna.
Massage: Massera försiktigt den spända muskeln.
Värme eller kyla: En varm dusch, värmedyna eller ibland kyla kan hjälpa muskeln att slappna av.
Gå runt: Om möjligt, försök att försiktigt gå runt lite för att få igång cirkulationen.
Förebyggande åtgärder för sendrag
Drick tillräckligt: Se till att få i dig ordentligt med vätska under dagen.
Balanserad kost: Ät en varierad kost rik på mineraler som magnesium, kalium och kalcium. Vid misstanke om brist som orsak till kramp i tårna eller vaden, diskutera eventuella tillskott med läkare eller dietist.
Regelbunden stretching: Stretcha vad- och lårmuskler regelbundet, särskilt innan läggdags om du ofta får kramp i benen på natten.
Anpassad träning: Värm upp ordentligt före träning och undvik plötslig överansträngning.
Bekväma skor: Använd skor med bra stöd, särskilt om du står eller går mycket.
Lätta på sängtäcket: Om du får nattliga kramper i vaderna, se till att fötterna inte pressas nedåt av ett tungt täcke.
Hur Joylife kan hjälpa vid problem med återkommande kramp i benen
Om du har återkommande eller besvärande kramper i benen, kan våra terapeuter hjälpa till att:
Undersöka om det finns bakomliggande muskulära obalanser eller spänningar som bidrar till kramperna.
Ge manuell behandling som massage och stretching för att lindra muskelspänningar.
Ge individuella råd om stretching och övningar.
Utesluta eller identifiera andra möjliga orsaker inom rörelseapparaten och vid behov hänvisa vidare till läkare för utredning av eventuell sjukdom eller brist.
När bör jag söka vård för kramp i benen?
Även om de flesta kramper är ofarliga, bör du kontakta oss eller annan vård om:
Kramperna är mycket frekventa eller svåra.
Kramperna inte lindras av egenvård.
Du upplever samtidig svaghet, domningar eller känselbortfall i benen.
Du märker svullnad (vatten i benen), rodnad eller hudförändringar på benet.
Du misstänker att kramperna kan bero på en medicin du tar.
Du är orolig för att det kan finnas en underliggande sjukdom.
Vanliga frågor om kramp i benen
Vad är skillnaden på kramp och sendrag?
I dagligt tal används orden kramp och sendrag oftast synonymt för att beskriva samma sak: en plötslig, ofrivillig muskelsammandragning.
Varför får jag kramp i benen just på natten?
Det kan bero på flera faktorer som inaktivitet under sömnen, kroppsposition, vätskenivåer eller muskeltrötthet från dagen. Det är särskilt vanligt hos äldre och gravida.
Kan kramp i benen vara farligt?
Vanlig muskelkramp är oftast ofarligt, men om det är ihållande, mycket smärtsamt eller åtföljs av andra symtom bör det utredas av läkare.
Vilken brist kan orsaka kramp i tårna/vaden?
Brist på mineraler som magnesium, kalium och kalcium, samt vätskebrist, är vanliga misstänkta orsaker (kramp i vaden brist på...).
Hjälper magnesium mot kramp?
Många upplever att magnesiumtillskott hjälper, särskilt mot nattliga kramper, men vetenskapliga bevis är blandade. Diskutera med din läkare innan du börjar med tillskott.
Vad kan man göra åt kramp som inte släpper?
Fortsätt med försiktig stretching, applicera värme (t.ex. varmvattenflaska) och försök massera muskeln. Om en kramp i låret eller någon annanstans inte släpper efter flera minuter eller är extremt smärtsam, kontakta oss eller sjukvården.
Kramper i benen kan vara ett störande inslag i vardagen. På Joylife hjälper vi dig att förstå dina besvär och hitta strategier för att hantera och förebygga dem. Våra erfarna terapeuter kan undersöka dina muskler och leder och ge anpassad behandling och rådgivning.
Författare:
Marika Jingblad,
Leg. Naprapat