Varför rörlighetsträning under rehabilitering

När vi talar om rehabiliterande träning efter en skada eller operation, tänker vi ofta på styrketräning för att återuppbygga muskelstyrka. Men en lika viktig, om inte viktigare, komponent är rörlighetsträning, eller mobilitetsträning som det också kallas. Mobilitet handlar om kroppens förmåga att röra sig fritt och smidigt i ledernas rörelseomfång.

Mobilitet handlar om kroppens förmåga att röra sig fritt och smidigt i ledernas rörelseomfång. 

  • Förbättrad rörlighet: Genom att öka rörligheten i lederna minskar vi risken för nya skador och stelhet. En ökad rörlighet gör det lättare att utföra vardagliga aktiviteter och träna på ett mer effektivt sätt.

  • Smärtlindring: Begränsad rörlighet kan leda till spänningar i musklerna och öka risken för smärta. Mobilitetsträning kan hjälpa till att frigöra dessa spänningar och därmed minska smärtan.

  • Förbättrad funktion: Genom att öka rörligheten i de drabbade områdena kan vi återfå en bättre funktion muskulärt över leden. Detta är särskilt viktigt för att kunna återgå till tidigare aktiviteter eller idrotter.

  • Förebygger komplikationer: En god rörlighet är viktig för att undvika komplikationer efter en skada eller operation, såsom stelhet och försämrad funktion.

Hos oss på Joylife lägger vi stor vikt vid mobilitetsträning som en del av rehabiliteringsprocessen. Våra terapeuter är experter på att hjälpa dig förbättra din rörlighet, oavsett om du är en idrottare som vill komma tillbaka till din idrott eller om du helt enkelt vill kunna röra dig smärtfritt i vardagen igen.

Men varför är egentligen mobilitet så viktigt under rehabilitering? Vilka konkreta fördelar har rörlighetsträning för läkningsprocessen? Och hur kan man på bästa sätt inkorporera mobilitetsövningar i sin rehabiliteringsplan? I den här artikeln besvarar vi dessa frågor och förklarar varför mobilitetsträning är en nyckel till en framgångsrik rehabilitering. Fortsätt läsa för att lära dig mer om kraften i rörlighet.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar här.


Hur ser mobilitetsträning ut?

Mobilitetsträning kan se olika ut beroende på vilken skada eller vilket område som behöver behandlas. Exempel på övningar inkluderar:

  • Dynamisk/Aktiv stretching: Mjuka rörelser som tar leden genom hela dess rörelseomfång där du jobbar med att spänna en muskel och sedan slappna av i ett nytt ytterläge.

  • Myofascial release: Tekniker som används för att släppa på spänningar i musklerna och bindväven.

  • Kontrollerad rörelseträning: Övningar där man fokuserar på att röra sig långsamt och kontrollerat i hela rörelseomfånget.

  • Styrketräning i ledernas ytterlägen: Genom att styrketräna i ett stort omfång får vi bättre muskulär kontroll och stabilitet i ledens hela rörelseomfång vilket gör oss starkare och mer resilienta även i ytterlägen, vilket i sin tur minskar skaderisken.

Varför ska man kombinera mobilitetsträning med annan rehabilitering?

  • Komplementär träning: Mobilitetsträning kompletterar styrketräning genom att skapa en bättre förutsättning för att kunna utföra övningarna med korrekt teknik och fullt rörelseomfång.

  • Förbättrad återhämtning: Mobilitetsträning kan bidra till att förbättra blodcirkulationen och därmed påskynda återhämtningen.

Sammanfattning

Mobilitetsträning är en viktig del av rehabiliterande träning och bör ingå i de flesta träningsprogram. Genom att öka rörligheten kan vi minska risken för nya skador, förbättra funktionen och påskynda återhämtningen. Det är viktigt att anpassa träningen efter individuella behov. Kontakta oss om du behöver hjälp med hur du ska få in mobilitetsträning i din träningsrutin. Våra naprapater, kiropraktorer och fysioterapeuter hjälper dig!


Vanliga frågor om RÖRLIGHETSTRÄNING under rehabilitering

Varför är rörlighetsträning viktig under rehabilitering?

Rörlighetsträning är avgörande för att öka ledernas rörlighet och minska stelhet. Den hjälper till att förbättra funktionen och minska risken för framtida skador. Begränsad rörlighet kan också orsaka smärta och mobilitetsträning hjälper till att lindra spänningar.

Hur ser mobilitetsträning ut under rehabilitering?

Det kan innefatta dynamisk stretching, myofascial release och kontrollerade rörelser. Målet är att öka rörligheten genom långsamma och kontrollerade rörelser i hela ledens rörelseomfång.

Varför är det viktigt att kombinera rörlighetsträning med annan rehabilitering?

Mobilitetsträning kompletterar andra former av rehabilitering som styrketräning. Det gör det lättare att utföra rörelser med rätt teknik och fullt rörelseomfång, vilket förbättrar återhämtningen och förebygger framtida skador.


Exempel på övningar för mobilitetsträning

Nacke

Ländrygg

Höft

Bröstrygg


Författare:

Marika Jingblad,
Leg. Naprapat

marika@joylife.se