Varför drabbas vi av idrottsskador?

Idrottsskador är ett alltför vanligt problem för många aktiva människor. Oavsett om du är en elitidrottare eller motionerar för din hälsa, kan en skada sätta stopp för din träning och påverka din livskvalitet.

På Joylife har vi lång erfarenhet av att behandla och rehabilitera idrottsskador. Våra terapeuter har sett att skador ofta uppstår på grund av överbelastning, felaktig teknik, otillräcklig vila eller en kombination av dessa faktorer. Genom att förstå mekanismerna bakom skador kan vi hjälpa våra klienter att inte bara rehabilitera sina skador, utan också förebygga nya.

Men vilka är de vanligaste orsakerna till idrottsskador? Hur kan man träna smart för att minska risken för skador? Och vad ska man göra om man ändå råkar ut för en skada? I den här artikeln går vi på djupet med ämnet idrottsskador - varför de uppstår, hur man kan förebygga dem och vad man ska göra om olyckan är framme. Läs vidare för att lära dig mer om hur du kan hålla dig skadefri i din träning.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar här.


Vanliga orsaker till träningsrelaterade skador

Träning ska vara utvecklande och stärkande för kroppen, men utan rätt förutsättningar kan den istället leda till skador. Genom att känna till de vanligaste orsakerna bakom träningsrelaterade skador kan du träna säkrare och minska risken för att bli skadad. Här är fyra viktiga faktorer att ha koll på när du tränar.

  • Överbelastning: Att gå ut för hårt i träningen utan tillräcklig återhämtning ökar risken för överbelastningsskador såsom muskelbristningar, senbesvär och stressfrakturer.

  • Felaktig teknik: En dålig teknik vid träning kan öka risken för skador. Till exempel kan felaktig löpteknik leda till knäproblem.

  • Otillräcklig uppvärmning: Uppvärmning förbereder dels muskler, senor och leder för den kommande träningen, men den är också viktig för att förbereda hjärnan och dess koppling till rätt muskulatur, vilket underlättar för kroppen att arbeta på rätt sätt under träningen.

  • Fysisk status: Personer med tidigare skador, svagheter eller obalanser i kroppen kan vara mer benägna att drabbas av nya skador.

Vanliga idrottsskador

  • Knäskador: Bland de vanligaste idrottsskadorna hittar vi olika typer av knäskador, som korsbandsskador, meniskskador, löparknä och hopparknä.

  • Fotledsskador: Fotledsstukningar.

  • Axelskador: Rotatorkuffskador och axelleds luxationer är vanliga bland idrottare som utför rörelser ovanför huvudet.

  • Muskelbristningar: En muskelbristning uppstår när en muskel delvis eller helt går sönder. 

  • Stressfrakturer: En stressfraktur är en liten spricka i ett ben som uppstår på grund av överbelastning. Detär vanligt bland löpare och hopprelaterade sporter.

Så förebygger du idrottsskador

  • Värm upp ordentligt: En bra uppvärmning förbereder kroppen för träning och minskar risken för skador.

  • Lyssna på din kropp: Om du känner smärta som inte går över eller eskalerar under träningen, ta en paus eller byt övning. 

  • Variera din träning: För att träna hållbart är det viktigt att träna med variation. Se till att din träningsrutin innehåller både styrketräning, mobilitetsträning och cardioträning. 

  • Styrketräning: Styrketräning gör oss mer resilienta mot skador då starkare muskler ger bättre stöd åt lederna, ökar vår bentäthet och hållfasthet i senor. 

  • Öka träningen gradvis: Det är viktigt att stegra träningen för att få resultat av den. Efter ca 8-12 veckor har kroppen adapterat sig till den nya belastningen och förändrar du då inte din träning kommer du sluta få resultat. Däremot är det viktigt att stegra  träningen i små doser! Det är vanligt att gå ut för hårt för snabbt vilket gör att kroppen inte hinner adaptera sig för den nya belastningen. Sätt som gräns att öka belastningen ca 10% per vecka. 

  • Sök professionell hjälp: En fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor hos Joylife kan hjälpa dig med både träningsprogram för hållbar och säker träning, men också om du drabbats av en idrottsskada och behöver hjälp med rehabilitering. 


Vanliga frågor om idrottsskador

Varför uppstår idrottsskador?

Idrottsskador uppstår vanligtvis på grund av överbelastning, felaktig teknik, otillräcklig uppvärmning eller fysiska obalanser. Alla dessa faktorer kan leda till skador om man inte tränar på rätt sätt.

Hur kan man förebygga idrottsskador?

Att värma upp ordentligt, träna med korrekt teknik, lyssna på kroppen och variera träningen är viktiga faktorer för att förebygga idrottsskador. Det är också viktigt att öka belastningen gradvis och att styrketräna för att stärka muskler och leder.

Vilka är de vanligaste idrottsskadorna?

De vanligaste idrottsskadorna inkluderar knäskador som korsbandsskador och löparknä, fotledsskador, muskelbristningar och stressfrakturer. Axelskador är också vanliga bland idrottare som utför rörelser ovanför huvudet.


Några Exempel på rehabövningar

Avlastad utåtrotation axel

Benböj med stång

Fyrstående knälyft


Författare:

Marika Jingblad,
Leg. Naprapat

marika@joylife.se