När ska jag söka vård för min skada?
Att veta när man bör söka vård för en skada kan ibland vara svårt att avgöra. Vissa besvär går över av sig själva med vila och egenvård, medan andra kräver professionell bedömning och behandling för att läka korrekt. En försening i att söka vård kan i vissa fall förvärra skadan eller förlänga läkningstiden, samtidigt som det kan kännas onödigt att söka vård för något som hade kunnat läka av sig självt.
Hos oss på Joylife möter vi dagligen människor som står inför just detta dilemma. Våra erfarna terapeuter är experter på att bedöma skador och ge råd om huruvida de kräver professionell behandling eller om egenvård räcker. Vi förstår att det kan vara en svår avvägning, och därför är vi här för att hjälpa dig fatta rätt beslut för din hälsa.
Men vilka är egentligen de röda flaggorna som signalerar att en skada behöver vårdas av en professionell? Och vilka symtom kan man oftast hantera på egen hand med rätt strategier? I den här artikeln går vi igenom de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när du står inför valet att söka vård eller inte. Fortsätt läsa för att lära dig hur du kan bli din egen bästa vårdgivare och veta när det är dags att lämna över stafettpinnen till proffsen.
Att själv bedöma en ska kan vara svårt
Det kan vara svårt att avgöra själv när en skada kräver professionell hjälp eller inte. Här är några vanliga tecken på att du bör söka vård:
Intensiv smärta: Om smärtan inte avtar eller gradvis går nedåt inom ca 5-10 dagar, eller om den är så svår att den hindrar dig från dina dagliga aktiviteter eller påverkar sömnen.
Svullnad eller missfärgning: Om skadan svullnar kraftigt eller om det uppstår blåmärken som sprider sig snabbt, bör du söka vård omgående.
Domningar eller stickningar: Om du känner domningar eller stickningar i området runt skadan.
Svårigheter att röra dig: Om du har svårt att röra den skadade kroppsdelen eller om den känns instabil.
Öppen sårskada: Även små sår kan bli infekterade, särskilt om de är djupa eller kontaminerade med smuts. Håll såret rent. Får du nedsatt allmäntillstånd eller tecken på infektion (såret blir rödare, varmare, mer svullet) bör du söka vård akut.
Benbrott eller luxationer: Om du misstänker att du har brutit ett ben eller fått en led ur led, även om det inte syns någon tydlig deformitet, bör du söka vård akut. .
När kan du vänta?
För mindre skador, som lätta stukningar, muskel- och senöveranstängningar kan du oftast behandla dem själv hemma med adekvat vila, cirkulationsträning och aktiveringsövningar för området. Men om symtomen förvärras eller inte förbättras inom någon vecka eller två bör du kontakta våra naprapater, kiropraktorer eller fysioterapeuter för en bedömning, eventuell behandling och rådgivning.
Vanliga frågor om när du ska söka vård för en skada
Hur länge ska jag vänta innan jag söker vård för smärta?
Om smärtan inte minskar inom 5-10 dagar, eller om den är så svår att den påverkar din förmåga att utföra dagliga aktiviteter, bör du söka vård. Intensiv smärta kan vara ett tecken på en allvarligare skada.
Vad ska jag göra om jag misstänker att jag har brutit ett ben?
Om du misstänker att du har brutit ett ben eller fått en led ur led, även om ingen tydlig deformitet syns, bör du söka vård akut för att undvika komplikationer.
Kan jag behandla en stukning hemma?
Ja, mindre stukningar kan oftast behandlas hemma med vila, nedkylning och lätt cirkulationsträning. Men om smärtan inte avtar inom en vecka, bör du kontakta en terapeut för en bedömning.
Författare:
Marika Jingblad,
Leg. Naprapat