Vad är det egentligen som knäcker?

Det där "knäcket" som många förknippar med ett besök hos kiropraktorn eller naprapaten har väckt nyfikenhet och ibland oro hos många. Låt oss reda ut vad som faktiskt sker. En vanlig missuppfattning är att det är själva knäcket som är målet med behandlingen. I själva verket är det en bieffekt av en justering som terapeuten gör i leden.

På Joylife är våra terapeuter experter på att utföra säkra och effektiva justeringar. Oavsett om du söker hjälp för ryggsmärta, nackspänningar eller andra besvär i rörelseapparaten, kan en justering vara en viktig del av behandlingen. Men många undrar fortfarande: Vad är det egentligen som orsakar knäckljudet?

Är det verkligen bra för kroppen att knäcka leder? Kan det vara farligt? Och vad händer egentligen i leden under en justering? I den här artikeln går vi igenom vetenskapen bakom ledknäckningar och förklarar varför knäckljud ofta är en naturlig del av en behandling. Läs vidare för att lära dig mer om vad som händer under ytan när det knäcker i kroppen.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar här.


Så här fungerar det:

  • Ledvätska och gas: Inuti våra leder finns en ledvätska som fungerar som smörjmedel. I denna vätska finns det upplösta gaser.

  • Tryckförändring: När terapeuten utför en justering på en led skapas en snabb förändring i trycket inuti leden.

  • Gasbubblor bildas: Denna plötsliga tryckförändring gör att gasbubblor i ledvätskan bildas. Det är detta som orsakar det karakteristiska "knäcket".

Varför gör terapeuten en justering?

  • Återställa rörlighet: Målet med en justering är att återställa ledens normala rörelseomfång.

  • Förbättrad funktion i musklerna: Manipulationen ger förbättrad precision i rörelserna då “rätt” muskler aktiveras i en önskvärd ordning vid rörelser. Du kan även få ökad styrka och förbättrad uthållighet i musklerna efter manipulation.

  • Minska irritation: Genom att justera leden kan man minska irritation på nerver och andra vävnader som spända muskler.

  • Lindra smärta: Många upplever minskad smärta efter en justering.

Är det farligt att "knäcka" i lederna? Nej, det är inte farligt att "knäcka" i lederna. Det finns ingen vetenskaplig grund för att tro att det skulle skada lederna eller orsaka artros. Däremot är det viktigt att få justeringar utförda av en legitimerad terapeut för att säkerställa att behandlingen utförs på ett säkert sätt.

Viktigt att komma ihåg:

  • Själva knaket i sig är inte målet: Det viktigaste är att förbättra ledfunktionen och minska smärta.

  • Alla behöver och bör inte knäckas: Ledjusteringar är en av många manuella tekniker som terapeuten använder sig av. Om du inte vill justeras, eller har någon åkomma som är kontraindicerad för justeringar, finns andra tekniker som terapeuten använder sig av. 

Sammanfattningsvis är “knaket" som hörs vid en justering helt ofarligt och beror på en naturlig reaktion i leden. Det är viktigt att komma ihåg att det är själva justeringen och dess effekt på kroppen som är det viktiga, inte ljudet.

Referenser: 

https://www.1177.se/undersokning-behandling/smartbehandlingar-och-rehabilitering/kiropraktik-och-naprapati/

https://www.youtube.com/watch?v=aJLU-4M-hdE

https://www.youtube.com/watch?v=5O4qXQj-o9o

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4398549/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1129752/?page=2

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7828823/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8416873/


Vanliga frågor om vad som knäcker vid behandling

Varför knäcker det när jag går till en kiropraktor eller naprapat?

Knäcket beror på en tryckförändring i leden som gör att gasbubblor bildas i ledvätskan. Detta är helt ofarligt och en bieffekt av justeringen, inte målet med behandlingen.

Är det farligt att knäcka lederna?

Nej, det är inte farligt att knäcka lederna. Det finns ingen vetenskap som stödjer att detta skulle skada lederna eller orsaka artros, men det är viktigt att justeringar utförs av en legitimerad terapeut.

Varför gör man justeringar under behandling?

Justeringar görs för att återställa ledens rörlighet, förbättra muskelfunktionen och minska irritation på nerver och vävnader. Det kan även bidra till att minska smärta.


Författare:

Marika Jingblad,
Leg. Naprapat

marika@joylife.se