Ergonomi – för en smärtfri och produktiv vardag
Tillbringar du långa dagar framför datorn och känner av spänningar i nacke och axlar? Eller har du ett fysiskt krävande arbete där du ofta lyfter och bär? Ergonomi handlar om så mycket mer än bara en bra kontorsstol - det är nyckeln till en hållbar arbetsmiljö där du kan prestera ditt bästa utan att riskera din hälsa. Med rätt ergonomiska anpassningar kan många av vardagens belastningsbesvär både förebyggas och lindras.
På Joylife har vi stor erfarenhet av arbetsrelaterade besvär och ergonomiska utmaningar. Våra fysioterapeuter, naprapater och kiropraktorer arbetar dagligen med att hjälpa människor att skapa en bättre arbetsmiljö. Vi vet hur viktigt det är att kunna arbeta utan smärta och obehag, och genom en kombination av behandling, praktiska råd och anpassade övningar hjälper vi dig att hitta hållbara lösningar för just din arbetssituation. Målet är att du ska kunna vara produktiv och må bra genom hela arbetsdagen.
Hur påverkar egentligen dina arbetsställningar din kropp och vilka enkla justeringar kan göra stor skillnad? I denna artikel går vi igenom grunderna i ergonomi och ger dig praktiska tips för att skapa en mer hälsosam arbetsmiljö. Läs vidare för att lära dig hur du kan förebygga belastningsskador och optimera din arbetsplats för bättre hälsa och prestationsförmåga.
Varför är ergonomi viktigt?
Förebygger skador: Genom att anpassa arbetsmiljön kan vi undvika belastningsskador som t.ex. muskelvärk, spänningshuvudvärk, musarmbåge, nacke, bröstrygg- och ländryggsbesvär.
Ökar produktiviteten: När vi slipper kämpa med smärta och obehag kan vi koncentrera oss bättre på våra arbetsuppgifter.
Minskar sjukfrånvaron: En bra ergonomi bidrar till en friskare arbetsstyrka och minskar därmed sjukfrånvaron.
Vad kan man göra för att förbättra ergonomin på arbetsplatsen?
Anpassa arbetsplatsen: Se till att ha en stol som ger bra stöd för rygg och nacke, ett bord på rätt höjd och en dator som är placerad så att du slipper sträcka på dig för mycket. I stolen bör du sitta med en naturlig kurvatur i ryggen, dvs med samma hållning som när du står upp. Du vill ha en lätt svank i ländrygg och nacke, och en lätt rundning i bröstryggen. Du vill sitta långt fram på sittbenen och kan stödja upp ryggen med en kudde i ländryggen.
Ta pauser: Regelbundna pauser är viktiga för att kroppen ska få möjlighet att återhämta sig. Försök att byta arbetsposition och röra på dig i regel var 30 minut.
Variera arbetsställningar: Undvik att sitta eller stå stilla för länge. Byta arbetsställning med jämna mellanrum, gärna var 30 minut.
Lyft rätt: Se till att du lyfter med en god teknik. Undvik att lyfta tunga saker långt bort från kroppen då det ökar risken för överbelastningsskador.
Använd rätt verktyg: Se till att ha tillgång till verktyg och hjälpmedel som underlättar arbetet. Det kan vara en roller mouse, armbågsstöd, terminalglasögon eller olika lyftverktyg om du jobbar med tunga lyft.
Rörelse och träning: Regelbunden fysisk aktivitet såsom styrketräning, mobilitetsträning och cardioträning är viktigt för att stärka kroppen och förebygga besvär.
Sammanfattningsvis
Ergonomi är en viktig del av en hälsosam arbetsmiljö. Genom att anpassa arbetsplatsen och våra arbetsvanor kan vi förebygga många vanliga besvär och skapa en mer hållbar arbetsmiljö. Om du har frågor om ergonomi eller upplever besvär på din arbetsplats, tveka inte på att prata med din arbetsgivare om vad som kan förbättras i din ergonomi och ta hjälp med oss på Joylife om dina besvär påverkar din arbetsvardag. Våra naprapater och kiropraktorer hjälper dig med smärtlindring och rehabilitering och våra fysioterapeuter hjälper dig med generell träning och rehabilitering.
Vanliga frågor om ergonomi
Varför är ergonomi viktigt på arbetsplatsen?
Ergonomi är viktigt för att förebygga belastningsskador, minska sjukfrånvaro och öka produktiviteten genom att skapa en hälsosam arbetsmiljö.
Hur ofta bör jag ta pauser för att undvika belastningsskador?
För att förebygga belastningsskador bör du ta pauser och byta arbetsposition minst var 30 minut.
Vilka ergonomiska hjälpmedel kan underlätta arbetet?
Ergonomiska hjälpmedel kan inkludera roller mouse, armbågsstöd, terminalglasögon och lyftverktyg för att minska belastningen på kroppen.
Författare:
Marika Jingblad,
Leg. Naprapat