VAD KOSTAR ETT RYGGSKOTT? - vad kan du som arbetsgivare göra

Sjuklönen du som arbetsgivare betalar dag 1-14 för en sjukskriven anställd som tjänar 25 000 per månad blir cirka 2000 kronor per dag. Och räknar man in kostnader för vikarier kostar det nära 3000 kr. Också per dag.

HUR MYCKET KAN DU SPARA?

Om företaget har 20 heltidsanställda med sju sjukdagar per person och år, vilket är genomsnittet för Sverige, sparar man 50.000 kr per år med en minskad sjukdag per person. Utöver besparingen får du naturligtvis friska och glada medarbetare.

SNABBT TILLBAKA I ARBETE.

Vid akut smärta i nacke/skuldra eller rygg är dina anställda normalt tillbaka i arbete efter 3-5 dagar.

VI FÖREBYGGER, BEHANDLAR OCH REHABILITERAR

Vi är expert på att förebygga, behandla och rehabilitera smärttillstånd och försämrad funktion i rygg, leder och muskler. Förebyggande åtgärder kan spara både pengar och lidande, eftersom man vet idag att 70% av de som får ont i ryggen får tillbaka besvären. Målsättningen med behandlingen är att minska smärtan och återvinna funktionen så att en snabb återgång till arbete och fritid är möjlig. Lika viktigt är att patienten får med sig verktyg för att kunna undvika framtida besvär. Det kan till exempel vara ett träningsprogram eller råd om arbetsställningar.

VAD KOSTAR ETT RYGGSKOTT MIG SOM ANSTÄLLD?

Att få akut ont i ryggen är riktigt smärtsamt. Dels gör det ont och dels kan det kosta pengar. Sedan den 1 juli 2019 finns inte längre någon karensdag men cirka 20% försvinner från din lön. Detta innebär att du under en 14-dagarsperiod förlorar cirka 3500 kr om du tjänar 25 000 per månad. Dessutom blir totalkostnaden för din arbetsgivare cirka 3000 kr per dag under de första 14 dagarna. 

FINNS DET RISKER MED ATT HA ONT I RYGGEN?

8 av 10 drabbas någon gång i livet av ryggont och 7 av 10 drabbas av smärta i nacke/skuldra. Av de som drabbas kommer 70% att få ont igen och cirka 7% att få långvarig smärta (tidigare kronisk smärta).

VAD KAN MAN GÖRA FÖR ATT SLIPPA FÅ ONT OCH KOMMA TILLBAKA I ARBETE SNABBT?

Det viktigaste är att du är aktiv och rör på dig. Men om du fått ont och behöver hjälp får du ofta en tid hos en av Sveriges Naprapater senast dagen efter att du hört av dig. Vid akut smärta i nacke/skuldra eller rygg är du normalt tillbaka i arbete inom 3-5 dagar (efter cirka tre behandlingar enligt en undersökning bland Sveriges Naprapater 2018).

Läs mer om ryggskott här och hur du kan bli av med smärtan!

ULTRALJUDSUNDERSÖKNING - för en säkrare diagnos, utan remiss.

Vi använder oss vid behov av diagnostiskt ultraljud för att kunna ställa en säkrare diagnos innan behandling. Det viktigaste när du behandlas är att man vet vad det är som orsakar ditt besvär för att kunna ge dig bäst lämpad vård.

Ingen remiss krävs utan du kan själv boka in dig på www.joylife.se/boka vi har oftast inga längre väntetider.

Vad kan man då se med ultraljud?

- Skador i leder/ledband
- exempelvis en stukad fot eller ett smärtsamt knä
- Skador i senor/muskler
– exempelvis axelsmärta, armbågssmärta, smärtande hälsena eller hälsporre
- Förändringar i slemsäckar
- Skador på brosk och artros i vissa leder.
- Muskelbristningar och blödningar.
- Ärrbildningar och tjocklek på senor
- Svullnader/inflammation
- Vissa typer av frakturer

OBS, Vi använder inte ultraljud för att diagnosticera besvär i ryggrad, skador i skelett, allmänmedicinska åkommor, fosterdiagnostik eller kroppens inre organ.

Läs mer om ultraljudsundersökning

MOBILNACKE - Hur kan fysioterapi, naprapati och kiropraktik hjälpa?

I den nya digitala världen är smartphones, surfplattor och andra handhållna enheter aldrig utom räckhåll. Tonåringar spenderar i genomsnitt 9 timmar i dagen bakom en skärm. Skärmtiden kommer säkert ikapp även unga, friska kroppar och det finns ett namn på vad det kan orsaka: mobilnacke. Som föräldrar vill du att dina barn ska vara friska och glada och på Joylife hjälper vi även de unga. Det är därför vi vill uppmärksamma hur tekniken påverkar dig och dina barn och hjälpa dig att hitta några sätt att slå tillbaka och hålla familjen frisk.

Läs mer om vanliga besvär

LASERBEHANDLING - en effektiv behandlingsmetod mot långvarig smärte

⁠ ⁠ Laserbehandling, medicinsk laser, laserterapi, LLLT eller lågeffektlaser är olika namn för att stimulera kroppens egen läkande förmåga med hjälp av ljusvågor. Metoden har använts sedan 1960-talet och det finns runt 4000 publicerade studier på både celler, djur och människa. Metoden är kliniskt beprövad och har en bevisad effekt på olika skador och besvär i kroppen.⁠ ⁠

Till skillnad från många andra metoder kan laserbehandling med fördel utföras vid akuta skador, inflammationer och svullnader. Detta gör att det är ett utmärkt komplement till övrig behandling vid smärta, svullnad, läkning efter operation och akuta besvär som stukningar och smärtsamma inflammationer. Eftersom behandlingen inte är smärtsam och dessutom icke-invasiv (d.v.s. man går inte in med nål eller liknande genom huden) kan även personer som är rädda för nålar ha ett alternativ till exempelvis akupunktur vid behandling av smärta. Dessutom har man sett att många besvär som har varit svårbehandlade med annan typ av behandling kan svara positivt på laserbehandling.

Läs mer om våra laserbehandlingar