Akut Ryggskott - så kan du behandla smärtan

Smärta i ryggen akut kan vara riktigt besvärligt och kan påverka din funktion och livskvalité. Forskning visar att 8 av 10 människor drabbas av ryggsmärta i något skede av livet, det är alltså vanligt och som oftast är det ofarligt. Med rätt omhändertagande blir du av med smärtan ganska snabbt och generellt brukar ryggsmärtor vara i ca 6 veckor, dock är risken för återfall ganska stor och en del av befolkningen utvecklar även något som kallas för kronisk smärta d.v.s. långvarig smärta. För att förebygga återkommande och långvariga besvär rekommenderar vi dig att sitta så lite som möjligt, stressa mindre, träna mer och rör på dig så ofta du kan!

Varför fick jag ryggskott och vad är det som smärtar?

Det som vanligtvis utlöser ett ryggskott är en rörelse och belastning som är ovan för kroppen till exempel i samband med att du dammsuger hemma, utför marklyft på gymmet eller river ogräs i trädgården. Kroppen svarar med att gå i kramp och ryggen låser sig för att nerverna signalerar hjärnan om att det skett en skada. Orsaken till att att ryggen låser sig kan bero på diskarna mellan kotorna och det är inte ovanligt att smärtan kan stråla ner lite i skinkan, men det som människor oftast känner av är smärta i musklerna vid ländryggen.

Hur länge har jag ryggskott och vad kan jag göra själv för att bli av med det?

Vanligtvis varar ryggskott från några dagar till några veckor men det beror på olika faktorer hur snabbt du blir av med ditt besvär. Det som påverkar läkningen är hur stor skadan på dina strukturer i ryggen är samt vad du gör under det akuta skedet. Oavsett om du gör allt rätt med rehabiliteringen tar det vanligtvis minst några dagar för dig att bli funktionell igen och det är inte ovanligt att du kan uppleva lite ont i ryggen i några månader efter att det värsta har gått förbi. Många upplever att behandling hos naprapat/kiropraktor snabbar på läkningsprocessen, tveka alltså inte att kontakta oss om du upplever att du inte blir bättre utan behandling.

I videon nedanför visar vi några tips på vad du kan göra för att avlasta dina symptom i det akuta skedet.

1. Stretcha höftböjaren: Ställ ena foten ganska långt fram och luta dig framåt med höften tills du känner att det sträcker på framsidan. Håll kvar i 1-2 minuter och byt ben, upprepa flera gånger om dagen.

2. Ryggliggande bäckentippningar: Tippa bäckenet framåt genom att svanka och bakåt genom att dra naven in, det är okej om det gör lite ont. Utför i 1-2 minuter och upprepa flera gånger om dagen.

3. Ryggliggande bäckentippningar i sidled: Tippa bäckenet i sidled genom att dra upp ena höften och därefter sänka och dra upp den andra sidan. Utför i 1-2 minuter och upprepa flera gånger om dagen.

4. Ryggliggande bäckenrotationer: Rotera bäckenet åt höger och vänster, bibehåll benen böjda och så stilla som möjligt, det kan vara svårt men ge inte upp! Utför i 1-2 minuter och upprepa flera gånger om dagen.