Tips

Varför massage?

Fördelarna med massage sträcker sig från avslappnade muskler till en mer optimistisk syn på livet. Många vänder sig till en duktig massör för att förbereda sig för dagliga påfrestningar eller i slutet av en stressig dag för att koppla av ordentligt.


Hur kan massage hjälpa mig?

Webbplatsen Better Health Channel har sammanfattat en lista över fördelarna som massage potentiellt kan ha för dig:

  • Muskelavslappning

  • Ökad blodcirkulation

  • Utökar rörligheten i leder

  • Stimulerar lymfsystemet

  • Sänker nivån av stresshormoner

  • Förbättrar hudton

Förutom fysiska fördelar visar forskning att massage kan bidra till att minska ångest och depression samt göra dig generellt lyckligare. En avslappnande massage kan också sänka blodtrycket och hjärtfrekvensen samtidigt som de sänker nivåerna av kortisol som är kroppens främsta stresshormon. American Massage Therapy Association hävdar även att massagens fördelar är långvariga samt att avkopplingen du får under massagen kan förbättra sömnkvaliteten.


Det ska finnas något för alla

Det finns många former av massage, allt från idrottsmassage och gravidmassage till svensk klassisk massage m.m. Om du vill ha en mer intensiv och kraftfull massage för att bekämpa spänningar efter fysisk aktivitet kan du gå för idrottsmassage. Om du väntar barn och har trötta muskler på grund av detta kan du välja gravidmassage.

Den holistiska upplevelsen(helhetskänslan) av avkoppling och ökad funktion ökar både den mentala och fysiska hälsan, något som vi alla strävar efter varje dag. Därför tycker vi att massage är så bra.

Är du i behov av massage?

Diskbråck - Våra bästa tips för smärtlindring

Vad är ett diskbråck?

Diskbråck är vanligast att få i ländryggen och uppstår när disken(mjuka stötdämpare) mellan kotorna brister eller buktar ut mot ryggradskanalen. Som oftast gör diskbråck inte ont överhuvudtaget, men i vissa fall kan disken/diskarna trycka mot ryggmärgen och nervrötter och därmed utlösa smärta i ryggen, skinkan eller ut i benet vilket kallas för - ‘‘ischias’’.


När du har ont i ryggen behöver det inte bero på ett diskbråck, utan kan bero på andra orsaker som t.ex. värk i muskler eller leder. En till glad nyhet som överraskar dom flesta är att diskbråck samt diskutbuktningar läker ut av sig självt inom 2-9 månader och det går att snabba på läkningen genom att göra rätt typ av rehabilitering i vardagen och undvika aktiviteter i vardagen som förvärrar symptomen.

Vi vill därför visa våra fyra bästa övningar som kan hjälpa dig att få disken att återhämta sig fortare samt lindra smärtan om disken är irriterad eller om du känner en tydlig ischiassmärta. Övningarna som du ser på videon ska vara avlastande, så om du upplever smärta i samband med övningarna rekommenderar vi att du gör andra övningar som du fått istället, eller kontaktar din terapeut för rådgivning!


Du kan göra övningarna upp till fem gånger om dagen, varje dag om det känns bra. Kom ihåg att ta det lugnt när du utför övningarna, det är inte meningen att dessa övningar ska vara så ansträngande!

Läs mer om hur du kan behandla diskbråck här!


Behöver du extra hjälp?

Upplever du att ryggbesvären inte släpper trots att du gör övningarna och vilar ifrån det som gör ont? Du kan du alltid träffa våra kiropraktorer och naprapater på mottagningarna för att göra en grundlig undersökning på ditt besvär och få rätt typ av rådgivning samt behandling, anpassat för dig.

Brutna nyårslöften? - Kom igång igen!

Det var länge sedan som människor runt världen väntade på det nya året med lika stor entusiasm. Att byta kalender betyder nödvändigtvis inte att förändringarna sker omedelbart, men om du bestämde ifjol att du ska skapa nya rutiner och lämna bort andra vill vi bara kolla hur det har gått för dig?

Det är helt okej att få bakslag

Ifall 2021 började bra med mer träning, nyttigare sömn- och matvanor samt mindre stress så finns det en stor chans att farten har avtagit när vi är några månader inne på det nya året, speciellt under dessa tider. År efter år lovar vi oss själva att utföra 5 träningspass om veckan eller äta mindre kakor än året innan, men ofta slutar de med att du i Februari äter mer kakor än året innan och tränar mindre. Så ska det inte behöva vara. Vad om du skulle sänka dina mål, bara lite?

Det blir ofta så att vi slår oss själva för att vi inte lyckas hålla i våra nyårslöften, dels för att vi försöker skapa för stora enskilda förändringar istället för fler mindre förändringar, säger psykolog Adriene Bennett från Cleveland Clinic i USA. Det blir för mycket ‘‘allt eller inget’’ - mentalitet i traditionella nyårslöften helt enkelt. För att skala ner på pressen vill vi gärna föreslå vissa grejor som kan bidra till mer glädje och hälsa.

Några realistiska tips för dig som vill skapa förändringar:

  • Istället för att fokusera på att gå ner 20kg, börja med att ersätta onyttig mat med frukter.

  • Istället för att träna 5 gånger i veckan, börja med att träna 2-3 gånger i veckan.

  • Boka regelbundna tider hos Naprapat, Kiropraktor eller Massör.

  • Skala ner på mobilanvändningen.

  • Gå upp för trapporna istället för hiss/rulltrappor.

  • Donera bort gamla kläder som du inte använder.

  • Kontakta bekanta oftare än innan.

  • Börja meditera/yoga regelbundet.

Dessa tider är annorlunda på grund av den rådande situationen med pandemin och på grund av den stress som den kan föra med sig tycker vi att det är extra viktigt att poängtera att det är okej att misslyckas ibland och att du inte skall sätta orealistiska mål för dig själv. Ha tålamod och var snällare med dig själv!

5 Tips för att bli av med träningsvärken

Många av oss har varit här någon gång. Svårt att sträcka ut armarna, jobbigt att knyta på skorna, stel som en pinne osv. Träningsvärken brukar uppstå när man gör något som kroppen inte har utsatts för på en lång tid, som t.ex. åka skidor eller börja springa såhär vid sportlovs-tider.

Det finns än så länge ingen stark evidens på hur man kan bli av med träningsvärken, men det vi vet i dagsläget är att det inte är något farligt. Träningsvärken kan variera från lindrig smärta till kraftigare smärta som hindrar rörligheten och brukar vara som mest intensivt i ungefär 48 timmar.

Men hur kan man själv bli av med värken då?

Vi tänkte dela med oss några av våra bästa tips för att du ska bli av med den där jobbiga känslan, så att du kan träna igen utan att ha ont!

1. Inta ett återhämtningsmål .Träning är en nedbrytande(katabol) fas och för att få det bästa ut av din träning bör du inleda en uppbyggande(anabol) fas efter passet. Detta kan du åstadkomma med att inta ett s.k återhämtningsmål som innehåller proteiner och kolhydrater, för att minska nedbrytning av muskler och immunförsvar. Glöm inte att dricka rikligt med vätska efter att du tränat, då kroppen förbrukar mer vätska än vanligt efter träning.

2. Värm upp ordentligt innan du tränar. Det är lätt att glömma uppvärmningen när man är så peppad på att börja träna. När du värmer upp ökar du blodcirkulationen och syretransporten till musklerna, vilket minskar skaderisken!

3. Massage och rörlighet. Testa vad som fungerar bäst för dig. Det är många som upplever en skön smärtlindring av massage när dom besöker våra kliniker. Kom även ihåg att ta regelbundna pauser och rör på dig under arbetsdagen för att minska stelheten.

4. Träna för att bli av med värken. Så skumt som det låter kan träning vara en bra metod för att minska träningsvärken. Minska belastningen jämfört med passet som orsakade värken. Ta en promenad, jogga/skida en kortare sträcka eller träna med mindre vikter på gymmet!

5. Vila. Dom flesta behöver 7-9 timmar sömn för återhämtning, men en hårt tränande individ kan behöva upp till 10 timmar ibland, underskatta inte vilan!

Rörlighetsrutin i soffan

Rörlighetsträning i soffan!

Det hade du kanske inte tänkt på, men det ska finnas något för dom som föredrar att spendera en längre tid i soffan också. Köksstolen kan ju kännas lite främmande ibland och tanken av att flytta kontoret till soffan kan vara riktigt lockande, och det tycker vi är helt okej.

I allra flesta fall spelar det ingen större roll hur man sitter egentligen, utan det viktiga är att röra på sig längs med dagen då våra kroppar är gjorda för det! Du kan även göra det i soffan, det är ändå bättre än att bara ligga/sitta stilla.

I följande video visar Naprapat Anton några små knep som du kan göra i soffan för att öka rörligheten och för att undvika spänningar i muskler och stelhet i lederna.

Såklart uppmanar vi alla att vara aktiva i vardagen i form av träning och generell vardagsaktivitet!