Brutna nyårslöften? - Kom igång igen!

Det var länge sedan som människor runt världen väntade på det nya året med lika stor entusiasm. Att byta kalender betyder nödvändigtvis inte att förändringarna sker omedelbart, men om du bestämde ifjol att du ska skapa nya rutiner och lämna bort andra vill vi bara kolla hur det har gått för dig?

Det är helt okej att få bakslag

Ifall 2021 började bra med mer träning, nyttigare sömn- och matvanor samt mindre stress så finns det en stor chans att farten har avtagit när vi är några månader inne på det nya året, speciellt under dessa tider. År efter år lovar vi oss själva att utföra 5 träningspass om veckan eller äta mindre kakor än året innan, men ofta slutar de med att du i Februari äter mer kakor än året innan och tränar mindre. Så ska det inte behöva vara. Vad om du skulle sänka dina mål, bara lite?

Det blir ofta så att vi slår oss själva för att vi inte lyckas hålla i våra nyårslöften, dels för att vi försöker skapa för stora enskilda förändringar istället för fler mindre förändringar, säger psykolog Adriene Bennett från Cleveland Clinic i USA. Det blir för mycket ‘‘allt eller inget’’ - mentalitet i traditionella nyårslöften helt enkelt. För att skala ner på pressen vill vi gärna föreslå vissa grejor som kan bidra till mer glädje och hälsa.

Några realistiska tips för dig som vill skapa förändringar:

  • Istället för att fokusera på att gå ner 20kg, börja med att ersätta onyttig mat med frukter.

  • Istället för att träna 5 gånger i veckan, börja med att träna 2-3 gånger i veckan.

  • Boka regelbundna tider hos Naprapat, Kiropraktor eller Massör.

  • Skala ner på mobilanvändningen.

  • Gå upp för trapporna istället för hiss/rulltrappor.

  • Donera bort gamla kläder som du inte använder.

  • Kontakta bekanta oftare än innan.

  • Börja meditera/yoga regelbundet.

Dessa tider är annorlunda på grund av den rådande situationen med pandemin och på grund av den stress som den kan föra med sig tycker vi att det är extra viktigt att poängtera att det är okej att misslyckas ibland och att du inte skall sätta orealistiska mål för dig själv. Ha tålamod och var snällare med dig själv!