Är det farligt att sitta still? Det korta svaret är ja.

Är det farligt att sitta still? Det korta svaret är ja, i alla fall om det sker ofta och under längre tid. Det är stillasittandet i sig som är skadligt, även om man i övrigt är duktig på att motionera eller träna regelbundet.

Ju mer du sitter still, desto större är risken att insjukna i till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och endometriell cancer. En uppmärksammad studie visar att de som var stillasittande mer än elva timmar per dygn hade 40 procent större risk att dö inom tre år jämfört med de som satt mindre än fyra timmar.

Är du en aktiv soffpotatis?

Alla känner nog till att fysisk aktivitet och motion är bra för hälsan. Kanske tillhör du den som tränar mer än rekommenderade 30 minuter per dag. Men vad gör du mellan träningstillfällena? Om du slår dig till ro och blir det som brukar kallas ”den aktive soffpotatisen” är det dags att ta sig en tankeställare. Det är nämligen de längre stunderna av stillasittande som skapar hälsorisker. En timmes rörelse väger inte upp för åtta timmars stillasittande.

Vi sitter allt mer

Människan är gjord för rörelse, men vi tillbringar allt med av vårt liv sittande. TV- och skärmtiden ökar och den genomsnittlige svensken konsumerar idag 6 timmar media per dag. Skrämmande nog är ökningen störst bland barn och ungdomar.

Stora vinster genom små förändringar

Genom att göra relativt små förändringar i din vardag kan du uppnå stora hälsovinster och bryta riskerna med stillasittandet. Forskningen visar positiva effekter på blodtryck, insulinkänslighet, midjemått och BMI. Bäst förutsättningar får du genom att dra ned på sittandet och samtidigt motionera regelbundet.

10 enkla tips för att må bättre och minska riskerna med stillasittandet.

  • Ta små pauser och rör dig en gång i halvtimmen. Res dig, gå runt och sträck på kroppen.

  • Stå så ofta du kan. Exempelvis på tåget eller när du väntar på bussen.

  • Stå upp när du pratar i telefon eller SMS:ar.

  • Sitt på en pilatesboll när du jobbar eller titta på TV.

  • Lägg saker i soffan som gör att du behöver plocka bort innan du sätter dig.

  • Organisera arbetsplatsen så att du måste resa dig ibland.

  • Gör enkla böj-, stretch- och balansövningar några gånger under dagen.

  • Variera din arbetsställning.

  • Ta en promenad på fika- och lunchrasten.

  • Sätt upp ett dagligt mål om att sitta mindre än fem timmar per dag.

Källor:https://www.gih.se/stillasittande, Stillasittande och ohälsa – en litteratursammanställning, Statens folkhälsoinstitut, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22450936/, Mediebarometern 2019, Nordicom, 1177.se

Vill du ha hjälp att minska ditt stillasittande?

Du vill röra dig mer, men känner att du har ont eller att orken kanske inte räcker till. Kanske saknas motivationen? Oavsett orsak så finns det hjälp att få. Låt oss göra en professionell bedömning kring orsaken och behandla din besvär. Vi hjälper dig att må bättre och komma i rörelse.