5 vanliga myter om ryggsmärta

Smärta i ländryggen är vanligt och drabbar nästan alla vuxna i något skede i livet och kan vara jobbigt att handskas med när det väl dyker upp. Så vanligt som det är finns det även vanliga tankefel kring ryggsmärta, vilket faktiskt kan vara skadligt för din rygghälsa.

Till näst bjuder vi på några myter kring ländryggssmärta som är vanligt förekommande och som du helst inte ska falla för.!

  1. Du får ont i ryggen på grund av dålig hållning - Vår hållning bestämmer inte om vi har eller utvecklar ryggsmärta i framtiden.

  2. Operation är den enda lösningen för långvarig ryggsmärta - Kirurgi är en sista utväg som kan bli relevant om inte annan behandling eller träning hjälpt, vilket det oftast gör.

  3. Vila är bästa medicinen för ryggsmärta - Att vara sängliggande när du har ryggsmärta kan faktist ha en motsatt effekt. Kroppen är gjord för rörelse och belastning. Rätt rörelser är att föredra!

  4. Att böja ryggen ofta sliter på ryggraden och är farligt - Ryggraden är gjord för att röra sig i olika vinklar. Successiv ökning av belastning med böjd rygg är att föredra och ‘‘förbereder’’ ryggen när den blir överbelastad.

  5. Smärta i ryggen(ländryggen) beror på svaga ‘‘core-muskler’’ - En stark bål är inte dåligt att ha men det förebygger inte ryggsmärta helt och hållet. Personer som tränar väldigt mycket bål kan till och med få ont i ryggen på grund av överaktiva bålmuskler och då kan det vara bra att slappna av ibland.

    Har du ont i ländryggen? Läs mer här!


Nedan har du en visuell beskrivning på vår mytkross, voilá!