Så hittar du tillbaka till träningen 2019!

HAR DU TAPPAT EN DEL AV STRUKTUREN PÅ DIN TRÄNING? DÅ ÄR DU LÅNGT RIFRÅN ENSAM. MEN VAR BARA LUGN, ÄN FINNS DET HOPP OCH GOTT OM TID ATT BYGGA UPP KAPACITETEN INFÖR VÅREN. HÄR ÄR TIPSEN SOM HJÄLPER DIG FRAMÅT!

1. Boka in träningstid

Det första steget för att få kontinuitet i din träning är att öronmärka tid för dina träningspass. Planera varje ny vecka, så att det finns tillräckligt med utrymme i din kalender för att genomföra passen. Ge din träning den höga prioritet som den förtjänar. Är det svårt att få in den, korta ner den lite. Det är viktigare att den blir av.

2. Regelbundenhet regerar

Beroende på vilken träningsbakgrund du har bör upplägget se lite olika ut men generellt gäller det att komma ut genom dörren ett antal dagar i veckan. Distansen är inte så viktig utan tiden du håller på är det avgörande.  

3. Träna efter målsättning

Beroende på vad syftet med din träning är bör man lägga upp planen lite olika. Är tävlingsmomentet och resultatet den viktigaste drivkraften, bör merparten av träningspassen innehålla just löpning. Är hälsa och välbefinnande däremot det viktigaste, mixar du med fördel löppassen med andra träningsinslag.

4. Förändring föder framgång

Någon vis tränare har sagt att löpträning mer påminner om skön konst än vetenskap. Detta kan tolkas som en uppmaning till att alltid träna med öppet sinne och att vara mottaglig för nya impulser. Vi gillar forskning men känslan ska inte underskattas och undvikas.

Effektiv träning bör vara en process i ständig förändring. Din kropp anpassar sig nämligen just efter de krav som ställs på den. En viss träningsmängd, intensitet och typ av träning resulterar i en viss bestämd prestationsnivå.

Om din träning är identisk kommer din kropp snart nå en platå där den slutar att utveckla sig. Det kan vara ok om det är målet annars finn det sätt att jobba vidare.

Det blir betydligt roligare att träna om du lär dig mer om löpningens träningslära, men också om de mentala aspekterna. Istället för att slaviskt följa en långsiktig träningsplan kan du med ökade kunskaper aktivt finjustera din egen träning under resans gång.

Vill du veta mer?

Vi kan alltid hjälpa dig att hitta ett passande upplägg för just dig men det finns även en uppsjö av olika löpprogram att välja på.

Jogg.se brukar ha bra program för lite olika distanser och kan alltid anpassas efter nivå

Runnersworld.se har bra artiklar och kalender över lopp när dig