Vad är en bra hållning?

Vi börjar med att berätta att det inte finns en perfekt hållning. Däremot kan en god hållning ofta kopplas till gott självförtroende och personlig utstrålning hos någon.

Oavsett om ryggen är rak eller om du är kutryggad kan en specifik kroppsposition utlösa smärta, därför rekommenderar vi att ändra positionen åtminstone för ett tag för att minska besvären. Låt inte kroppen anpassa sig till en viss hållning, det är bättre att byta från en dålig kroppsposition till en annan istället för att hitta ‘‘den perfekta hållningen’’.


Hållning kopplas allt för ofta till smärta, att förklara till någon att det finns ett perfekt sätt att sitta eller stå för att slippa ha ont kan leda till en rädsla för någon annan position och därmed leda till ännu mer besvär! Som vi tidigare nämnt är vi människor gjorda för att röra på oss, inte sitta stilla. Vi vill även påpeka att det inte nödvändigtvis är sittandet som är orsaken till ditt besvär utan snarare att vi inte rör på oss tillräckligt i vardagen.

Tips för dig med hållningsrelaterade besvär:

I videon nedanför hittar du enkla rörlighetsövningar som passar perfekt för dig som sitter stilla över en längre period, t.ex. på hemmakontoret. Kom ihåg att göra övningarna i lugn tempo samt fokusera på andningen och tekniken!

Stretch för bröstmuskler - 25sekunder x 3 båda sidor. Utför minst två gånger om dagen.

Wall slides med ‘‘lift off’’ - 10-15 repetitioner x 3. Utför minst två gånger om dagen.

Bröstrygg + Ländrygg stretch dynamiskt - 10-15 repetitioner, håll två sekunder i ytterlägen. Utför minst två gånger om dagen.