Varför blir vi orörliga?
Du har säkert hört detta förut, men det är värt att upprepa: ‘‘I dagsläget arbetar vi i positioner där vi inte utmanar kroppens leder i ytterlägen. Det blir alltför många statiska positioner framför datorn, televisionen eller mobilen vilket leder till en minskad muskelaktivering och försämrad ‘range of motion’ i lederna - PO Fagerström, Verksamhetschef på Joylife
Varför är det bra med god rörlighet?
En rörlig kropp är en mer funktionell kropp. Att vara funktionell betyder enbart inte att du kan böja knäna mer i knäböjen på gymmet utan även att du kan utföra vardagliga sysslor som t.ex att böja dig ner i sandlådan för att leka tillsammans med dina barn. När du blir rörligare minimerar du begränsningarna, du blir starkare samt att du minskar skaderisken i och med att kroppen inte behöver kompensera med mindre muskler för att nå sin totala rörelseomfång. Rörlighetsträning bidrar även till en förbättrad hållning och generell cirkulation. Kan man vara stel kan man även vara överrörlig, vilket innebär att man kan göra mer skada än nytta med rörlighetsträning. Om du är osäker på vad som är rätt för dig, rekommenderar vi att du bokar en tid för att få en grundlig analys på någon av våra kliniker, eller online!
Hur kan mobility training se ut?
Det finns olika typer av rörlighetsträning som t.ex. yoga och stretching, men rörlighetsträning kan vara vara vad som helst egentligen. I denna video kan ni se en kombinering av dynamisk stretching och aktiv mobilisering. Det är viktigt att komma ihåg att vi alla är olika och alla övningar kanske inte känns bra för dig just nu. I så fall får du backa några steg i rörelsen och jobba i ett läge som inte känns smärtsamt.
På videon nedanför hittar du några rörelser som passar utmärkt för dig som t.ex jobbar hemifrån, ta en paus från arbetet och utför rörelserna i 5 minuter några gånger om dagen!