Dags att ta hand om trädgården... inte rehabilitera den ömmande ryggen!

Nu när våren sakta börjar ta över efter vintern är det många som börjar ställa sig på knä i trädgården eller gräva iordning för nya buskar, träd eller något annat fint i just sin trädgård.

Att jobba i trädgården är som balsam för själen, men kan bli en ansträngning för kroppen. Så här gör du för att slippa smärta i samband med trädgårdsarbete.

Stärk upp bålen

Trädgårdsarbete kan vara tungt för ryggen med tunga lyft och framåtböjda ställningar i flera timmar. Det är viktigt att ha en stabil styrka i bålen för att klara av ansträngningen utan att få ont i kroppen. Att rensa rabatter, lyfta krukor och bära säckar med jord är tyngre än vad många tror och kräver sin styrka i både mage och rygg.

Håll ryggen rak

När det är dags att rensa ogräs och plantera nya blommor är det många som sätter sig på knä med böjd rygg. Om du vill avlasta ryggen och slippa stelhet och smärta i efterhand kan du sitta på en mindre pall vid rabatten. Om du ändå måste står på knä, se till att knäskydd för att avlasta belastningen på knäna.

Belasta på rätt sätt

Trädgårdsarbete involverar ofta en hel del grävjobb. När det är dags att ta fram spaden är det viktigt att ta i på rätt sätt, nämligen med benmusklerna. Börja med att välja en spade som inte är alldeles för tung och lagom lång, skaftet ska nå dig till midjan ungefär. Kom ihåg att böja höfter och knän och låt musklerna i dina ben göra jobbet.

Kratta rätt

Att kratta kanske inte känns så ansträngande när du håller på men det är faktiskt tyngre än vad du tror. Hemligheten är att slappna av i axlarna och växla mellan att kratta både från höger och vänster.

Använd bra skor

Varje år skadar sig tusentals svenskar till följd av att ha klippt gräsmattan i fel sorts skor. Det visar försäkringsbolaget If’s statistik från 2015. Skadorna inträffar vanligtvis när en person som klipper halkar i blött gräs eller i en uppförsbacke när gräsklipparen kan rulla ner över foten. Att klippa gräset barfota, i foppatofflor eller i träskor är därför ingenting att rekommendera. Använd istället gymnastikskor eller skor med stålhätta för att slippa fot- och tåskador.

Om du ändå får ont

Vi finns till hands om du vill rådfråga, behandla eller bygga upp och rusta kroppen för den kommande sommarens trädgårdsarbete.