Migrän - behandling och lindringstips

Migrän är en form av huvudvärk som påverkar miljontals människor runt om i världen. Det är känt för att orsaka intensiv smärta, ofta på ena sidan av huvudet, andra symtom som ljus- och ljudkänslighet, illamående eller kräkningar är också vanliga.

Migrän kan vara svår att hantera och påverka förmågan att arbeta och utföra dagliga aktiviteter. Men det finns hjälp och behandling- och lindringstips som kan hjälpa till att hantera migrän.

Vad är migrän och vad orsakar det?

Migrän är en specifik typ av huvudvärk som kan utlösas av flera faktorer, inklusive stress, hormonella förändringar, sömnbrist, födoämnesintolerans, starka dofter, alkohol och koffein. För vissa personer kan vädret, långvarig skärmtid och intensiv fysisk aktivitet också utlösa migrän. Migrän kan också ha genetiska orsaker och drabbar kvinnor oftare än män. Aura migrän är en typ av migrän som kan inkludera visuella, känslomässiga eller neurologiska symtom innan själva migränen.

Behandla migrän hos Joylife

Joylife är specialiserade på naprapati och kiropraktik och kan erbjuda flera behandlingsalternativ för migrän. Våra legitimerade och certifierade naprapater och kiropraktorer kan hjälpa till att lindra smärta och andra symtom som kan uppstå vid migrän. Behandlingsalternativ inkluderar bland annat manuell terapi, massage, akupunktur och träningsprogram som kan hjälpa till att stärka nack- och ryggmusklerna och minska spänningar.

Vad gör en kiropraktor? Ta reda på mer här.



Hur kan du lindra din migrän själv?

Det finns också några enkla åtgärder som du kan vidta hemma för att lindra migrän. Dessa inkluderar att dricka tillräckligt med vatten för att undvika uttorkning, undvika starka dofter och ljus som kan utlösa migrän, använda kalla kompresser eller ispackningar på huvudet för att lindra smärtan och prova avslappningstekniker, såsom meditation eller djupandning. Det kan också vara användbart att identifiera och undvika utlösare för migrän.

När ska man söka vård för migrän?

Om du upplever migrän mer än två gånger i veckan eller har allvarliga symtom som kräkningar, talproblem eller förlamning, bör du söka råd från din sjukvårdspersonal. Joylife kan också hjälpa till att diagnostisera och behandla migrän och andra muskulos keletala problem.

Vad kan du förvänta dig vid ett besök på Joylife?

En naprapat eller kiropraktor på Joylife kommer att ta en grundlig anamnes och fysisk undersökning för att bedöma dina migränsymtom och bestämma en lämplig behandlingsplan. Behandlingen kan inkludera manuell terapi, massage, akupunktur och andra metoder för att lindra smärta och andra symtom. Joylife kan också hjälpa till med att identifiera utlösare och ge råd om livsstilsförändringar för att minska risken för migrän.

Vad kan man göra för att förhindra migränanfall?

Det finns några livsstilsförändringar som kan hjälpa till att minska risken för migränanfall. Att dricka tillräckligt med vatten, äta regelbundet och få tillräckligt med sömn kan alla hjälpa till att minska risken för migrän. Att undvika utlösare som starka dofter, stress och alkohol kan också vara till hjälp. Det är också viktigt att undvika koffeinberoende och att hantera stress genom avslappningstekniker eller motion.


Checklista för hur du kan förebygga och lindra migrän:

  • Undvik utlösare som stress, alkohol, koffein och starka dofter

  • Drick tillräckligt med vatten för att undvika uttorkning

  • Försök att få tillräckligt med sömn och undvik att hoppa över måltider

  • Använd avslappningstekniker som meditation eller djupandning

  • Fysisk aktivitet och regelbunden motion kan hjälpa till att minska risken för migrän

  • Identifiera och undvik personliga utlösare

  • Använd kalla kompresser eller ispackningar på huvudet för att lindra smärtan

  • Försök att hantera stress genom avslappningstekniker, motion eller genom att minska stressiga situationer i din vardag.


Vanliga frågor om migrän

Hur vet jag att jag har migrän?

Migrän kännetecknas vanligtvis av en intensiv huvudvärk som kan åtföljas av symtom som ljus- och ljudkänslighet, illamående eller kräkningar. Migrän kan vara sporadisk eller förekomma regelbundet. Om du upplever dessa symtom kan det vara en indikation på migrän och du bör söka råd från en läkare eller annan sjukvårdspersonal.

Vad kan trigga migrän?

Migrän kan utlösas av flera faktorer, inklusive stress, hormonella förändringar, sömnbrist, födoämnesintolerans, starka dofter, alkohol och koffein. För vissa personer kan vädret, långvarig skärmtid och intensiv fysisk aktivitet också utlösa migrän.

Vad ska man göra när man har migrän?

När du har migrän är det viktigt att vila i ett mörkt, tyst och avslappnat utrymme. Kalla kompresser kan också bidra till att lindra smärta och inflammation. Det finns också receptbelagda mediciner och receptfria smärtlindring som kan hjälpa till att lindra migrän.

Vad är skillnaden mellan migrän och huvudvärk?

Migrän är en specifik typ av huvudvärk som vanligtvis orsakar en intensiv smärta på ena sidan av huvudet, som kan åtföljas av symtom som ljus- och ljudkänslighet, illamående eller kräkningar. Huvudvärk kan å andra sidan ha olika orsaker och symtom, inklusive spänningar, sinushuvudvärk och cervikogen huvudvärk.

Kan man få migrän av stress?

Ja, stress kan vara en av flera faktorer som kan utlösa migrän. När kroppen är stressad, kan det utlösa kemiska förändringar som kan leda till migrän.

När är migrän farligt?

Migrän i sig är inte farligt, men det kan vara ett tecken på andra hälsoproblem, som hjärnblödning eller hjärntumör. Om du upplever symtom som plötslig och allvarlig huvudvärk, kramper, förlamning eller talproblem, ska du söka akutmedicinsk vård.

Vilken mat triggar migrän?

För vissa personer kan födoämnesintoleranser utlösa migrän. Vanliga utlösare inkluderar choklad, ost, vin, citrusfrukter, mat som innehåller natriumglutamat och konserveringsmedel.

Kan migrän skada hjärnan?

Migrän i sig orsakar vanligtvis inte permanent hjärnskada. Men, återkommande migränattacker kan öka risken för vissa hjärnsjukdomar, inklusive stroke och demens.

Kan man stanna hemma pga migrän?

Ja, när du har migrän kan det vara svårt att arbeta eller utföra normala dagliga aktiviteter. Att ta en paus och vila kan hjälpa till att lindra symtomen.

Kan man massera bort migrän?

Massage kan hjälpa till att lindra spänningar och öka blodflödet till området som drabbas av migrän. Men massage kan också utlösa migrän hos vissa personer, så det är viktigt att du pratar med din sjukvårdspersonal innan du väljer denna behandlingsmetod.

Vad ska man äta när man har migrän?

För vissa personer kan vissa livsmedel eller kosttillskott hjälpa till att lindra migrän. Till exempel kan magnesium, riboflavin och coenzym Q10 hjälpa till att lindra symtom. Det är också viktigt att dricka tillräckligt med vatten för att undvika uttorkning.

Vad ska man ta mot migrän?

Receptfria smärtlindringar som ibuprofen eller naproxen kan hjälpa till att lindra migrän. Om dina symtom är allvarliga kan din sjukvårdspersonal ordinera receptbelagda mediciner som triptaner eller ergotaminer.

Kan migrän utlösa stroke?

Migrän i sig ökar inte risken för stroke, men personer som upplever migrän med aura kan ha en något högre risk för stroke än personer som inte upplever aura.

Hur länge sitter migrän i?

Migrän kan variera i längd från några timmar till flera dagar.

När ska man söka vård för migrän?

Om du upplever migrän mer än två gånger i veckan eller har allvarliga symtom som kräkningar, talproblem eller förlamning, bör du söka råd från din sjukvårdspersonal.

Varför vila vid migrän?

Vila hjälper kroppen att återhämta sig och kan bidra till att minska stressen, vilket kan lindra symtomen vid migrän.

Är migrän en funktionsnedsättning?

Migrän klassas inte som en funktionsnedsättning, men det kan ha en negativ inverkan på en persons förmåga att arbeta eller utföra dagliga aktiviteter.

Varför mår man illa vid migrän?

Illamående är ett vanligt symtom vid migrän och kan bero på att smärta och andra faktorer påverkar magen och matsmältningssystemet.

Är träning bra för migrän?

Fysisk aktivitet och träning kan hjälpa till att minska stress, vilket kan bidra till att lindra symtom vid migrän. Men för vissa personer kan träning utlösa migrän, så det är viktigt att du pratar med din sjukvårdspersonal innan du börjar med en träningsrutin.

Vad händer i hjärnan när man får migrän?

Migrän anses vara en neurologisk sjukdom som involverar en överaktivering av nervceller och kemiska förändringar i hjärnan. Enligt forskning kan migrän utlösas av ett överskott av signalsubstansen serotonin i hjärnan, vilket leder till att blodkärlen i huvudet dras samman och orsakar smärta och andra symtom.


Sammanfattning

Migrän är en vanlig sjukdom som kan vara svår att hantera, men det finns behandlingsalternativ och lindringstips som kan hjälpa till att lindra smärta och andra symtom. Joylife kan erbjuda flera behandlingsalternativ för migrän, inklusive naprapati, kiropraktik och massage, som kan hjälpa till att lindra smärta och andra symtom. Det är också viktigt att ta hand om sig själv genom att äta hälsosam mat, undvika utlösare och stress, och få tillräckligt med sömn och motion. Om du lider av migrän är du inte ensam, men det finns hjälp att få. Kontakta Joylife idag för att få mer information om hur vi kan hjälpa till att lindra dina migränsymtom.

Det finns även andra former av huvudvärk som lätt kan förväxlas med migrän som spänningshuvudvärk. Läs mer här!